Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Akıllı Şehir Kutusu ve Trafik Radarı ‘Trafidar’

Akıllı Şehir Kutusu ve Trafik Radarı ‘Trafidar’

Radar ve sonar cihazlarının imalatı üzerine faaliyet gösteren Radarsan, dünyanın ilk akıllı şehir kutusu ve trafik radarı Trafidar’ı, Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile üretti

Radarsan Radar Teknolojileri, KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile geliştirdiği Yerli Modüler Trafik Radarı’nın (Akıllı Şehir Kutusu - Trafidar) seri üretimini yine KOSGEB’in önemli bir desteği olan KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı ile gerçekleştirecek. İşletme, TEKNOYATIRIM desteği ile yeni bir üretim tesisi kuruyor.

Yüzde 100 öz sermaye ile üretilen Trafidar, Türkiye’nin radar ithalatını bitirecek. Trafidar’ın en önemli özelliği ise her bir parçasının değiştirilebiliyor olması.

Yapay zekâ, makine öğrenimi ve büyük veri teknolojileri kullanılarak üretilen Modüler Trafik Radar Sistemi’nin, otonom ve akıllı sistemlerde birçok uygulama alanı bulunuyor. Ürün, yeni nesil elektronik denetleme sistemleri arasında dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

Dünya Çapında Bir Proje

Türkiye’nin ilk sivil radarlarını ve uzaktan algılama teknolojilerini yerli imkânlarla üreten Radarsan, 2014’te yurt dışında çalışmış üç girişimci tarafından Teknopark İstanbul’da kuruldu. Makine ve Otomotiv Yüksek Mühendisi Serhat Doğan, Elektronik Yüksek Mühendisi Emre Kayaarma ve üst düzey yönetici Sadık Durmuş tarafından kurulan işletme, ilk modüler trafik radarının üretimi ile dünyada adından söz ettirdi.

İthalata Son

Türkiye, trafikte kullandığı radarları ya da yaygın adı ile elektronik denetleme sistemlerini (EDS) Hollanda, Almanya, İtalya ve ABD’den ithal ediyor. Türkiye, artık maliyeti yüksek olan yüksek teknoloji ürünlerini ithal etmek zorunda kalmayacak. Radarsan’ın ürettiği milli ve yerli sistem, bu alanda dışa bağımlılığa son verecek.

Trafidar ile ithal ürünler yer değiştirince Türkiye’nin bu alanda ithalatı ve yüksek döviz çıkışı engellenecek. Bütün sertifikasyonları tamamlanan Trafidar artık seri üretime hazır durumda.

Maliyet Avantajına Sahip

Trafidar,  yapay zekâ, makine - derin öğrenim ve büyük veri kullanılarak üretilen yerli ve milli bir ürün. Modüler yapısı sayesinde güncelleme durumunda sadece ilgili modül değiştiriliyor. Böylece cihazı tamamen değiştirmeye gerek kalmadığı için büyük maliyet avantajı sağlıyor.

Trafidar’ın Özellikleri:

  • İstenilen her bir parça sök - tak değiştirilebiliyor. 
  • Hava kalitesini denetleyebiliyor. 
  • Ses ve gürültü ölçümü yapabiliyor. 
  • Sisteme Wi-Fi, GPRS, 4.5G eklenebiliyor.
  • İstenilen tüm sensörler sisteme eklenebiliyor. 
  • Veri yönetimi yapabiliyor. 
  • Tek kamera ile üç şeridi kapsayabiliyor.

Yurt İçi ve Yut Dışı Pazar Süreci

İşletmenin, KOSGEB’den yararlandığı KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı süresince ilgili ürünü için yapmış olduğu birçok görüşme oldu. Bunlar arasında fuar katılımları, pazarlama etkinlikleri ve birebir görüşmeler bulunuyor. Türk Cumhuriyetleri’yle yapılan görüşmeler neticesinde sözleşme imzalanması aşamasına gelindi. Ayrıca, Türkiye'de de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşmeler sürdürülüyor.

Faaliyetler

Radarsan, uzaktan algılama teknolojileri konusunda uzmanlaşmış bir ileri teknoloji girişimi. 2014 yılında Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde faaliyete başlayan işletme, 2 yıl içerisinde teknoparkta bir yüksek teknoloji laboratuvarı kurdu. Yüksek teknoloji laboratuvarı doğadan ilham alınarak inşa edildi.

Ar-Ge, tasarım ve prototip üretimine yönelik ihtiyaçlarını, ileri teknolojili ürünleriyle donatılan  Tree Lab (Technology, Research, Engineering and Electronics Lab’de – Teknoloji, Araştırma, Mühendislik ve Elektronik Laboratuvarı) vasıtasıyla karşılamaya başladı.

Radarsan; otomotiv (otonom araçlar), madencilik, tarım, şehir yönetimi ve üretim alanlarında bireysel ve endüstriyel kullanıma hazır, güvenlik, yönetim, verimlilik gibi konularda pek çok soruna çözüm üretme potansiyeline sahip olan sivil radar ve uzaktan algılama teknolojilerini, sensör füzyonu alanındaki uzmanlığını da kullanarak, üretmeye devam ediyor.