Semruk Yazılım Teknoloji

Semruk Yazılım Teknoloji’nin kurucusu Kaan Sağtaş, iki mühendis arkadaşıyla birlikte kurmuş olduğu yazılım şirketinde başta sağlık sektörü olmak üzere birçok sektöre yenilikçi teknolojik çözümler sunuyor

Dental hastalık analizi yapıp hastalık alanını işaretleyebilen yapay zekâ temelli bir yazılım geliştiren şirketin kurucu ortağı Kaan Sağtaş ile yaptığımız röportaja göz atalım:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

2007 yılında Sivas Selçuk Anadolu Lisesi’ne birincilikle girdim. 2012 yılında başladığım Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki eğitimimi 2017’de tamamladım. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2019 yılında Sivas Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne diş hekimi olarak atandım. Buradaki görevimden hobi olarak yürüttüğüm bilgisayar programlama faaliyetlerini profesyonel olarak yapmak üzere ayrıldım. Ancak 2020 yılının başında başlayan pandemi süreci sebebiyle şirket kuruluşumuz gecikti. 2022 yılının başında arkadaşlarımla birlikte Semruk Yazılım Teknoloji’yi kurduk. Şirketimizin 3 kurucu ortağı bulunuyor. Kurucu ortaklarımızdan, Mehmet Ali Kurt makine mühendisi ve Fatih Teke bilgisayar mühendisidir. Dolayısıyla multidisipliner bir takımımız var. Ekip olarak amacımız; sürekli gelişen dünyada yenilikçi araştırma ve geliştirme yöntemleri ile teknolojinin sınırlarını zorlamak, küresel olarak bireylerin ve işletmelerin yaşamlarını iyileştiren çığır açıcı çözümler üretmektir. Bu amacımızla tanınan, lider bir teknoloji şirketi olmak ve ülkemizi dünyada temsil etmek istiyoruz.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçlerini anlatır mısınız?

Pandemi sebebiyle şirket kuruluş sürecimizde biraz gecikmeler oldu ama pandemi sonrasında çok tempolu ve dolu bir çalışma programına başladık. İlk önce ekibimizi ve şirketimizi ispat etmek adına TEKNOFEST 2021 Sağlıkta Yapay Zekâ yarışmasına katıldık ve 8. olduk. Buradaki başarımızdan sonra Cumhuriyet Teknokent’te şirketimizi kurduk. Bir önceki başarımızın tesadüf olmadığını göstermek adına 2022’de 3 TEKNOFEST yarışmasına başvurduk ve hepsinde finalist olduk. Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışması’nda, Sağlıkta Yapay Zekâ Bilgisayarlı Görü Kategorisi’nde finalist olurken, TEKNOFEST Girişim Programı’nda da iş fikrimiz ile desteklenmeye hak kazanan takımlar arasında yer aldık. Son olarak Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Sivas İŞGEM’in desteğiyle düzenlenen Start in Sivas Girişim Zirvesi’nde birincilik elde ettik. Tüm bunları yaparken Ar-Ge projemizin de geliştirmesini ihmal etmeden çalışmalarımıza devam ettik.

Faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Şirketimizde mobil, masaüstü ve web üzerinde çalışan programlar başta olmak üzere her türlü yazılım geliştirme faaliyetlerini yürütmekteyiz. Ama önceliğimiz “Radyografilerden Dental Hastalık Analizi Yapıp Hastalık Alanını İşaretleyebilen Yapay Zekâ Temelli Yazılımların Geliştirilmesi” isimli projemizi tamamlamak ve satışına başlamak. Bu kapsamda bir yandan programımızın yazılım geliştirme ve tasarım işlerini yürütürken bir yandan da tescil, markalama ve belgelendirme işlemlerini yürütmekteyiz. Bu kapsamda firmamız adına patent, marka ve tasarım tescili için başvurularımızı yaptık. Ağustos ayı itibariyle de akredite kuruluşlardan kalite yönetim sistemi belgelendirme işlemlerine başlamış bulunuyoruz.

Ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Şu an için bahsettiğimiz Ar-Ge projemiz devam etmekte ve sipariş üzerine yazılım geliştirme işlemlerini de yapmaktayız. Ancak bu konuda seçiciyiz çünkü proje geliştirme süreçlerimizin etkilenmesini istemiyoruz. Geliştirmesini yaptığımız proje ile diş hekimlerini hedeflemekteyiz. Çünkü diş hekimliğinde kullanılan radyografilerin hekimler tarafından yorumlanması uzun zaman almakta ve bunun sonucunda bariz hatalar olabilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda hekimlerin lezyonları tespit edecek, anatomik ölçümler yapacak ve iş akışına öncelik verecek uygulamalara ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Ayrıca hekimler daha fazla hastaya doğru tedaviyi uygulayarak hem prestijlerini hem de işletme gelirlerini artırmak istemektedir. Biz de diş hekimlerinin bu sorunlarını çözerek teşhis koyma ve tedavi süreçlerini ve muayenehane yönetim işlemlerini daha hızlı ve güvenilir yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı pazarlarınız nasıl?

Sağlıkta yapay zekâ pazar büyüklüğü 2022 yılında 15.4 milyar dolar olarak raporlanmıştır ve bu büyüklüğün yaklaşık üçte birini yazılım çözümleri oluşturmaktadır. Bu büyüklüğün yıllık yüzde 37,5 artması beklenmektedir. Dünyada 1 milyondan fazla diş hekimi bulunuyor ve bu sayıda da yıllık yüzde 8,8 artış bekleniyor. Tüm bunlarla beraber 3,5 milyardan fazla ağız ve diş sağlığı bozuk hasta olduğu bilinmekte. Bu sayıda da nüfus artışıyla doğru orantılı olarak yüzde 1 artış beklenmektedir. Dolayısıyla potansiyeli yüksek bir pazar olduğu görülüyor. Pazardaki durumu ve diş hekimlerinin yapay zekâ algısını ölçmek ve ürüne tepkileri görmek amacıyla bir anket yaptık. Bu ankete 460 diş hekimi ve diş hekimi adayı katıldı. Anket sonucunda da ulaştığımız sonuç yapay zekâ tabanlı ürünlerin kullanımının diş hekimleri tarafından gerekli görüldüğü şeklindeydi. Ürünümüz henüz geliştirme aşamasında olduğu için ürün satışımız henüz başlamadı ama 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle satışa başlamayı planlıyoruz. Ürünümüzü esnek kullanım senaryolarına uygun olarak hazırlanmış abonelikler şeklinde, ürünün internet sitesi aracılığıyla online olarak satmayı planlamaktayız. Böylece ürünümüz diş hekimlerinin çalıştığı muayenehane, poliklinik, hastane ve fakültelerde rahatlıkla kullanılabilecek olup bu sektörün yerli ve yabancı pazarlarından pay alabileceğimizi düşünüyoruz.

Devlet desteklerinden ne şekilde ve hangi kurumlardan faydalandınız?

Finansal anlamda sadece KOSGEB desteklerinden faydalandık. Cumhuriyet Teknokent’te faaliyet gösterdiğimiz için teknoloji geliştirme bölgelerine özel olan teşviklerden de faydalanmaktayız. Ayrıca devletimizin bazı kurumlarının desteklediği TEKNOFEST ve Start in Sivas yarışmalarında da ödüllere layık görüldük.

Almış olduğunuz KOSGEB destekleri nelerdir? Bu destekler işletmenize ne gibi katkılar sağladı?

Şirketimizin kuruluşundan bu yana Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, İleri Girişimci Destek Programı, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı ve KOBİ Finansman Destek Programı’ndan yararlandık. Bu destekler şirketimizin kuruluş aşamasında ihtiyaç duyduğumuz finansmanı bize sağlamış oldu. Yazılım geliştirme faaliyetlerimiz için gerekli olan ekipman ihtiyaçlarımızı tamamen bu destekler ile karşıladık. Yine personel, danışmanlık, sınai mülkiyet hakları, belgelendirme, proje tanıtım giderlerimizi de bu kaynaklardan karşıladık. Verilen desteklerin geri ödemesiz olması veya ödemede sağlanan kolaylıklar sayesinde de finansal tablolarımızı optimum seviyede tutarak faaliyetlerimize devam edebiliyoruz.

Gelecekte yapacağınız projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Bu projeler ile neyi amaçlıyorsunuz? Projeler hangi aşamada?

Şu an “Radyografilerden Dental Hastalık Analizi Yapıp Hastalık Alanını İşaretleyebilen Yapay Zekâ Temelli Yazılımların Geliştirilmesi” isimli projemizin geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bu proje ile diş hekimlerinin sorunlarını çözmek için dental radyografilerini yorumlayacak yapay zekâ modelleri geliştirilecektir. Bu modeller her işletim sisteminde çalışacak uygulamalara entegre edilerek abonelik şeklinde satılacak ve hekimlere ekonomik bir iş modeli sunulacaktır. Böylece hekimler doğru ve standardize edilmiş bir tanıya hızlı bir şekilde ulaşabileceklerdir. Bu projenin çıkış noktası da katıldığımız ilk sağlıkta yapay zekâ yarışması oldu. O yarışmada edindiğimiz tecrübeyi ekipte de bir diş hekimi bulunmasından dolayı diş hekimliği alanında kullanmaya karar verdik ve projemize başladık. Aslında hedefimiz tüm sağlık çalışanlarının işlerini mümkün olduğunca kolaylaştıracak bir sağlıkta yapay zekâ ekosistemi kurmak. Bu ekosistemin ilk adımını diş hekimliği alanında atmış olduk. Geliştirme çalışmalarına devam etmekteyiz. Tamamen özgün, herkesin rahatlıkla kullanabileceği, hızlı ve güvenilir bir sistem oluşturma çabasındayız. Bu sistemin de patent başvurusunu yaptık. Sistem içerisinde kullanacağımız tüm tasarımlar da özgün olup onların da tescil başvuruları yapıldı. Markalama çalışmalarımız da devam ediyor. Güvenilirliği artırmak adına belli standartlara uyduğumuzu göstermek için akredite kuruluşlarla belgelendirme çalışmalarına da başladık. 2023 sonunda ticari prototipimizi tamamlayıp, 2024 başında satışa başlamayı planlıyoruz. Daha sonra ihtiyaçlara ve kullanıcı geribildirimlerine göre modül eklemesi yaparak ekosistemi genişletmeyi düşünüyoruz. Böylece zamanla gelişen sürdürülebilir bir yapı elde etmeyi hedefliyoruz. Bu şekilde ana hedefimiz olan sağlıkta yapay zekâ ekosistemi kurmayı uzun vadede tamamlamayı planlıyoruz.

Aldığınız herhangi bir ödül var mı?

TEKNOFEST Girişim 1. Dönem Ön Kuluçka Programı’nı başarıyla tamamlayarak ödüle layık görüldük. Start in Sivas Ideathon 2022’de en iyi sunum ödülüne layık görüldük. Yine Star in Sivas Girişimcilik Zirvesi’nde proje fikrimiz ile birinci olarak ödüle layık görüldük.

Küçük işletmelere ve girişimcilere tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Kurucu ortaklar olarak biz lise arkadaşıyız. O yıllardan beri beraber katma değeri yüksek ve topluma faydalı işler yapmak istiyorduk. Aslında şirketimizi kurarak büyük bir hayalimizi gerçekleştirmiş olduk. Hayal kurmak ve bu hayallerin peşinden yılmadan, inanarak, programlı ve çok çalışarak ilerlemek önemli. Bu süreçler doğası gereği elbette zorlu olabiliyor ama inancınızı kaybetmeden doğru hamleleri yaptığınızda sonuca ulaşıyorsunuz. Kimin ne söylediğine aldırmadan kendi doğru bildiğiniz yolda yürümek de ayrıca önemli bir nokta. Şirketimizi kurmadan hemen önce yaptığımız bazı ziyaretlerde bizlere yönelik bir takım cesaret kırabilecek sözler söylenmişti. Kendi meslek dallarımıza yönelik işlerimizi yapmamız için tavsiye verenler bile oldu. Biz bu olumsuz söylemlere kulak asmadık ve şirketimizi kurduk. Özetle doğru bildiğiniz yolda hayallerinizin peşinden yılmadan ve çok çalışarak ilerlemek gerekiyor. Zaten devletimizin girişim teşvikleri ve çeşitli kurumlar üzerinden sağladığı destekleri de kuruluş ve gelişim aşamasındaki finansal zorlukları büyük ölçüde azaltıyor.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Çalışmalarımız hakkında bilgi verme fırsatı bulduğumuz bu sayınızda yer almaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isteriz. Firmamız ve desteklerinizden faydalanan tüm firmalar adına şeffaf ve ulaşılabilir hizmetleriniz için teşekkür ederiz.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2023

Galeri