KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Kadın Girişimciden Çevre Dostu Yapı Malzemesi

Kadın Girişimciden Çevre Dostu Yapı Malzemesi

Eskişehirli kadın girişimci Nilay Rallas, mermer atıklarının geri dönüşümünden yeni nesil zemin kaplama malzemesi geliştirdi. Esstone markası ile üretim yapan girişimci, 8 ülkeye ihracat yapıyor

Sürdürülebilirlik, yenilebilir enerji sistemleri, karbon ayak izi ve çevre dostu malzeme gibi konulara merakı olan Nilay Rallas, çevreye daha yararlı, yapıların karbon ayak izini düşürecek yeni nesil zemin kaplama malzemesi geliştirdi. Kısa bir süre sonra üretime de başlayan Rallas, şu anda 8 ülkeye ürün ihraç ettiklerini söyledi.

Aynı zamanda TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu üyesi de olan Nilay Rallas, başarı öyküsünü şu şekilde aktarıyor:

“Eskişehir doğumluyum. Liseye kadarki eğitimimi Eskişehir’de tamamlayarak ilk üniversitem olan Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım.

Aile şirketimizin madencilik sektöründe faaliyet göstermesi sebebiyle seçtiğim bu bölümde iki sene eğitim almamın ardından madenciliğe farklı bir yaklaşım getirme hedefiyle çocukluktan beri hayalim olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki mimarlık bölümüne geçiş kararı aldım.

Hayatın her alanında üretim ve tasarımın bir aradayken sürdürülebilir olabileceğine inanan biri olarak mimarlık eğitimime devam ettiğim süre boyunca üretimini gerçekleştirdiğimiz endüstriyel ürünlerin, mimari açıdan sağlayabilecek katkılarına dair araştırmalarımı sürdürdüm.

Karbon Ayak İzini Düşürecek Fikir

Doğa ve çevre bilinci yüksek bir ailede yetişmemin etkisiyle sürdürülebilirlik, yenilebilir enerji sistemleri, karbon ayak izi, çevre dostu malzeme gibi konulara merakım mesleğimin yapı taşlarını oluşturdu. Turmet Endüstriyel Mineraller firmasını kurduk.

Şirketimizin genel müdürü babam Mehmet Rallas ve genel müdür yardımcısı ağabeyim Umut Rallas ile gerçekleştirdiğimiz bir toplantı sırasında, kendi ürünlerimizi mimari yapılarda ve peyzajında, “Nasıl çevreye daha yararlı, yapıların karbon ayak izini düşürecek hale getirebiliriz?” diye sormamla yeni ürün fikrimizin taslağı ortaya çıktı.

Mermer Atıklarının Geri Dönüşümü ve Yeni Ürün

Bu kapsamda yaptığımız Ar-Ge çalışmaları neticesinde bir endüstriyel simbiyoz projesi yaparak yeni nesil zemin kaplama malzemesi geliştirdik. Mermer artıklarının yeniden kazanımı ile geliştirdiğimiz ürünümüzü de Esstone olarak markalaştırdık. Esstone ile şu anda 8 farklı ülkeye ihracat yapmaktayız.

Green Deal kapsamında karbon ayak izini düşürecek adımları hem şirket içinde hem de geliştirdiğimiz ürünlerde atmaktayız. İşlerimizi geliştirmenin yanı sıra sosyal sorumluluk kapsamında da şehrimizdeki girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve desteklemek adına TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi olarak da çalışmalar yürütmekteyim”

İşletme, KOSGEB desteklerinden aktif bir şekilde faydalanmakta olup şu ana kadar toplamda 220 bin TL tutarında destek aldı.