KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Belarus Metrosunda Türk Yapımı Peron Ayırıcı Kapılar

Belarus Metrosunda Türk Yapımı Peron Ayırıcı Kapılar

Bugüne kadar tamamen yurt dışından ithal edilen, tramvay ve metro istasyonlarında kullanılan ‘peron ayırıcı kapı’ sistemlerinin seri üretimi için KOSGEB’in Stratejik Ürün Desteği ile yeni bir üretim tesisi kuruldu.

Yüzde 100 yerli imkânlarla üretim yapan Albayrak Makine, Belarus Minsk Metrosu’na SIL4 seviyeli özel tasarım yarım boy ‘peron ayırıcı kapı sistemleri’ (PAKS) üretimini gerçekleştirdi.

 

Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli ‘peron ayırıcı kapı sistemleri’ (PAKS) üreticisi olan Albayrak Makine Elektronik, merhum H. Osman Albayrak'ın müteşebbis girişimi ile Albayrak Torna olarak Eskişehir’de 65 metrekarelik bir atölyede çalışmalarına başladı.

İlk Yerli Üretim

Faaliyetlerine talaşlı imalat ve çeşitli makine üretimleri ile başlayan Albayrak Makine, 2006 yılından itibaren raylı sistemlere odaklandı ve 2008 yılında ilk yerli ve milli yarım boy PAKS tasarım ve üretim faaliyetini gerçekleştirdi.

2013 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kendi fabrikasına taşınan işletme, 2016’da Vadistanbul projesi için tam boy PAKS ALPSD-1000 tasarım ve imalat sürecini ve aynı zamanda ALPSD-1000 için SIL sertifikasyon çalışmalarını başlattı. 2017’de Vadistanbul PAKS sisteminin montajını yaparak teslim etti.

2018 yılına gelindiğinde Türkiye’de ilk olarak bir ürüne SIL sertifikası alan firma unvanını kazanan işletme, İstanbul KMM (Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey) metro hattına PAKS imalatına başladı ve Osmangazi Üniversitesi Teknokent bünyesinde Ar-Ge ofisini kurdu.

Belarus Metrosunda Türk Yapımı Peron Ayırıcı Kapı Sistemleri

2019’da ESTAM Projesi kapsamında ilave 400 adet yarım boy PAKS üretimini tamamladı. Belarus Minsk Metrosuna SIL4 seviyeli özel tasarım yarım boy PAKS üretimini gerçekleştirdi. TÜBİTAK destekli ALDCU-200 kapı kontrol ünitesi tasarım ve SIL sertifikasyon projesine başladı.

2020’de ise ALPS-1000 için SIL4 sertifikasını aldı. Sinyal sistemi lambası tasarım, üretim ve SIL4 sertifikasyonuna başladı. EN 15085 kaynak sertifikasyonunu aldı. Vizyonu ve misyonu doğrultusunda belirlediği hedefler ile kabiliyetlerini sürekli geliştirme çabası içerisinde olan işletme, taleplere yerli ve emniyetli çözümler üretmeye devam ediyor.

 Yerli ve Milli Seri Üretim

KOSGEB’den Stratejik Ürün Desteği alan işletme, “Peron Ayırıcı Kapı Sistemleri (PAKS) Seri Üretim Projesi” konulu projede İSBAK İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. büyük işletmesi ile çözüm ortaklığı ilişkisi kurarak yüzde 100 ithal edilen Peron Ayırıcı Kapı Sistemlerini yerli ve milli kaynaklarla üretmeye başladı.

Bu proje ile Albayrak Makine, Türkiye’de yerli ve milli peron ayırıcı kapı sistemini üreten ilk firma oldu. Yine Türkiye’de bir ürüne SIL (Safety Integrity Level-Emniyet bütünlük Seviyesi) sertifikasını alan ilk işletme unvanını kazandı.

KOSGEB Desteği ile Üretim Hattı

İşletme, “Peron Ayırıcı Kapı Sistemleri (PAKS) Seri Üretim Projesi” ile KOSGEB’den aldığı destekle tezgah parkını genişletti ve gerekli personel istihdamını tamamladı.  Kabiliyetlerini büyük ölçüde artırarak elektronik montaj süreçleri de bünyesine kattı. Kazanılan kabiliyetler ihracat anlaşmasının yapılmasına da büyük katkı sağladı. İşletmeyi yerinde değerlendiren Belarus Metro Yönetimi, yaptığı inceleme ziyareti sonucunda işletmenin peron ayırıcı kapı sistemlerine olan hâkimiyeti ve tezgâh parkının yeterliliği yönünde olumlu bir rapor hazırladı. Bu raporun ardından işi alan Albayrak Makine, Belarus Minsk Metrosu’na SIL4 seviyeli özel tasarım yarım boy PAKS üretimini gerçekleştirerek montaj ve teslimatını yaptı.

KOSGEB projesi ile kazanılan bu kabiliyetler, Albayrak’ın Peron Ayırıcı Kapı Sistemlerine yönelik bilgi düzeyinin artmasını sağladı ve PAKS’ın beyin görevini yürüten, en önemli parçası olan ve halihazırda yurt dışına bağımlılığın olduğu kapı kontrol ünitesinin yerlileştirilmesi için Ar-Ge projesinin başlatılmasının temelini oluşturdu.

IRIS (International Railway Industry Standard) kalite yönetim sitemine sahip işletme, peron ayırıcı kapı sistemine yönelik Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’ni de aldı.

PAKS ve tren kapısı üzerine uzmanlığını artıran Albayrak Makine, SIL sertifikasyonuna yönelik edinilen tecrübeler ile raylı sistemlere yönelik başka projeler de yürütüyor. SIL4 seviyesinde sinyal lambası tasarım ve prototip üretimini tamamladı.

Osmangazi Üniversitesi ile Ar-Ge çalışmaları üzerine protokol imzalayan Albayrak Makine, yerli ve milli üretim hedefine ulaşmak için tüm gücüyle çalışmalara devam ediyor.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR