KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

İki Tekerlilere “Salyangoz” Koruması

İki Tekerlilere “Salyangoz” Koruması

Motosiklet tutkunu Cengiz Sarıaslan, aracını korumak için salyangoz kabuğundan esinlenerek, mobil bir garaj yaptı. Motokabin adını verdiği tasarımı, KOSGEB desteği ile geliştiren Sarıaslan, ABD, İngiltere, İsrail başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor.

Antalya’da yaşayan Cengiz Sarıaslan, endüstri meslek lisesi torna tesviye bölümünü bitirdikten sonra, torna ve fireze isleri yapan bir atölyede işe başladı. Daha sonra çalışma hayatına Antalya serbest bölgede gemi inşa sektöründe devam etti. Burada edindiği bilgi ve tecrübe sayesinde, kendi motosikletini korumak için çizdiği motokabin ile Sarıaslan’ın başarı hikâyesi başlamış oldu.

Girişimci Motokabinin hikâyesini şöyle anlatıyor:

“Motokabin hikâyem, kendi kullandığım ve tutkunu olduğum motosikletimi korumak için başladı. Çok sevdiğim motosikletimi bahçemde branda ve çadır ile korumaya çalışırken bir türlü istediğim korumayı sağlayamadım. Bir akşam motosikletimin koltuğunu kediler mahvetmişlerdi, o akşam kâğıda motokabin resimleri çizmeye başladım. Evimin bahçesinde 2015 yılında ilk modelimi yaptım ve motorumu sonunda güvenli bir yuvaya kavuşturdum. Çevremdeki arkadaşlar “Cengiz senin kabin çok iyi bana da yapsan nasıl olur?” dediler. Bu şekilde bahçede 10 adet kabin yaptım.2017 yılında serbest bölgede kriz patlak vermeye başladı ve ben de işimden ayrılıp Sarıaslan Makina ve Mühendislik firmasını kurmaya karar verdim. O dönemde maaş alacaklarımız kaldı. Kızım için almış olduğumuz ve kredisini ödediğimiz bir evimiz vardı, o evi bu işi daha profesyonel yapmak için sattım ve firmamı kurdum. Kalıpları yaptım ve üretime geçtim. Tabi büyük bir dükkân yoktu, tersanenin küçükbaş hayvanlar için yaptığı bir ahır vardı orayı tuttum ve içini bir atölyeye çevirip üretime başladım. Bu arada ben KOSGEB girişimcilik eğitimlerini tamamlayıp sertifikamı almıştım fakat ürünle ilgili bir başvurum olmadı. Düşüncem su şekilde idi, kendi imkânlarım varken devletin parasını boşa kullanmayayım, ya başarısız olursam diye destek başvurusu yapmadım. Gel zaman git zaman ürünümü ihraç eder oldum.”

Salyangoz Kabuğu Modeli

“Bu yapmış olduğum ihracatlarda nakliye maliyetlerini düşürmem için modeli değiştirmem gerekiyordu. Doğadan esinlenerek salyangoz kabuğunu anımsatan bir tasarım yaptım ve sistemi bilgisayarda çalıştırdım. Kullandığımız ham madde insan sağlığına zararlı polyester reçine ve cam elyaf takviyeli bir üründü. Yine yeni modelimi de polyesterden yaptım ürün başarıya ulaştı ve satış başladı. Fakat benim aklımda daha sağlıklı bir hammaddeden ve yeni bir teknoloji ile üretim yapmak vardı. Gerekli araştırmaları yaptığımda günlük imalat kapasitemi 8 katına çıkaracak bir makina parkuruna ihtiyacım vardı. KOSGEB Antalya müdürlüğüne gittim ve fikrimi anlatım. Müdür Sinan Bey, çok beğendi hemen evraklarınızı hazırlayın dedi. KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında evraklarımı ve belgelerimi hazırlayıp başvurdum. Tabi kolay bir süreç değildi, günlük 3 saatlik uykularla projeyi bitirdim ve başarıya ulaştırdım. Bu arada faydalı model patent ve marka tescillerimi daha önceden almıştım, KOSGEB’den yurt dışı marka başvuru ücretini de almış oldum. Firmamda şu an için patenleri ve tasarımları bize ait olan 2 model motosiklet garajları üretiyoruz. Eski modelimiz polyesterden oluşuyordu. KOSGEB projesi ile yaptığımız yeni model polietilen ham madde ve plastik işleme teknolojisi ile üretiliyor.”

Hedef Dünya Pazarı

“KOSGEB ile başarmış olduğumuz projemizin ilk ihracatını Kosova’ya yaptık.Şu an, İsrail, İngiltere’ye ve Amerika’ya hazırlık yapıyoruz, Japonya ile bir görüşmemiz devam ediyor. Hedefimiz 2020 yılının sonunda tüm Avrupa, Balkanlar ve diğer kıtalarda bayilik ağımızı kurup Türkiye’den doğmuş bir markayı tüm dünyada satmak.”

KOSGEB Hayallerinize Ortak Oluyor

“KOSGEB, hayalimi gerçekleştirmek isterken vermiş olduğu Ar-Ge ve İnovasyon Desteği ile beni bir adım daha ileriye taşıdı. KOSGEB’den aldığımız destek bize yeni projede bir can suyu oldu ve yeni projelerin önünü açma fırsatını verdi. Başarıya ulaşan projemiz, daha teknolojik bir model ile yerli otomobilimize yerli bir garaj hedefini cesaret etmemize neden oldu.2020 yılı içerisinde yeniden bir proje hazırlayıp daha büyük bir üretim tesisi ve teknolojik yazılımlı bir modelle KOSGEB Antalya müdürlüğüne sunmak istiyorum.”

“Hayalleri olan ve hayallerinin ardında gitmek isteyen,  pes etmeyen tüm girişimcilere naçizane tavsiyem şu; hayallerinizi KOSGEB ile paylaşmaktan çekinmeyin mutlaka size göre bir program vardır yeter ki isteyin. KOSGEB sizin hayallerinize ortak oluyor.”

 

Hazırlayan: Şule ÇOMÇALI