KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Ahşap Sektörü için Yerli Makineler

Ahşap Sektörü için Yerli Makineler

Adana’da KOSGEB’in İleri Girişimci Destek Programı ile kurulan Mergen Makine, vakum pres, CNC ahşap işleme ve soğuk kapı pres makinelerini yerli imkânlarla üretiyor.

KOSGEB desteği ile 2019 yılında kurulan Mergen Makine, üç ayrı makineyi yerli imkânlarla üretiyor. Kısa sürede iç pazarda kendine yer edinen işletme, iki yıl gibi kısa bir sürede ihracata başladı. İlk olarak Fas, Irak ve Suudi Arabistan’a makine gönderen Mergen Makine, yurt dışı pazarlarda da satışlarını arttırıyor. Önümüzdeki günlerde de Dubai’ye ürettiği makineleri göndermeyi planlıyor.

KOSGEB’in İleri Girişimci Destek Programı ve İşletme Geliştirme Destek Programı’ndan faydalandıklarını belirten işletme yetkilisi Geylani Ovalı şunları söyledi:

Ahşap Sektörü için Üç Makine Üretiyoruz

Mergen Makine olarak vakum pres makinesi, CNC ahşap işleme makinesi ve soğuk kapı presi olmak üzere ahşap işleme makineleri imal ediyoruz.

Yurt İçi ve Yurt Dışı Satışlar

Vakum Pres makinelerinde PLC sistemi dışındaki tüm aksamları yerli olarak üretiliyor. Makine ahşap kapaklara PVC kaplama amacıyla kullanılıyor. Bu makineleri ülkemizden daha fazla Kuzey Afrika ve Irak bölgesine satıyoruz. Şu ana kadar 21 makine ürettik, bunlardan 10 tanesini Irak, Fas, Libya ve Azerbaycan’a gönderdik. 8 makineyi de yurt içine sattık.

Yerli Üretim

CNC ahşap işleme makinelerinde henüz yurt dışı satışımız çok fazla değil. Toplam 47 makine imal ettik, bunların 2’si yurt dışına 45’i yurt içine satıldı. Bu makine MDF’yi belirli ölçülerde keserek dolap, mobilya aksamı üretmek için kullanılıyor. Aynı zamanda ahşap dekorasyon ve ahşap model üretiminde de kullanılıyor. CNC ahşap işleme makinelerinde servo motorlar ve kontrol ünitesi yurt dışından ithal edilen ürünler, diğer aksamlarda mümkün olan parçaları yerli kullanmayı tercih ediyoruz.

Yerli Malı Belgesi

Soğuk kapı presi makinelerini çok fazla üretmiyoruz. Sadece 3 adet ürettik, tamamı yurt içine satıldı. Bu makineyi tamamen yerli olarak üretiyoruz. Tüm makinelerimizin yerli malı belgesi var.

Mantık olarak ucuz veya ekonomik makine üretme fikrinde olan bir firma değiliz. Hedefimiz İtalyan ve Alman üreticilerle rekabet edebilecek kapasitede, yüksek kalitede makineler üretmek. Yani özetle tamamen kalite odaklı hareket ediyoruz. İleriki dönem hedefimiz insan faktörünü minimize ederek tamamen standartlaşmış makineler üretmek.

KOSGEB’le Devam Etmek İstiyoruz

İşletmemizi KOSGEB desteği ile kurduk. Bu başlangıç bize hem maddi hem de manevi destek sağladı. İşimize odaklandık. Bir iş planı hazırladık ve iş akış süreçlerini adım adım uyguladık. Ardından İşletme Geliştirme Destek Programı’na müracaat ettik ve bu destekten de faydalandık. KOSGEB ile yolumuza devam etmek istiyoruz.