KOSGEB Başkanı Kurt, “KOSGEB olarak Türkiye ekonomisini bulunduğu noktadan daha üst seviyelere taşımak için bütçemiz elverdiği sürece var gücümüzle çalışacağız.”
Tarih: 14 Aralık 2021

Avrupa İşletmeler Ağı Konferanslarının 3. ayağı Samsun’da Karadeniz Konsorsiyumu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Konferansa, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Ak Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu katıldı.

Konferansta KOSGEB Başkanı Kurt, KOBİ’lerin daha güçlü olabilmesi için Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapıp, onları inovasyona yöneltmek gerektiğini ifade ederek özetle şu ifadelere yer verdi:

Ses Getiriyor

Türkiye, artık dünyada farklı alanlarda ses getiren bir ülke konumunda. Türkiye, KOBİ’lerinin esnekliği, gücü ve kat etmiş oldukları mesafe ile ilgi çekiyor.

80 Milyar Dolar İhracat

Cumhurbaşkanımızın liderliği ile son 20 yılda KOBİ’lerimizi çok güzel başarı hikâyeler yazdı. Bu hikâyeler yalnızca bir alanda değil birçok alanda kendini gösteriyor. KOBİ'lerimiz bugünkü ihracat rakamları ile 80 milyar dolar ihracat yapıyorlar. Türkiye ihracatının yüzde 35 -  36’sını KOBİ'lerimiz gerçekleştiriyor. Bu ihracatın da yarıdan fazlasını Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapıyorlar.

Hayal Bile Edilemiyordu

Bugün toplamda 80 bin KOBİ’miz ihracatçı durumunda. Bunların içerisinde düşük teknoloji gruplarında ihracat yapan firmalar olmakla birlikte 20 sene öncesine kadar hayalini bile kuramadığımız şekilde bugün Sinop’ta, Samsun’da, Trabzon’da küçük sanayi sitesi içerisinde uluslararası büyük firmalara parça üreten firmalarımız bulunuyor.

Güçlü Şekilde Çıkacağız

Covid 19, bütün dünyadaki, tarım, ekonomi, finans gibi bütün alanları alt üst etti. Bu altüst olmuşluk içerisinde biz ne kadar uzun süre ayakta kalabilirsek ısrarla umudumuzu yitirmeden yarınlara umutla bakarak ilerleyebilirsek Covid sonrası döneme daha güçlü bir şekilde çıkacağız.

Ciddi Hareketlilik Var

Bugün tedarik zincirlerinin kırılması ve dünyadaki ham madde ihtiyacının veya yerlileşme ihtiyacının belli ürünlerde artmasıyla ilgili çok ciddi bir hareketlilik var. Türkiye bu konulara çok net bir şekilde hazır. Şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı adıyla dışa bağımlı olduğumuz alanlarda bir çağrıya yayınladı. Dört farklı başlık altında çağrıya çıktık. Bu başlıklara o kadar çok müracaat var ki şu an. Yani bugüne kadar temelde teknoloji bazlı olmak üzere Türkiye'de üretilmeyen ürünlerin üretimine talip olan çok firma var.

3.2 Milyar Cari Fazla

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, bürokrasi merkezli teşvik mekanizmalarının dışında ürünü baştan sona takip eden ve üretilmesini sağlayacak bir mekanizma olarak hayata geçirildi. Türkiye son döneminde petrokimya, cam, otomotive ve diğer birçok alanda yatırım atağına girmiş durumda. Bu ay itibariyle 3.2 milyarlık bir cari fazlamız var. Ama bu ülke için yeterli değil. Bu ülke büyük bir ülke artık. Türkiye'nin gelmiş olduğu noktayla çok daha ileri gideceğiz. Ümit ediyoruz ama bu KOBİ’lerimizin daha güçlü olmasıyla Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapmamızla inovasyona daha fazla yönelmemizle olacaktır. Biz de KOSGEB olarak bütçemiz elverdiği ve gücümüzün yettiği sürece KOBİ'lerimizin yanında olacağız.

Teknoloji ve İnovasyon Transferi

Etkinlikte konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Avrupa Birliği uyum sürecinde KOBİ'lerin uluslararası rekabet edebilirliklerinin geliştirilmesi, ticari ilişkiler kurabilmesi, bununla birlikte teknoloji ve inovasyon transferi yapabilmelerinin büyük önem arz ettiğini belirterek Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu süreçteki sorumluluğun bilincinde olduklarını söyledi.

Ekonomik ve Stratejik Hedeflere Katkı

Konferansın, ülkenin ekonomik ve stratejik hedef olarak ortaya koyduğu hedefe bölgenin omuz vermesini sağlaması açısından farkındalık oluşturma imkânı yaratan bir platform olduğunu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da bu anlamda organizasyonun çok değerli bulduğunu ifade etti.

KOBİ’lere Katkı

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, KOBİ’lerin ufuklarını görmesi açısından çok önemli bir program olduğunu anlatarak yeni programların inovasyonla, teknolojiyle KOBİ’lerin ülkelerini ve dünyayı aynı anda görebilmelerine büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Koordinasyon Toplantısı

Konferansın ardından KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Samsun ve çevre illerin KOSGEB il müdürleri ile bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. 

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2021