KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Fatih ve Yavuz’a Yerli Ekipman

Fatih ve Yavuz’a Yerli Ekipman

Hatay’da petrol, jeotermal ve su sondajı ekipmanı alanında faaliyet gösteren Kaltek Makina, Fatih ve Yavuz sondaj gemilerinde kullanılan sondaj kazı boru ve ekipmanlarını yerli ve milli imkânlarla üretiyor.

Antakya OSB’de kurulan Kaltek Makina, 1998 yılından itibaren makine ve boru endüstrisinde hizmet veriyor.

API Belgelerine Sahip

Kaltek Makina, kazı ve üretim borularına diş açma, manşon adaptör ve benzer bağlantı sistemlerinde ABD Petrol Enstitüsü tarafından verilen API 7-1 belgesine sahip bir işletme olarak hem ülkemizde hem de uluslararası düzeyde bilinirliğini arttırmış durumda. Firma, petrol kolon borusu ve yer üstü transfer boruları imalatı konusunda da iki ayrı API belgesine sahip olmanın gururunu yaşıyor.

Hedef: Bir Dünya Markası Olmak

Yaptığı standart ve özel tasarımlı her işte nihai müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkartan; birikimleri ile fark yaratan, ürünlerinde ve hizmetlerinde ülkemiz ve müşterileri için kalıcı üstünlükler yaratan Kaltek Makina, uluslararası kalite standartlarında faaliyet alanlarını genişleterek güvenilir bir dünya markası olma hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor.

Sondaj Makine ve Ekipman Üreticilerinin Tercihi

Edindiği üretim tecrübesini, kabiliyetini ve modern işletim sistemini sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda güçlü yatırımlarıyla destekleyen Kaltek Makina, bugün Türkiye’de faaliyet gösteren dünyanın önde gelen sondaj makineleri ve ekipmanı üreticilerinin tercih listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Yüz Çeşit Ürün

Dünyada stratejik öneme sahip olan petrol ve su sondajlarına yönelik yaptığı çalışmalarda pazardaki boşlukları dikkate alarak sürekli kendini güncelleyen ve ülkemizin sektördeki lokomotif firması haline gelen firmanın ürün yelpazelerinde yaklaşık olarak 100 çeşit ürün bulunuyor.

Sondaj Gemisi Fatih ve Yavuz’a, Yerli İmalat ve Servis Hizmeti

Kaltek Makina Genel Müdürü Edip Kılıçlar, enerji ekipmanlarında yerli üretimin desteklenmesi gerektiği düşüncesini savunarak, bu teknolojiyi ucuz maliyetlerde üretebilen ve sattıkça kendi teknolojisini geliştiren ülkelerin pazarı haline gelebilmesi adına, etkin bir stratejiyi daha fazla geç kalınmadan uygulamaya konulmasının önemini vurguladı.

Yerli sanayimizin güçlenmesi yönünde yaptıkları tasarım ve imalat çalışmaları ile ülkemizin göğsünü kabartarak Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arayan ilk sondaj gemisi Fatih ve Yavuz’a sondaj kazı boruları hususunda imalat ve servis hizmeti veren lisanslı firma olduğunu belirten Edip Kılıçlar, firma hakkında açıklamalarda bulundu:

“KOSGEB ile Altyapımızı Sağlamlaştırdık”

“Enerji sektöründe bugüne kadar yapılmış yatırımların pek çoğu yabancı şirketler tarafından projelendirilmektedir ve onların teknolojileri ile işletmeye alınmaktadır. Enerji yatırımlarında ayrılan bütçede en büyük pay makine ve ekipmanlarına aittir. Bu ihtiyaçların büyük bölümünü ülkemiz ithal olarak karşılamaktadır. Bu nedenle milyarlarca dolar dövizimiz dışarıya gitmektedir. Bunun önünü kesmek için KOSGEB, KOBİ’lere desteklerin artırılarak yerli üretimin nitelikli ve nicelikli hale getirilmesini sağlamaya çalışmaktadır. İşletme olarak biz de KOSGEB’in destek programlarından yararlanıyoruz. Genel Destek Programı kapsamındaki birçok destekten faydalandık. Ayrıca 2019 yılında KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı adı altında kabul gören proje ile personel istihdamı, yazılım, donanım, makine-teçhizat alımı gibi adımlar ile altyapımızı sağlamlaştırdık.

Faaliyet alanımız başta jeotermal ve petrol sondaj boruların bağlantı ürünleri, sondaj dizisi ekipmanları, metal ve plastik iş kalıpları, makine ve otomotiv yedek parça imalatı gibi geniş bir çerçevede şekillenmekte olup sektördeki olumsuzluklara rağmen başarıyla mücadele etmeyi sürdürüyoruz.

“KOBİGEL Projesi Üretim Tesisimizdeki İyileşmeyi Sağladı”

Sektördeki uygunsuzluklara ve ithalata karşı uygun çözüm olarak firmamız ‘rekabet gücünü geliştirme’ proje konusu olarak belirlemişti. Faaliyet alanlarındaki imalat stratejimiz, edinilen makine ve teçhizat ile ilk başta maliyet düşürmeyi ve yeni ürün elde etmeyi amaçlamıştık. Proje kapsamında alınan ileri teknoloji makine ve ekipmanlar, tüm üretim süreçlerinde esnek olarak kullanılmakta olup tesisimizin genelinde iyileşme sağladı. Sonraki adımlarımız ithal bağımlılığımız olan bu ürünleri seri şekilde üretip pazarlama etkinliğini geliştirme çalışmaları yaparak, ihracat kapasitesini artıran ve düzenli şekilde döviz girişi elde eden kuruluş olmak.

“API Sertifikalı Tek İşletmeyiz”

Doğduğumuz kent olan Hatay’da bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Kaltek Makina’nın Hatay’da bulunmasının bizler için ayrı bir önemi var. Ülkemizin en uç noktasından Türkiye'nin tek API sertifikalı firması olarak TPAO, Fatih ve Yavuz gemisine sondaj ekipmanları üretim ve bakım konusunda sözleşmeli hizmet vermemiz kentimiz adına da önemli buluyoruz.

Kaltek Makine’nın, sondaj borularına diş açma, manşon takma işinde TPAO, MTA, TPIC, TOSÇELİK gibi kurumların çözüm ortağı olmayı sürdürmekteyiz. Ülkemizdeki boru fabrikalarının ürettikleri düz uçlu borulara diş açarak ve manşon takarak ürünlere yüksek katma değer katma çalışmalarımız da devam ediyor. Bizi ileriye taşıyan güncel teknoloji üretim makine yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmaları yaparken ISO, Marka Tescil belgelerimizin yanı sıra ABD Petrol Enstitüsü tarafından verilen API belgesine ve diğer bağlantı sistemlerin patent kullanım lisanslarına da sahip olmamız firmamızı uluslararası arenada aranılan isim haline getirdi. Sondaj borusu imalat ve bakım onarım kapsamında bu belgelere sahip Türkiye’deki tek firma olduğumuz için yabancı firmaların da bize olan güvenlerini arttırdı. Bu doğrultuda sonraki hedefimiz aynı başarıyı yurt dışında inşa etmek olacaktır.”

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR