Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Otonom Mobil Robot Üretiyor

Otonom Mobil Robot Üretiyor

Endüstri sektöründeki tecrübesiyle Yalova’da faaliyet gösteren Birfen Elektrik, elektriksel pano üretiminin yanı sıra otonom mobil robotların imalatını da gerçekleştiriyor

1979 yılında Fen Elektrik adıyla kurulan ve özellikle kimya tesislerinde yapılan Ex-proof tesisat montaj işlerinde öncü olan Birfen Elektrik, elektrik ve otomasyon sistemleri tesisatları ile montaj taahhüdü işleri yapıyor.

2002 yılında Birfen Elektrik adını alan işletme; elektronik, pnömatik, hidrolik ve panel imalatı dallarında faaliyet gösteriyor. Endüstriyel otomasyon projelerini hayata geçiren firma, özel amaçlar için çoklu görevlerde kullanılabilen sanayi robotlarıyla elektriksel panolar imal ediyor.

Kalite Standartları

2004 yılında küçük çaplı yapılan elektrik (MCC, ADP gibi) ve otomasyon (PLC, LCP gibi) panelleri imalatı işlerini büyütme kararı alarak panel imalat atölyesi açılması yönünde çalışmalara başlayan Birfen, 2004 yılında “ISO 9001:2008”, 2013 yılında “OHSAS 18001” belgelerini alarak kurumsallaşma hedeflerine ulaşmış bulunuyor.

Uzman Kadro

2005 yılından itibaren Taşköprü Sanayi Sitesi’nde atölye açarak panel imalatı, elektrik ve otomasyon PLC dallarında üretim yapmaya başlayan Birfen Elektrik, yaklaşık 70 kişilik uzman kadrosuyla faaliyet gösteriyor.

Çok Sayıda Hizmet

İşletme aynı zamanda Aksa Akrilik Kimya Sanayi’de müteahhitlik hizmeti de veriyor. Bunların yanı sıra Akenerji, Aktops ve Akkim fabrikalarında da faaliyet gösteren Birfen, 2008 yılında aldığı kararla Marmara Bölgesi’ne açılarak faaliyetini sürdürüyor. Mühendislik hizmetlerinde de en üst seviyede hizmet verecek şekilde çalışma ve organizasyonları devam ediyor.

Yurt İçi Pazarı

Yurt içinde endüstriyel otomasyon projelerini hayata geçirme konusunda faaliyet gösteren Birfen Elektrik’in ana pazarı, çeşitli endüstriyel fabrikalar ve depolardan oluşan yerel şirketler. Otonom çözümler konusunda bu firmalara katkı sağlamayı hedefleyen firma, onların daha etkili ve verimli çalışmasını sağlıyor. Şu ana kadar yurt içi pazarda yoğunlaşan firma, özellikle endüstriyel fabrika ve depo projelerinde deneyim kazanmış bulunuyor.

Ar-Ge Çalışmaları

Otomasyon taahhüt işlerini anahtar teslim şeklinde yapma hedefine ulaşan firma, bu yöndeki başarılı çalışmaları ve müşteri memnuniyeti sayesinde her geçen gün daha da büyüyor.

2019 yılında faaliyete geçen Birfen Ar-Ge bölümü, firmada Ar-Ge kültürü oluşturmak ve çevre fabrikaların otonom mobil robot ihtiyaçlarını karşılamak için yazılım ve mekanik Ar-Ge çalışmalarına başladı.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB’den ilk desteğini 2011 yılında Genel Destek Programı kapsamında alan işletme, 2021 yılında “Diferansiyel Otonom Mobil Robot” projesiyle KOSGEB’in Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan yararlandı. Görüntü işleme teknikleriyle 300 kilogramlık yükün altına girerek üzerinde taşıyan ve hedef istasyona bırakan otonom mobil robot üreten firma, 12 aylık projeyi başarıyla tamamladı. Projeyle ilgili olarak işletmenin şu anda müşteride devreye alma çalışmaları devam ediyor. İşletme KOSGEB’den bugüne kadar 1 milyon lira civarında destek aldı.

Firmanın bir diğer projesi olan “Endüstriyel Tip Otonom Mobil Robot Süpürge” projesi de Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında destekleniyor. Projenin ikinci döneminde bulunan Birfen Elektrik, Kocaeli Üniversitesi Teknopark’ta yer alıyor. Proje, Aksa fabrikasında ortaya çıkan elyaf atıklarının otonom olarak süpürülmesi için gerçekleştiriliyor. Aksa fabrikasındaki yerlerde biriken elyaf atıkları operatör tarafından süpürülüp geri kazanım ünitesine atılıyor.

Robot Tasarımı

Birfen Elektrik’in geliştirdiği projeyle yazılım ve mekanik imalatını gerçekleştirdiği otonom mobil robot süpürge, tüm alanı kapsayacak yol planlama algoritmalarıyla fabrikadaki tüm alanı gezerek süpürme işlemini gerçekleştirerek daha sonra otonom olarak haznesini geri kazanım ünitesine boşaltacak şekilde tasarlandı.