KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Doğa Dostu Ambalaj İçin Ham Madde Üretiyor

Doğa Dostu Ambalaj İçin Ham Madde Üretiyor

TEKNOYATIRIM Destek Programı ile çevrede kendiliğinden hızlı bir şekilde yok olan ambalaj ürünleri için mısır nişastasından “Biyobuzunur”  ham maddesi üretmeye başladı.

Tarımsal sanayide 45 yıl, mısır nişastası üretiminde 35 yılı geride bırakan Sunar Şirketler Grubu'nun yüksek katma değerli üretim hedefiyle 7 yıl önce kurduğu Sunar NP, KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programı ile kurduğu tesiste petrolden elde edilen plastiğe karşı nişastadan doğada kısa sürede bozunabilir polimerler üretiyor.

Doğada 180 Günde Çözünüyor

Petrol bazlı plastiklerin doğada çözünmesi en iyi ihtimalle yüzyıllar alıyor. Sunar NP'nin ürettiği kaynağı mısır bitkisi olan termo plastik nişasta ve biyopolimerler, 180 günde doğada toksik etki bırakmadan tamamıyla bozunabiliyor. Kompost gübre haline gelebilen termo plastik nişasta ve biyopolimerler; alışveriş poşetleri, çöp poşetleri, diğer tek kullanımlık ürün ambalaj poşetleri, tek kullanımlık mutfak eşyaları, oyuncak, kulak çöpü, hızlı tüketim ürünleri ambalajları ve malç film üretim sektörlerinde ürün performansından ödün vermeden kullanılıyor ve petrol bazlı ham madde kullanımının azaltılabilmesi için ikame oluşturuyor.

100’den Fazla Ülkeye İhracat

Sunar NP, 2014 yılında Sunar Grup Şirketleri bünyesinde kuruldu. Tarıma dayalı sanayi ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Sunar Grup, yaklaşık yarım asırlık tecrübesi, 800 çalışanı ve geniş ürün gamı ile 5 kıtada 100’den fazla ülkeye kendi markasıyla ihracat yapıyor.

Sunar Grup’un temeli 1970’lerin ilk yarısında kurucusu Nuri Çomu’un çırçır ve çeltik alanında yaptığı akılcı ve cesur yatırımlarla atıldı. 1974 yılında kurulan çırçır ve çeltik fabrikası, Çukurova’da pamuk tarımında karşılaşılan problemler nedeniyle günümüze ulaşamasa da 1976 yılında grubun en kıdemli şirketi olan Sunar Özlem, Osmaniye’de un fabrikası olarak kuruldu. 1997 yılında Sunar Özlem bünyesine eklenen Sunar Yem, 1985 yılında Adana’da kurulan Sunar Mısır, 2006 yılında kurulan NÇS ve Elita Gıda ve 2010 yılında kurulan Sunar Pazarlama firmaları grup bünyesine katıldı.

Tamamen Türk sermayeli bir grup olan Sunar, yüzü aşkın ülkeye ihracat yapıyor ve bölgesel bir güç olmak amacıyla önemli adımlar atıyor. Bu bağlamda kurduğu güçlü teknolojik altyapı, modern üretim sistemleri ve kaliteli ürünleri ile çalışmalarını bir dünya şirketi olma doğrultusunda ‘yüksek kalite, istikrar ve hizmet’ anlayışıyla gerçekleştiriyor.

Mısır Nişastası ve Glukoz İhracatı

Grup şirketlerinden Sunar Mısır, düşük kaloriye sahip tatlandırıcılar olan Sorbitol ve Maltitol üreticisi ve aynı zamanda Türkiye’nin mısır nişastası ve glukoz ihracatında çok önemli bir paya sahip. Yine grup şirketlerinden Elita Gıda, Türkiye mısır yağı ihracatında öncü pozisyonda.

GDO’suz Biyobozunur Ham Madde

2014 yılında kurulan Sunar NP, Sunar Grup’un bir üyesi olarak faaliyetlerine devam ediyor. Şirket, kapsamlı ve uzun Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirmiş olduğu GDO’suz biyobozunur/kompost TPS (termoplastik nişasta) ve biyopolimerler üretiyor. Türkiye’nin ilk TUV sertifikalı biyobozunur compound ve ham madde üreticisi olarak Sunar NP, ürünlerinin hem Türkiye hem de yurt dışı pazarlardaki plastik ambalaj üreticilerine satışını gerçekleştiriyor.   Şirket, GDO içermeyen TPS (termoplastik nişasta) biyopolimeri, ve bundan türeyen biyoplastik bileşenlerini üretiyor. Türkiye'nin ilk TPS üreticisi olan Sunar NP, ulusal ve küresel plastik endüstrisi için hammadde tedarik ediyor.

KOSGEB Desteği ile Yatırım

Türkiye'deki temellerini atmış olan Sunar NP, plastik endüstrisinin farklı alt sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunuyor. Sunar, 2014 yılından beri Ar-Ge'ye yatırım yapıyor ve KOSGEB desteğiyle yaptığı yatırımıyla 2020'den itibaren piyasaya TUV tarafından Biyobozunurluk /Kompostlanabilirlik sertifikalı biyoplastik ham maddeleri üretiyor.

Tüketici ve düzenleyici hükümet politikaları arasındaki artan farkındalık, biyo-plastik pazarını büyütüyor.  Sunar NP, EN 13432'ye göre tamamen kompost olabilen GDO içermeyen biyo bazlı ürünleri ile sektöre hizmet etmeye başladı.

İşletme, iç ve dünya pazarlarındaki konumunu yenilikçi ürünler ve müşteri odaklı çözümler ile güçlendirmeyi hedefliyor. Temel ham madde olarak kullandığı modifiye edilmiş nişastayı ve diğer biyo-plastikleştiricileri Sunar Grup şirketlerinden Sunar Mısır’dan temin ederek rakiplerine göre önemli maliyet avantajı sağlıyor.

Sunar NP, Türkiye’nin Avrupa’ya plastik ihracatındaki yüksek ivmeden yararlanarak ürünlerini öncelikle Avrupa pazarına sunmayı hedefliyor. Aynı zamanda Sunar Grup’un Güney ve Kuzey Amerika’ya olan ihracat gücünden de faydalanarak ve bu pazarlara da nüfuz etmeye başladı.

Sunar NP, Kasım 2019'da İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, TÜSİAD ve Global Compact üyesi şirketlerin bir araya gelerek oluşturduğu İş Dünyası Plastik Girişimi'nin üyesi ve 2021 yılı içerisinde plastik atıkların azaltılması ile ilgili niyet beyanının imzacısı oldu.