KOSGEB, yangın ve sel felaketinden etkilenen bölgeler için 250 bin lira üst limitli acil destek kredisi programı başlattı
Tarih: 02 Ağustos 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, sel felaketinden etkilenen Rize ve Artvin’de ziyaretlerde bulunurken, “Afetten etkilenen bölgeler için 100 bin ve 250 bin TL limitli olmak üzere sıfır faizli destek kredisi veriyoruz” dedi.

Program kapsamında Rize Valisi Kemal Çeber’i ziyaret eden Başkan Kurt, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kurt, Rize ve Artvin'de sel afeti  yaşandığını hatırlatarak, "Selin hemen ardından bakanlarımız geldi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bölgeye gelerek incelemelerde bulundu" dedi.

KOSGEB olarak kendi üzerlerine düşeni yapacaklarını belirten KOSGEB Başkanı Kurt, “Zarar görmüş işletmelerin zararların en azından bir nebze de olsa hafifletmek için bir kredi açıkladık. Mağdur olan işletmelerimizi hem ziyaret etmek ve desteğin nasıl uygulayacaklarını anlatmak için buradayız" diye konuştu.

Son günlerde ülkemizi üzen afetler yaşandığını dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

Başvurular e-Devlet Üzerinden

Bir taraftan sel olurken diğer taraftan hepimizin canını yakan yangın afetimiz var. Akdeniz bölgesinde Hatay, Mersin, Antalya, Muğla ve Adana'da yaygın bir şekilde afet yaşanmakta. Bir taraftan selin zararlarını tazmin açısından devletimiz çalışırken biz de işletmelerin ayağa kalkması için KOSGEB olarak bir kredi paketi açıkladık. Afetten etkilenen bölgeler için 100 bin ve 250 bin TL limitli olmak üzere sıfır faizli destek kredisi veriyoruz. Bir yıl ödemesiz olacak. Bir yılın sonunda 24 ay bir ödeme süresi olacak. İşletmelerimiz bu krediden faydalanacak. İşletmelerinin zararlarını gidermek ve hızlı bir şekilde işlerini sağlamaları istiyoruz. Aynı şekilde yangından zarar gören işletmelerimiz aynı paketten faydalanıyor olabilecekler. Başvurular KOSGEB ve e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilir. Evrak ya da fiziki anlamda bir şey istemiyoruz. Biz bütün işlemleri evraksız bir şekilde takip ediyoruz. Zarar gören işletmeler KOSGEB'in bu kredisinden faydalanabilirler. Afetten etkilenen bölgelere yönelik Acil Destek Kredisi’ni başlatıyoruz.

Afet Bölgelerindeki Temaslar

Kurt, daha sonra Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Murat Artan’ı ziyaret etti. Rize Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği‘ne de bir ziyaret gerçekleştiren Kurt, birlik başkanı Güven Aksoy ve oda başkanlarıyla bir araya geldi.

Kurt’un bir sonraki durağı Artvin’in Arhavi ilçesi oldu. Kurt, Artvin Valisi Yılmaz Doruk ve Arhavi Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş ile görüştü.

Ayrıca Kurt, Arhavi’de selden etkilenen işletmeleri ziyaret ederek sorunları dinledi.

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’a ziyaretinde KOSGEB İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Asım Türkmen, KOSGEB Trabzon Müdürü Dr. Muhammet Mustafa Kurt, KOSGEB Rize Müdürü Celil Kürşad Dereci ve KOSGEB Artvin Müdürü Arif Ercan eşlik etti.

Acil Destek Kredisini Anlattı

KOSGEB Başkanı Kurt, Artvin Arhavi’de selden etkilenen esnaf ve işletmeleri de ziyaret etti.

İlk olarak ilçedeki hükümet konağına gelen Kurt, burada Artvin Valisi Yılmaz Doruk ile bir süre görüşerek, 22 Temmuz’da Kapisre Deresi'nin taşması sonucu meydana gelen selde zarar gören esnaf ve işletmelerin durumlarının ele alındığı toplantıya katıldı.

KOSGEB Başkanı Kurt, toplantıda selden ve yangından etkilenen işletmelere dönük olarak başlatılan Acil Destek Kredisi programına dair bilgi verdi.

Kurt, toplantı sonrası Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Kesimal, Arhavi Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Hikmet Çakar ve AK Parti Arhavi İlçe Başkanı Remzi Gedik ile birlikte sel bölgesini gezerek burada, esnaf ve işletme sahipleriyle görüştü.

Esnafa ‘geçmiş olsun’ dileklerini ileten Kurt, afetten etkilenen işletmelere dönük olarak başlatılan bir yıl geri ödemesiz faizsiz Acil Destek Kredisi programına dair esnafla bilgi verdi.

Kurt, işletmelerin programa başvurmalarını isteyerek, “Programın üst limiti 250 bin TL. KOSGEB olarak faizini biz karşılayacağız. 36 ay vadeli bu programın ilk 12 ayı geri ödemesiz olacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2021