KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

‘Vertical’ ile Doğum Daha Kolay

‘Vertical’ ile Doğum Daha Kolay

Yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla hastane ve medikal sektörüne onlarca yeni ürün kazandıran Mespa Sağlık, elektronik hasta yatağı ve sedye gibi 200'den fazla ürünü 89 ülkeye satıyor

Mespa Sağlık, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman ile yapılan iş birliği neticesinde Vertical ‘Dikey Doğum Koltuğu’ ürününü geliştirdi. Ürün sayesinde doğum sürecinde anne ve bebeğe rahatlık sağlanıyor ve doğum kolaylaşıyor.

Sağlık sektöründe 30 yılı aşkın tecrübeye sahip Mespa Sağlık, şu anda sektörün öncü firmalarından biri olarak hastane yataklarını ve hastane ekipmanlarını üretmeye devam ediyor.

Gaziantep'te genç yaşta kendi şirketini kurarak medikal ürünler sektörüne giren Mehmet Polat, aralarında elektronik hasta yatakları ve sedyelerin de bulunduğu 200'den fazla ürünü 5 kıtada 89 ülkeye ihraç ediyor.

İthal İkamesi Ürünlerin Üretimi ile Başladı

Küçük yaşlarda iş hayatına atılan Mehmet Polat, 1996 yılında Mespa’yı kurarak o yıllarda kimsenin üretmediği genellikle ithal edilen medikal arabalar, elektronik hasta yatakları, doğum yatakları, hasta taşıma koltukları ve sedyelerin üretimini yapmaya başladı.

200’ün Üzerinde Ürün Çeşidi

Firmasını, yıllar içinde Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vererek büyüten Polat, bugün Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 10 bin metrekare alana sahip fabrikasında ürettiği 200'ü aşkın ürünü, Türkiye'nin yanı sıra aralarında İtalya ve İngiltere'nin de bulunduğu pek çok Avrupa ülkesi ile Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyor.

İşletmenin kurucusu Mehmet Polat, Güneydoğu Anadolu'ya üretim yapan küçük bir firma olarak başladığı iş hayatında, bugün hastaların ve sağlık sektörü çalışanlarının tüm ihtiyaçlarına cevap veren bir marka haline geldiklerini söyledi.

Sağlık sektörünü gözlemleyerek, hastalar ve hastane çalışanları için en uygun koşulların oluşturulmasına yardımcı olacak ürünler geliştirdiklerini dile getiren Polat, ürettikleri yataklar, sedyeler ve diğer medikal ürünlerle Devlet Malzeme Ofisi’nin resmi tedarikçilerinden olduklarını, Türkiye'nin dört bir yanındaki devlet ve özel hastanelerin, firmalarının ürünlerini kullandığını kaydetti.

Dikey Doğum Koltuğu

Polat, sürekli kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını, son olarak iki yıllık Ar-Ge çalışması sonucu ürettikleri dikey doğum koltuğu projesinin KOSGEB 5. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’nde Yılın İnovatif KOBİ Ödülü’ne layık görüldüğünü anlattı.

Bugüne kadar anneye, bebeğe ve doktora konfor sağlayacak bir ürünün üretilmediğini savunan Polat, şöyle devam etti:

 

Türkiye'de İlk Doğum Yatağını Biz Ürettik

Bugüne kadar anneye, bebeğe ve doktora konfor sağlayacak bir ürün üretilmedi. Biz de bu sorundan yola çıkarak Dikey Doğum Koltuğu’nu ürettik. Bu ürün Türkiye'de, hatta dünyada bir ilk. Ürünün bir referansı olmadığı için ergonomi prototip üretimi ve test süreçleri uzun ve zorlu geçti. Ürünümüzde fonksiyonel özellikler ön planda. Şirket olarak doğum yatakları konusunda ciddi bir altyapı ve tecrübeye sahibiz. Doğum yatakları imalatında bilinen isimler arasındayız. Türkiye'de ilk doğum yatağını biz ürettik. Ürünümüz, doğum sürecinde annenin, bebeğin ve doktorların ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılamak, doğal doğumu desteklemek ve yaygınlaştırmak için dikey doğum yönteminden esinlenilerek geliştirildi. Dikey doğum koltuğunda sırt dik konumda oluyor. Isıtıcı modülle de vücut ısısı korunuyor. Aynı zamanda koltuğun masaj yapma özelliği de var. Koltuk sayesinde, bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaşarak gereksiz doğum kesiklerinin ve ağrılarının önüne de geçiliyor.

Vertical'ın plastik aksamları için bakteri üretmeyen özel materyaller kullanılıyor. Oturma bölümündeki materyal için de su bazlı özel üretim poliüretan malzeme seçildi. Bu madde doğada çözülebiliyor ve çevre kirliliğine neden olmuyor. Bu üründe hijyen ön planda. Üründeki bazı bölgelerde de paslanmaz çelik malzeme kullanmayı tercih ettik. Söz konusu malzemelerin temizlenmesi de çok kolay. Ürün hastaneye ya da yetkiliye teslim edildikten sonra Mespa Sağlık uzmanları tarafından ürünün özellikleri hakkında eğitim veriliyor. Teknik servis ve bakım onarım hizmeti de sağlanıyor.

İleri Teknolojili Ürünler

Yıllar içinde elde ettiği tecrübe ve bilgi birikimiyle sektördeki tüm sorunlara çözüm üretebilen, bünyesindeki Ar-Ge birimi ile geleceğin teknolojisini günümüze taşıyan Mespa Sağlık, sağlık sektöründeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ileri teknolojili üretim gerçekleştiriyor. Bölgesel ihtiyaçlara farklı ve yenilikçi çözümler sunan işletme, yerli ve uluslararası piyasada da bilinen ve güvenilen isimlerden birisi olmayı başardı.

Gaziantep II. Organize Sanayi Bölgesi üzerinde kurulu olan 10 bin metrekarelik fabrikada yıllık 86 bin 345 adet/yıl kapasite ile üretime devam ediyor. İşletme, 2020 yılı için özellikle pandemi sonrası yurt içi ve yurt dışı satış rakamlarında ciddi bir artış oranı ile devam ediyor.

KOSGEB desteklerinden de etkin bir şekilde faydalanan Mespa Sağlık, beş ayrı destek programını başarı ile tamamlayarak KOSGEB ile yoluna devam ediyor.