Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Açıkladı:
"Fiziki Olarak Depremden Etkilenmeyen KOBİ’ler 150 Bin TL’ye Kadar Kredi Kullanabilecek"
Tarih: 15 Şubat 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, memleketi Trabzon'da iş insanlarıyla buluştu. Deprem bölgesindeki işletmelere yeni bir müjde veren Bakan Varank,  imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin, depremden fizikî olarak zarar görmese de, KOSGEB'in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı'ndan faydalanabileceğini bildirdi. 

Bakan Varank, "50 ve altı çalışanı olan işletmeler 100 bin liraya kadar, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler de 150 bin liraya kadar kredi kullanabilecek.” dedi.

Elazığ ve Malatya'da meydana gelen depremden fiziki olarak zarar gören KOBİ’lere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programı uygulamaya alınmıştı. KOBİ’lere 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi verilmeye başlanmıştı.

KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt da Katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon'da iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt da katıldı. Bakan Varank, konuşmasında, Trabzon’un ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 28 buçuk milyon liralık 12 farklı projeye imza atılacağını belirterek, Trabzon’un ilk kez geçtiğimiz sene Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'na dahil edildiğini kaydetti. Toplamda 12 milyon liralık, 5 projenin bugün başlatılacağını anlatan Varank, bu kapsamda yapılacak yatırımlara değindi.

İLAFAR’ın Kapasitesi Güçlenecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farma-sötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İLAFAR) kapasitesinin daha da güçlendirileceğini söyleyen Varank, "Vereceğimiz destekle; ilaç sektöründe ihtiyaç duyulan analiz ve Ar-Ge çalışmaları hız kazanacak. Araştırma ve eğitim bazlı işbirlikleriyle İLAFAR bir çekim merkezi haline gelecek." dedi. 

Kuyumculuk Tasarım Merkezi Kurulacak

Bakan Varank, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin kurulacağını belirterek, bu merkezle; Trabzon'un benzersiz el sanatlarından hasır, telkâri ve kazaziyede doğal rekabet üstünlüğünü perçinleyecek bir adım atıldığını ifade etti. Kuyumculuk Tasarım Merkeziyle; tasarım ve kalıp döküm hizmetinin Trabzon’da yapılacağını dile getiren Varank, böylelikle 5 milyon liraya yakın bir tasarrufun sağlanacağını ve bu tutarın şehrin ekonomisinde kalacağını ifade etti. 

Arsin OSB’ye Enerji Nakil Hattı

Arsin OSB’ye yeni bir enerji nakil hattı kurulacağını kaydeden Varank, "Böylelikle, Doğu Karadeniz sanayisinin can damarı olan bölgenin enerji problemini, önümüzdeki 20 yıl için çözmüş olacağız. Sanayiyi güçlendirip, ekolojik dengeyi koruyacak bir başka adımı da Beşikdüzü ve Şinik (Akçaabat) Organize Sanayi Bölgelerinde atacağız. Kuracağımız arıtma tesisleri sayesinde, firmalar verimli, katma değerli ve temiz üretimle ülke ekonomisine daha fazla katkı sunacak." dedi.

 Küçük Sanayi Siteleri Dönüşecek

Ortahisar Değirmendere’de dönüşümü gerçekleştirecek, bölgede bulunan küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacağını anlatan Varank, burada faaliyet gösteren üreticilerin yeni yerlerinde nefes alacağını, yer seçimi, mimari projelendirme, yönetim modeli ve finansal hesaplamaları da içeren fizibilite etüdünün tamamlanacağını bildirdi.

SOGEP Projeleri

Varank, Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamında toplam 16 milyon liralık 7 ayrı projenin imzalanacağını belirterek, Trabzon’un yanında Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de özellikle kadınlar, gençler ve çocukların becerilerinin geliştirileceğini ifade etti.

Yetenek Keşfi

Trabzon’u sporcu performansını geliştirme ve yetenek keşfinde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri yapmak istediklerini söyleyen Varank, her alanda sporcu yetiştirilmesine katkı sağlayan ve bu sporcuları düzenli olarak izleyen ve değerlendiren bir yapının oluşturulacağını söyledi.

Kadın Girişimciliği Teşvik

Bakan Varank, Ordu ve Giresun’da kadın girişimciliğini teşvik edecek; eğitim, danışmanlık, finansman ve yönetişim desteklerinin verileceğini anlatarak, üreten kadın, güçlü kadın mottosuyla yola çıktıklarını, modern sektörlerde istihdamı artırmanın yanında; katma değerli yöresel ürünleri markalaştıran bir kadın kooperatifinin de kurulacağı bilgisini verdi.

Mesleki Eğitim

Rize’de mesleki eğitimin geliştirilmesine odaklandıklarını kaydeden Varank, "Organize Sanayi Bölgesi’nin içine kurulacak merkezle, kalifiye iş gücünü yetiştirmek istiyoruz. Bu merkez; gençlerin ve kadınların iş hayatına kazandırılmasına hizmet edecek, sanayi sektöründe istihdam sorununun giderilmesine katkı sunacak." dedi.

Matematik Atölyeleri

Varank, Gümüşhane’nin gençlerini de unutmadıklarını belirterek, özgün bir proje olarak gençlerle buluşacak Gümüş Küp Park'ın, ildeki 20 bin öğrenciye kaliteli zaman geçirebilecekleri bir ortam sunacağını ifade etti. Artvin’de de matematik odaklı bir projenin hayata geçirileceğini anlatan Varank, Şavşat’a bilim kampının; 3 farklı ilçedeki 3 okula da matematik atölyelerinin kurulacağını dile getirdi.

Teknoloji Ve Yenilik Atölyeleri

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de Teknoloji ve Yenilik Atölyeleri kurulacağını anlatan Varank, "6 ilimizdeki 16 atölyeyle, çocuklarımıza teori ve pratiği birleştirebilmelerine imkân sağlayacak mekânlar oluşturacağız. Bu projenin yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi OF Teknoloji Fakültesi yapacak." diye konuştu.

Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri

Sürdürülebilir Kalkınma Göstergelerinin 2018 verilerine değinen Varank, açıklanan verilerin, 2010-2018 yılları arasında kat edilen mesafeyi çok net bir şekilde gösterdiğini ifade etti. Göreli yoksulluk oranının yüzde 16.9’dan, yüzde 13.9’a inip, 3 puan azaldığını anlatan Varank, imalat sanayi katma değerinin milli gelirdeki payının, yüzde 15’ten yüzde 19’a yükseldiğini ifade etti.

Sabit Yatırım Teşvikleri

Varank, son 7 senede şehirde, 2 buçuk milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, yaklaşık 6 bin vatandaşa yeni iş kapısının açıldığını anlatarak, “Kalkınma Ajansımız Trabzon’da 234 projenin hayata geçmesini sağladı. Trabzon Yatırım Adası, Karadeniz’in inovasyon ve teknoloji üssü olacak. Altyapı hazırlıkları hala devam ediyor. Ajansımız bu projenin etüt çalışmaları, fizibilite, jeolojik raporların hazırlanması ve yönetici şirket kurulumu gibi farklı safhalarında tüm paydaşlarla birlikte özenle çalıştı." dedi.

Elazığ Ve Malatya'ya Müjde

Trabzon’dan Elazığ ve Malatya’ya müjde veren Varank, "Deprem felaketinin hemen ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programını uygulamaya almıştık. Bu kapsamda; Elazığ ve Malatya’da depremden zarar gören KOBİ’lerimize 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi vermeye başladık. Şimdi buna ek olarak; bölge ekonomisinde durgunluğun önüne geçmek ve üretimde sürekliliği sağlamak için yeni bir adım daha atıyoruz. İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, depremden fizikî olarak zarar görmese de, KOSGEB’in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından faydalanabilecekler." diye konuştu.

Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: "50 ve altı çalışanı olan işletmeler, 100 bin liraya kadar kullanacakları kredide, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler 150 bin liraya kadar kullanacakları kredide, aynı şartlarda, yani faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz, KOSGEB’in faiz desteği programından yararlanacak.

İmzalar Atıldı

Konuşmaların andından Bakan Varank'ın refakatinde, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) ile Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında imza töreni gerçekleştirildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2020