KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Gelirlerini 7 Yıl İçerisinde 300 Kat Arttırdı

Gelirlerini 7 Yıl İçerisinde 300 Kat Arttırdı

Türkiye’ye yüksek maliyetlerle ithal edilen ilaç hazırlama cihazlarının üretimini yerli imkânlarla gerçekleştirdi. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasındaki yerini aldı

Ankara’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren Oncosem Onkolojik, 1996 yılında yerli bir gebelik testinin satışı ile sektöre giriş yaptı. SARS-1, kuş gribi, domuz gribi gibi dünyayı etkileyen mücadelelerde Avrupa Birliği ve Dünya Bankası projeleriyle gelişti.

Otomatik Kemoterapi İlaç Hazırlama Cihazı Üretimi

Yeni doğan bebek ve kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasında ülkemizin ihtiyacına karşılık olarak, yurt dışından ithal edilen yüksek teknoloji sistem ve sarflarla merkezlerin kurulması ve işletilmesi ile kazanılan deneyimler sonrasında, 2010 yılında önemli bir karar aldı. “Üretmediğiniz Ürün Size Ait Değildir” sloganıyla Türkiye’de üretimi olmayan, yüksek maliyetlerle ithal edilen cihaz üretimini gerçekleştirmek üzere bir çalışma grubu oluşturdu.

KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile ilk prototip sürecini tamamlayan işletme, üretim prosesini başlattı.

Ar-Ge Desteği ile Gelişti

Oncosem, ürün geliştirme çalışmaları içerisinde iken 2014 yılında KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile 200 bin TL, 2018 yılında 300 bin TL, TEKNOYATIRIM Destek Programı ile de toplamda 4,7 milyon TL destek aldı. Üretimini tamamen yerlileştirerek yurt dışına olan bağımlılığı kaldırdı ve 7 yıl içerisinde gelirlerini 300 kat arttırmayı başardı. Personel istihdamında ise yüzde 400 oranında artışla 300 kişiye ulaştırdı.

Bu sürece, TOBB ETÜ Üniversitesi de ‘Özel Sektör-Üniversite İş Birliği Projesi’ ile katılım sağladı. 16 aylık bir validasyon ve veri oluşturma çalışmaları sonrasında cihaz, Sağlık Bakanlığı tarafından, ‘Otomatik Kemoterapi İlaç Hazırlama Cihazı’ olarak onayını alarak, 2015 yılı içerisinde SUT’da robotik sistemler ile eşit koşullarda geri ödeme kapsamına alınmaya hak kazandı.

47 Merkeze Hizmet

Şu an İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı tüm hastaneler, şehir hastaneleri, Acıbadem Grubu’nun tüm onkoloji merkezleri, LIV, MEMORIAL gibi önde giden özel hastaneler ve üniversite hastaneleri olmak üzere Türkiye’de 47 kemoterapi ilaç hazırlama merkezlerinde Oncosem tarafından üretilen yerli teknoloji ürünlerle hizmet veriliyor. Türkiye’de kemoterapi tedavisi gören her iki hastadan birinin ilaçları, milli imkanlarla geliştirilen bu sistem ve sarflarla hazırlanıyor.

2015 yılına kadar kemoterapi ilaç hazırlamanın kurumlara maliyeti ortalama hasta başı 200 dolar ve üzeri iken, yerli teknolojinin piyasaya girmesiyle birlikte hasta başı maliyetler şu an itibariyle yaklaşık 15 dolara kadar düştü. Aylık ortalama 50 bin hastanın ilaçları yerli teknoloji ile hazırlanıyor. Böylelikle yıllık ortalama 100 milyon dolar kamuya katkı sağlanıyor.

‘Kanser Ödülü’ne Aday

Oncosem’in 2014 yılındaki projesi Sağlık Bakanlığı’nın Kanser Ödülü’ne aday gösterildi. Buna ek olarak; 2019 yılında, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında 24. sırada yer aldı. Ayrıca, 2019 yılı itibariyle ihracata başlayan işletme 30’un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdi.

Oncosem 2021 itibariyle Oncocare, Monolitik, Oncovalve, Oncomale, Oncovial, CRT, CAT, Vita19 gibi 20’nin üzerinde patent ve ticari markalara sahip oldu.

Yerli Teknolojik Tıbbi Cihaz

Bugüne kadar onkoloji alanında 6 farklı yüksek teknoloji cihazının üretimi ve 50’nin üzerinde farklı set ve sarfların üretimini gerçekleştiren işletme,  tıbbi cihaz sisteminde kayıtlamalar yaptı.

Covid-19 Tanı Kiti ve 30 Ülkeye İhracat

Oncosem, ulusal ve uluslararası tüm kalite belgelerine sahip. Pandemi süresince Ar-Ge ekibinin yoğun çalışmaları neticesinde numune toplama, antikor ve antijen hızlı tanı kiti üretimini tamamlayarak 30’un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdi.

İşletme; dürüstlük, şeffaflık, hasta odaklılık ve hastaya saygı ilkeleri ile ülkemizin sağladığı ve sağlayacağı tüm destekleri en etkin şekilde kullanarak, tüm dünyada aynı başarıyı devam ettirmek adına, küresel bir yapılanma içerisinde, azim ve kararlılıkla çalışmalarını yürütüyor.

Bugün, yaşamın içinde onkoloji, ppp ve bot projeleri, ilaç hazırlama ve uygulama hizmetleri, hastane yazılım entegrasyonu, otomatik ilaç hazırlama cihazı üretimi, kapalı sistem ilaç transfer, hazırlama ve uygulama setleri ve bağlantı parçalarının üretimi, otomatik eczacılık sistemleri araştırma ve geliştirme, medikal destek, Covid-19 tanı kitleri ve viral taşıma setleri üretimi gibi alanlarda faaliyetlerini sürdürüyor. Kapalı sistem ilaç hazırlama ve uygulama setleri, Covid-19 tanı kitleri, cerrahi maske ve tam otomatik kapalı sistem ilaç hazırlama cihazlarının üretimini gerçekleştiriyor.

İşletmenin ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin başında İngiltere, Almanya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kazakistan, Moldova, Belarus, Rusya, Romanya, Amerika, Özbekistan, Ruanda, İspanya, Gana, Hollanda ve İtalya gibi ülkeler yer alıyor.