Özbekistan İstihdam ve Yoksulluğu Önleme Bakan Yardımcısı'nın öncülüğünde, Özbekistan ve Malezyalı bankacılardan oluşan iki heyet KOSGEB’e ziyaret gerçekleştirdi. Heyetlere KOSGEB destekleri anlatıldı.
Tarih: 06 Eylül 2023

Aralarında Özbekistan İstihdam ve Yoksulluğu Önleme Bakan Yardımcısı Rano Esheyn Turdiboeva, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Finans Kuruluşu İslam Kalkınma Bankası Üyesi Ülkelerde Ulusal Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği (ADFIMI) Malezya Genel Sekreteri Mohd Prasad Bin Hanif ve ADFIMI Genel Sekreteri İlhami Öztürk’ünde bulunduğu heyetler KOSGEB’i ziyaret ederek faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

5-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ziyaretlerde heyetlere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Toplantıların açılış konuşmalarını KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile konuk Bakan Yardımcısı Rano Esheyn Turdiboeva, ADFIMI Malezya Genel Sekreteri Mohd Prasad Bin Hanif ve ADFIMI Genel Sekreteri İlhami Öztürk gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının ardından heyetlere KOSGEB faaliyetlerini içeren bir sunum yapıldı. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü Teknoloji Girişimciliği Dairesi Başkanı Damla Turan tarafından “Teknoloji Hamlesi” sunumu yapılırken, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile KOSGEB finansman destekleri hakkında bilgilendirmeler de yapıldı.

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt yaptığı konuşmada, KOSGEB'in diğer ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilere büyük önem verdiğini bildirdi.

Kurt, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin, Malezya ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin güçlü ve stratejik olduğunu söyledi.

30 Yılı Aşkın Deneyim

KOSGEB'in, KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmaya yönelik destek ve diğer hizmetleri sağlayarak, onların ekonomik ve sosyal kalkınmadaki payını artırmak misyonuyla kurulduğunu anımsatan Kurt, "KOSGEB imalat, hizmet ve ticaret sektörlerinde KOBİ'lere destek sağlama konusunda 30 yılı aşkın deneyime sahiptir. Bugün hedef grubumuz 3,5 milyonun üzerinde KOBİ olup, veri tabanımıza kayıtlı SMS sayısı ise yaklaşık 1,3 milyondur. Son dönemde önceliğimiz imalat sektöründe orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren girişimcilerdir" ifadesini kullandı.

Kurt, KOSGEB'in KOBİ'leri desteklemek için çeşitli finansal araçlar kullandığını belirterek, girişim sermayesi fonlarına, KGF'ye katkıda bulunduklarını ve finansal kuruluşlarla iş birliği içinde finansal destek programları yürüttüklerini dile getirdi.

Programda, Türkiye'deki faaliyetleri, finansal araçları ve start-up ekosistemi hakkında genel bir çerçeve paylaşacaklarını söyleyen Kurt, şöyle devam etti:

Yenilikçi, orta yüksek ve yüksek teknoloji firmalarına hizmet vermek üzere bir KOBİ Yatırım Bankası kurma gündemimiz var. KOBİ finansmanı konusundaki paha biçilmez deneyiminizle bu alanda iş birliği yapabilirsek minnettar olacağız. KOSGEB olarak diğer ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilere büyük önem veriyoruz. KOSGEB, 2002'den bu yana Avrupa Birliği (AB) işletmelerinin ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Rekabet Edebilirliği Programı'na (COSME) katılmaktadır. KOSGEB olarak COSME'nin birçok yönüne katkı sağlamaktayız ve KOBİ'lerimiz bu kapsamlı programdan faydalanabilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ Destek Platformu

Kurt, KOBİ'lerin uluslararası hale getirilmesinin öneminin bilincinde olan KOSGEB ve Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Sekreterliğinin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerdeki KOBİ'lerin yararına çalışmak üzere yakın işbirliği içinde olduğunu vurgulayarak her iki tarafın üye ülkelerdeki KOBİ'lere yardımcı olacak KOBİ destek platformunu ortaklaşa teşvik etme konusunda prensipte mutabakata vardıklarını bildirdi.

Bu projenin amacının KOBİ'lerin uluslararası ticari faaliyetlerini destekleyecek bir KOBİ iş birliği platformunun arka planını oluşturmak olduğunu anlatan Kurt, şunları kaydetti:

KOBİ Programı Oluşturulacak

"Ayrıca İSEDAK'ın son toplantısında Türkiye'nin teklifi üzerine üye ülkelerle KOBİ alanında iş birliğini geliştirmek amacıyla bir "KOBİ Programı" oluşturulması kararlaştırıldı. Hem Özbekistan hem de Malezya, bu KOBİ programı girişimine katkı sağlamaktan memnuniyet duyacak. Uluslararası kuruluşların yanı sıra KOBİ politikaları ve KOBİ'lerin gelişimine yönelik iş birliklerini teşvik edecek 'B2B' organizasyonları konusunda pek çok ülkeyle güçlü ikili ilişkilerimiz bulunmakta. Malezyalı ve Özbek muhatap kuruluşlarımızla imzaladığımız mutabakat anlaşmaları temelinde iş birliği faaliyetleri ve iş etkileşimi programları uyguluyoruz. Bu bağlamda önümüzdeki hafta Malezya'ya bir B2B ziyareti planlıyoruz. Uzlaşı Belgesi (MoU) yenilemek ve KOBİ finansmanında bazı iş birliği fırsatlarını tartışmak üzere SMECORP'a teknik bir ziyaret organize ediyoruz. Ziyaret sırasında Malezya KOBİBank ve PERNAS Franchise Organizasyonu'nu ziyaret etme şansımız olacak. Her iki taraftaki KOBİ'lerin büyük potansiyeliyle bu programın bilgi, deneyim alışverişi ve ticari faaliyetlerin teşviki için yeni bir çağ açacağına inanıyoruz"

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2023