KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Her Anında KOSGEB Var

Her Anında KOSGEB Var

Girişimcilik Desteği ile işletmesini kurdu, Ar-Ge ile ürün geliştirdi, KOBİGEL ile üretim süreçlerini iyileştirdi.

İşletme, üretmiş olduğu 60 kalemden oluşan döküm ürünlerinin yüzde 90’nını Almanya, Angola ve Kolombiya gibi ülkeler başta olmak üzere yurt dışı pazarına ihraç ediyor.

 

Girişimci İsmail Tokdemir, 1960 yılından itibaren Samsun bölgesinde sanayi alanında faaliyet gösteren baba firması olan Toksan Otomotiv'de ticari hayatına başladı. Girişimci, oto yedek parça toptancılığı yaptığı dönemde; disk balata, alt plaka sacı üretim ve pazarının hızlı bir şekilde büyüdüğünü gördü ve bu alanda üretim yapmak için harekete geçti.

Girişimcilik Desteği ile Başlangıç

Uzun bir dönem sektördeki çalışmalarını sürdürerek bilgi birikim ve tecrübelerini arttıran İsmail Tokdemir, 2011 yılında KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitim programlarına katılarak girişimcilik sertifikasını aldı. Aynı yıl içerisinde Yeni Girişimci Desteği’nden faydalanarak İsmail ve Nurgül Tokdemir ortaklığı ile Samsun 19 Mayıs Sanayi Sitesinde Melpa Döküm Metal işletmesini faaliyete geçirdi.

Girişimci Tokdemir, kurduğu işletmede üretime sac grubu ile devam ederken, Türkiye ve dünyada döküm sektöründeki hareketi ve gelişmeyi görerek bir adet indüksiyon döküm ocağı alarak bu sektörde de üretime başladı.

Ar-Ge ile Yeni Ürün

İsmail Tokdemir, 2012 yılı ortalarında TUBİTAK için “Borlu Aşınmaz Döküm Plaka Üretimi” konulu bir Ar-Ge projesi hazırladı ve proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu projesini başarılı bir şekilde tamamladı.

KOSGEB ile İhracat Başlangıcı

Tokdemir, Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ürünün imalatı için KOSGEB’in KOBİ Proje Destek Programı kapsamında makine alımları yaparak üretimde hız ve artış sağladı. Aynı yıl içerisinde ikinci bir kez daha KOSGEB’den KOBİ Proje Desteği alan girişimci “Emkon Elektrik Pano Üretimi Kalite ve Yönetim Kapasitesi Artırma Projesi”ni de başarı ile tamlayarak teknolojik yatırımlarını üretime yansıttı ve 2013 yılında ilk ihracatını Almanya 'ya döküm mamul ile gerçekleştirdi.

Sac ve döküm üretimindeki kapasite ve istihdamını hızlı bir şekilde arttıran Melpa Döküm, 2015 yılı 5. ayından itibaren Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 bin 800 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 4 bin metrekarelik bir alanda 32 personel ile çalışmalarına devam ediyor.

KOBİGEL ile Makine Alımı

İşletme, bünyesine metalurji mühendisi, makine mühendisi ve çizim öğretmeni gibi teknik personelleri dahil ederek üretimde sağladığı kalite, hız ve güvenle sektörde söz sahibi oldu. 2017 yılında KOSGEB'in açmış olduğu KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında hazırlamış olduğu “Döküm Mamul Üretim ve İşletmeciliğinde Verimliliği ve Kaliteyi Arttırma” konulu proje sayesinde CNC dik işleme tezgahı ve personel desteği aldı.

Yurt Dışı Pazarında Melpa

Bu yatırımla ile birlikte sac ve döküm ürünlerini daha hızlı ve kaliteli işleyerek müşteri memnuniyetini azami derecede sağlayan işletme, bünyesinde bulunan 50 çeşit disk alt plaka sacının yüzde 95’ini İstanbul ve İzmir'deki balata fabrikalarına gönderiyor. 60 kalemden oluşan döküm ürünlerinin yüzde 90’ını ise başta Almanya, Angola ve Kolombiya gibi ülkeler başta olmak üzere yurt dışı pazarına ihraç ediyor.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR