Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Tembel Gözlere Umut Olacak

Tembel Gözlere Umut Olacak

Mobil oyun geliştirirken kızına göz tembelliği teşhisi konulunca bu hastalığın tedavisi için çalışmaya başlayan mühendis baba, robotik teknolojiye dayalı bir tedavi sistemi geliştirdi.

Uzun yıllar farklı sektörlerde çalışan mühendis Ufuk Çoban, oyun geliştirmek üzere girişimcilik serüvenine atılmaya karar verdi. Daha sonra kızının göz rahatsızlığı ile çalışmalarına bu alanda yön veren girişimci baba, Hopetical Bilişim ve Sağlık Teknolojileri firmasını kurdu. KOSGEB desteklerinden faydalanan Mühendis Çoban, klinik çalışmaları henüz devam eden bir tedavi sistemi geliştirdi. Projenin tamamlanmasının ardından hastanelerde göz tembelliği tedavisi için kullanılacak olan sistemin mimarı ve kızının kahramanından hikâyesini dinledik:

Önce Mühendislik

Maçka Teknik Lisesi Elektronik Bölümü, İ.T.Ü. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü ve İ.T.Ü. Savunma Teknolojileri Bilişim Yüksek Lisans Programı’ndan mezun oldum. Müzik, reklam ve film sektöründe ses mühendisliği yaptıktan sonra TÜBİTAK MAM, HAVELSAN gibi firmalarda savunma sanayi ve hükümet projelerinde yazılım mimarı olarak çalıştım. Son olarak 12 yıl Türkiye İş Bankası’nda finansal yazılımlar konusunda yazılım mimari danışman olarak çalıştıktan sonra girişimci olmaya karar verdim.

Girişimcilik Oyun Geliştirmeyle Başladı

Girişimci olmaya karar verdiğimde verilen eğitimleri ve destekleri araştırmaya başladım. Şubat 2017’de işten ayrıldığımın ertesi günü KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’ne başladım. Girişimcilik sürecim oyun geliştirme projesi ile başlamıştı. Projem İ.T.Ü. Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde kabul edildi. Mobil oyun olarak başlayan projem daha sonra sanal gerçeklik teknolojisi kullanan bir oyuna dönüştü.

Kızının Hastalığı İçin

Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde kaldığım bir yıl içerisinde kızıma göz tembelliği teşhisi konuldu. Bu hastalığın tedavisini araştırdığımda 9 yaş üzeri hastalar için bir tedavi bulunmadığını, 9 yaş altı için de kısmi bir tedavi olduğunu öğrendim. Sanal gerçeklik teknolojisi ile yurt dışında yapılan çalışmaların ve ürünlerin bulunduğunu gördüm. Milli bir ürün geliştirmek için sanal gerçeklik oyun projeme ara vererek göz tembelliği tedavisi üzerinde çalışmaya başladım. Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımı ve geliştirilmesi için geniş bir alan gereksinimi olduğu için kapalı ofis sağlayan Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi2ne başvurdum. Kuluçka Merkezi, milli bir ürün sağlayacak, sağlık konusunda fayda sağlayacak projeme destek oldu. Yıldız Teknopark üzerinden başvuru süreçlerini gerçekleştirdiğim TÜBİTAK 1512 (BİGG) desteğini kazandıktan sonra Eylül 2018’de şirketimi Yıldız Kuluçka Merkezi’nde kurdum. Şirket kuruluşunun hemen ardından sahip olduğum KOSGEB girişimcilik sertifikamı kullanarak KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği’nden faydalandım.

Robotik Sistem

Girişimcilik sürecim oyun geliştirme hedefi ile başlasa da kızımda teşhisi konulan göz tembelliği hastalığı nedeni ile ana proje hedefim bir tedavi sistemi oldu. Sanal gerçeklik teknolojisi üzerine kurulu olarak başlayan proje bu teknolojideki kısıtların tespiti sonrasında robotik teknolojilere yöneldi. Yıldız Teknopark prototip atölyesinin imkanları sayesinde mekanik bir sistemi geliştirmeye başladım. Geliştirilen sistem hastaların üretilen özel görüntüleri ses desteği ile izlemesi temeline dayanıyor. Oluşturulan görüntüler bir 3D TV sayesinde her iki göze de farklı iletilebiliyor. Robotik sistem 3D TV’yi farkı konuma 12 mikrometre ( 1 milimetrenin 81'de biri ) hassasiyetinde taşıyabiliyor. Pandemi nedeniyle klinik çalışmalara ara verildiği için ev tipi bir prototip geliştirilerek bir tablet ile çalışması sağlandı. Bu sistem için iki adet patent başvurusu yaptım. Üçüncü patent çalışmalarım devam ediyor. Projenin klinik araştırmaları ve danışmanlık ihtiyaçları için farklı göz doktorları ile çalışıyoruz. Bugüne kadar projede dört stajyer çalıştı.

Erken Teşhise ve Tedaviye Destek

Göz tembelliği hastalığı yüzde 3 gözüken bir hastalık. Bu hastalık gözlerden birinin diğerine göre daha kötü görmesi nedeni ile kötü gören göz için beynin görmeyi öğrenmemesi durumu. Çocuklar doğuştan itibaren bu durumu yaşadıkları için bunun normal olduğunu düşünüyorlar. 1-2 yaş aralığında çocuklar göz doktoruna götürülürse erken teşhis ile kapatma tedavisine başlanabiliyor. Bu durumun 16 yaşında fark edildiği hastalar mevcut. 9 yaşından sonra kapatma tedavisi işe yaramıyor. Kapatma tedavisi sadece görme keskinliğine kısmi fayda sağlarken derinlik hissinin oluşmasına fayda sağlamamakta. Bu proje ile evde erken teşhis ve göz doktorunun uygulayacağı tedaviye destek olacak egzersizlerin evde etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak istiyorum.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB ile girişimcilik eğitimi ile tanıştım. Sertifikamı aldıktan sonra kuluçka merkezlerinde kendimi geliştirdikten sonra şirketimi kurdum. İleri Girişimcilik Desteği ile firmamın donanım desteklerinin büyük bir kısmını karşıladım. Projenin ilerleyen aşamalarında teorideki gelişmeleri tescillemek için patent başvurularımda da KOSGEB desteği aldım. Geliştirilen proje ileri teknoloji gerektirmekteydi. Farklı özelliklere sahip sanal gerçeklik gözlükleri, yüksek çözünürlüklü görüntü oluşturma ve yüksek detaylı hesaplamaların yapılabilmesi için yüksek donanımlı bilgisayarlar gerekiyordu. Prototip geliştirmesi sırasında özel parça üretimleri için de üç boyutlu yazıcı ihtiyacı vardı. Bu donanımları KOSGEB desteği ile aldım. Destek kapsamı haricindeki ihtiyaçları karşılamak için sıfır faizli KOSGEB Finansman Desteği aldım. Bu destek ile finans akışımda bir sıkıntı olmadan Ar-Ge çalışmalarıma devam ettim.

Hastanelerde Kullanıma Sunulacak

Tıbbi cihaz geliştirme süreci oldukça detaylı ve uzun olduğu için sağlık projem devam ediyor. Klinik çalışmaların ardından sertifikasyon süreçleri başlayacak. Tıbbi cihaz belgesi ve CE belgesi aldıktan sonra ürün hastanelerde kullanıma sunulabilecek. Sağlık projelerinin satışının yapılabilmesi için uzun süreli klinik araştırmaların tamamlanması ve sertifikasyon işlemlerinin yapılması gerekiyor. Kritik olan pandemi sürecinde bile aşıların faz-3 aşamasına gelmesi 1 buçuk yıl sürdü. Bu nedenle göz tembelliği cihazının satışının yapılabilmesi için 1-2 yıl süre gerekmekte.

Çok Güçlü Nedenim Vardı

Üzerine çalıştığım ‘Göz Tembelliği Tedavi Sistemi’ projesi çoklu disiplin gerektiren bir Ar-Ge projesi. Göz ve beyin alanında tıbbi bilgiler gerektirirken; yazılım, donanım, mekanik ve grafik bilgisi gerektiriyor. Bu konuda benim avantajlarım vardı. Babamın oto tamircisi olması ve çocukluğumda onun yanında çalışmam mekanik konusunda bilgiye sahip olmama neden oldu. Eğitimim elektronik ağırlıklıydı ve robotik konusunda seçmeli dersler almıştım. 5 yıl ses mühendisliği yaptım. Oğlum 2 yaşındayken onun için oyun yapmaya başlamıştım. 10 yıl oyun geliştirme konusunda tecrübem oldu. Sanal gerçeklik teknolojilerini de ilk çıktığı zamanlarda incelemeye başlamıştım. Yazılım ile ortaokulda tanıştım. Bu nedenle 35 yıldan fazladır aktif olarak yazılım geliştiriyorum. Bu projede vazgeçmemem konusunda en büyük motivasyonum her gün karşımda olan kızım oldu. Sağlık projesi üzerinde çalışmak oldukça zor bir süreç. Girişimciliğin en büyük kriterlerinden biri vazgeçmeme nedenleriniz olmasıdır. Bu konuda benim çok güçlü bir nedenim vardı.

Oyunlar Yolda

Destekler ile aldığım donanımlar sayesinde projemi geliştirirken, oyun geliştirme faaliyetlerime de devam edebildim. Bu süreçte sipariş üzerine Ar-Ge projelerini de gerçekleştirebildim. Oyun süreçlerinde klinik çalışma ve sertifikasyon gibi işlemler olmadığı için oyun projesi daha kısa sürede tamamlanacak. KOSGEB desteği almış başka bir firma ile ortak olarak geliştirdiğimiz oyun prototipi birkaç ay içerisinde tamamlanacak. Büyük ölçekli global oyun yayıncıları ile irtibata geçtik. Prototip ile anlaşma sağlanırsa proje büyük ölçekli bir bütçe ile başlayacak.

Diğer Göz Hastalıkları

Göz tembelliği projesinde elde ettiğim bilgileri şaşılık ve nistagmus gibi diğer göz hastalıklarına da uygulamak istiyorum. Göz tembelliği için klinik çalışmanın tamamlanması ardından bu hastalıklar için de çalışmalarım başlayacak. Gözlemlediğim göz hastalıkları alanındaki mühendislik eksiklikleri konusunda çalışmalarım olacak.

Milli Fayda Sağlamak İçin

KOSGEB, yatırımcıların risk almadığı alanlarda çok ciddi destek sağlıyor. Özellikle Ar-Ge projelerinde yatırımcı bulunamazken KOSGEB bu destekleri geri ödemesiz olarak milli fayda sağlama beklentisi ile yapıyor. Başvuru süreçleri basit ve hızlı olarak gerçekleşiyor. Süreçlerin mantığını anladığınızda işlemleriniz hızlı ilerliyor. Ödemeleri de çok hızlı aldığım için ürünleri sıra ile hızlı şekilde alabildim.