KOSGEB ile Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği arasındaki eylem planı için imzalar atıldı. İki ülkenin KOBİ destekleme kurumlarının kurumsal kapasiteleri artırılacak. KOBİ’lerin ticaret hacmi genişletilecek
Tarih: 27 Ekim 2023

KOSGEB ile Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği arasında, iki ülkenin KOBİ destekleme kurumlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması ve KOBİ’lerinin ticaret hacminin genişletilmesine yönelik eylem planı imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerde iki ülke ilişkilerini tüm yönleriyle değerlendirdiklerini, iş birliği imkânlarını ele aldıklarını belirterek iki ülke arasında enerji, ulaştırma, ticaret, bilgi teknolojileri, KOBİ'ler, çevre, meteoroloji ve iklim değişikliği, tarım, standardizasyon, akreditasyon, medya, insan kaynaklarının yönetimi, gençlik ve spor, eğitim, kültür ve arşiv alanlarında anlaşmalar imzalandığını ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, iki ülke arasında, müzakereler sonucunda siyasi, ticari, ekonomik alanda iş birliğini geliştirmeye yardım edecek önemli belgeler imzalandığını söyledi.

İki Ülke Arasında İş Birlikleri

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ziyaret etti. Türkmen Cumhurbaşkanı resmi ziyareti kapsamında, TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen Türk-Türkmen İş Forumu’na da katıldı.

İmzalar Atıldı

Serdar Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Türkiye ve Türkmenistan’ın muadil kurumları arasında bulunan çeşitli anlaşmalara da imza attı. Atılan bu imzalar arasında; Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Arasında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Eylem Planı da yer alıyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un 3 Haziran 2014 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret programı kapsamında, Ankara'da iki ülke Cumhurbaşkanları himayelerinde, KOSGEB ile Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği arasında KOBİ’lere yönelik bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Bu mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştirilecek olan somut faaliyetlerin yer aldığı eylem planı da KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Nokerguly Atagulyyev tarafından imza altına alındı.

Eylem Planı Ne İçeriyor?

Eylem planının imzalanması ile her iki ülkenin KOBİ destekleme kurumlarının kurumsal kapasitenin artırılması ve iki ülke KOBİ’lerinin ticaret hacminin genişletilmesine yönelik olarak; KOSGEB'in KOBİ'ler alanındaki bilgi ve deneyimi Türkmenistan’daki KOBİ destekleme kurumlarına aktarılacak. Taraflar arasında uzman değişim programlarının düzenlenmesi ile KOBİ'ler arasında iş birliğini ve ticareti artırma amacına yönelik karşılıklı iş gezileri, B2B iş görüşmeleri, ortak forum, çalıştay ve sempozyum gibi organizasyonlar düzenlenecek.

KOSGEB Desteği ile Türkmenistan İş Gezisi

Eylem planının imzalanması sonrası iki kurum arasında ilk somut faaliyet olarak, 6-8 Aralık 2023 tarihlerinde KOSGEB destekli Türkmenistan Yurt Dışı İş Gezisi Programı düzenlenecek. KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürlüğü organizatörlüğünde düzenlenecek iş gezişi ile katılımcı KOBİ’lerin ulaşım, konaklama, fuara giriş ve tercüme giderlerine yönelik alacakları hizmetler yüzde 60 oranında desteklenecek.

Yurt Dışı İş Gezisi kapsamında Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği ile iş birliği içerisinde meslek kuruluşları ile toplantı ile Türk KOBİ’leri ve Türkmen işletmeler arası karşılıklı iş görüşmeleri (B2B) etkinliği ve saha ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Türkiye-Türkmenistan İş Forumu

Türkiye-Türkmenistan İş Forumu, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. DEİK ve TOBB iş birliğinde düzenlenen İş Forumu’nda, iki ülke arasındaki iş ve yatırım imkânları değerlendirildi.

Yatırıma Davet

Bakan Kacır, İş Forumu’ndaki konuşmasında, “Türk firmalarımız ve yatırımcılarımız, Türkmen kardeşlerimizin kalkınma yolculuğunda kendilerine destek olmaya her zaman hazır. Yatırımcılarımız, Türkmenistan'ın önemli fırsatlar içeren büyüyen bir pazar olduğunun farkında. 1992'de imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın yenilenmesi, devlet başkanlarımızın 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için önemli bir adım olacak. Ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaştığımız Türkmen dostlarımızı Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya, ülkemizin sunduğu fırsatlardan istifade etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Türkmenistan Arasındaki Ticari İlişkiler

Ticaret Bakanlığı verilerine göre; 2022 yılında 14 milyar dolarlık ihracatla dünyada 89. sırada olan ülkenin ihracat yaptığı başlıca ülkeler Çin, Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan ve Fas. Ülkenin ihracatında Türkiye yüzde 7 pay ile ikinci sırada yer alıyor.

Ülkenin 2022 yılında ihraç ettiği başlıca ürünler şu şekilde: Petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, ham petrol (petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar) ve elektrik enerjisi.

Türkmenistan, En Fazla Türkiye’den İthalat Yapıyor

2022 yılında 3 milyar dolarlık ithalatla, dünyada 153. sırada olan ülkenin ithalat yaptığı başlıca ülkeler Türkiye, Çin, Almanya, Özbekistan ve İtalya şeklinde sıralanıyor. Ülkenin ithalatında Türkiye 1,1 milyar dolar ve yüzde 37 pay ile 1. sırada yer alıyor.

2022 yılında Türkmenistan’ın ithal ettiği başlıca ürünler şu şekilde: Demir veya çelikten inşaat ve inşaat aksamı, inşaatta kullanılmak üzere hazırlanmış demir veya çelikten sac, çubuk gibi ürünler, traktörler, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler, tek tek kaplanmış liflerden oluşan fiber optik kablolar, insan kanı, hayvan kanı, serum, aşı, toksin gibi ürünler ve telefon cihazları, ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2023