Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Savunma ve Havacılık Sektöründe İki Kat Büyüdü

Savunma ve Havacılık Sektöründe İki Kat Büyüdü

Tron Elektronik; haberleşme, havacılık ve savunma sanayinin ihtiyacına yönelik geniş bant şebeke ekipmanlarının tasarımını ve üretimini yapıyor

Tron Elektronik, 1990 yılında İstanbul’da kuruldu. 2010 yılına kadar elektronik üzerine çalışmalar yaparak küçük işletme olarak faaliyetlerine devam etti. 2016 yılından itibaren çalışmalarına hız kesmemek adına uydu TV ve merkezi TV uygulamaları için ekipmanlar ve fiber-optik dağıtım ekipmanları sağladı.  Bunun yanında geniş bant uygulamaları için de tasarım mühendisliği hizmeti veriyor. Savunma ve havacılık uygulamaları için sinyal anahtarlama ve dağıtım ekipmanları, anten ön yükselticileri, güç yükselticileri, yakınsama sensörleri, RF yükselteç modülleri ve RF filtre ekipmanları da sağlıyor. Firma, 2016 yılından itibaren orta büyüklükte işletme ölçeğine yükselme başarısı gösterdi.

Ar-Ge’nin Gücü

2012 ve 2014 yıllarında bilgi ve iletişim teknolojileri ve tasarım teknolojileri alanlarındaki projeler için Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan iki kez yararlanan Tron Elektronik, projeler kapsamında toplam geri ödemesiz destek almakla kalmamış 3 personel istihdamı da sağlamıştır. 2014 ve 2015’teki projelerini de başarıyla tamamlayan işletme, 2012 yılına göre 2020 yılı itibariyle performansında şu şekilde gelişme göstermiştir:

Yurt içi satışlarını 3,5 katına, ihracatını 315 katına, net satışlarını 7 katına, faaliyet kârını 37 katına, çalışan sayısını 1,5 katına, Ar-Ge harcamalarını ise 6 katına çıkardı.

KOSGEB’le Daha İleri

Tron Elektronik,  Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında aldığı desteğin yanı sıra; Genel Destek Programı, İşletme Geliştirme Destek Programı ve KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı’ndan da yararlandı.

İşletme yetkilisi Semir Demirezen, KOSGEB’in bu süreçte hep yanlarında olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

KOSGEB’i finansman aracı olarak değil, bize değer katan, bizi kurumsallaştıran bir destekçi olarak gördük. KOSGEB’le irtibatımız ve destek süreçlerinde yaşadıklarımız bizim işimize bakış açımızı değiştirdi. Örneğin; kurul üyeleri projelerimizi büyük bir titizlikle inceleyip eksiklerimizi bize bildirerek yönlendiriyorlardı. Yani başlı başına kurula girmek bile bizim ufkumuzu genişletip bizi yönlendiren, başarıya ulaşmamızı sağlayan bir etkiye sahip. Diğer taraftan bu program ile KOSGEB, sanayici ile akademisyenleri bir araya getirmesi bakımından da çok önemli bir görevi yerine getirmiş oluyor. Yurt dışında gördüğümüz ve ülkemize eksikliğini hissettiğimiz en önemli eksikliklerden birisi üniversite - sanayi iş birliğinin gelişmemiş olmasıydı. Ar-Ge alanında sanayimiz kendi çalışmaları ile bir hızında ilerliyorsa, üniversiteden akademisyenlerin desteğiyle bu iki katına çıkıyor. Bu açıdan bize akademisyenlerle tanışma ve çalışma imkânı veren KOSGEB’e çok teşekkür ediyoruz.

Yerli ve Milli Olma Gayreti

Tron Elektronik,  2012-2020 yılları arasında neredeyse her sene bütün ekonomik göstergelerini katlayarak büyürken bu süreçte haberleşme, havacılık ve savunma sanayinin ihtiyacı olan ürünleri de yüzde 100 yerli olarak üreterek ülkemizde bulunmayan bazı ürünleri millileştirdi. İşletme ayrıca; Kanada, Arjantin, Fransa, Almanya ve Çin gibi önemli ülkelere de ihracat yapmaya devam ediyor.