KOSGEB’DEN KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK:
KOBİ’LERİMİZİN KARBON EMİSYONLARINI AZALTIP ENERJİ VERİMLİLİKLERİNİ ARTIRMALARI GEREKİYOR
KOSGEB ARACILIĞIYLA KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEK PROGRAMINI BAŞLATIYORUZ
Tarih: 14 Nisan 2022

400 Bin Liraya Kadar Destek Vereceğiz

Küçük ve orta ölçekli işletmelere yeşil destek geliyor. KOSGEB, KOBİ Enerji Verimliliği Desteği başlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeşil dönüşüm noktasında elektrikli araç ve şarj altyapıları gibi yeni teknolojilerin çok önemli etki oluşturacağını kaydederek “Özellikle üretici KOBİ’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. KOSGEB aracılığıyla KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programını başlatıyoruz.” dedi.

Bu destek ile işletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen değişiklikler doğrultusundaki giderlerin bir kısmını karşılayacaklarını belirten Bakan Varank, “Örneğin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile değişimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceğiz.” diye konuştu.

Sanayinin en önemli gündem maddesi olan yeşil dönüşüm konusunda KOSGEB’den önemli bir hamle geldi. KOBİ’lerin sürdürülebilir, kaynak-etkin ve verimli bir dönüşümü sağlaması amacıyla KOBİ Enerji Verimliliği Desteği devreye girdi.

Bakan Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada KOSGEB’in yeni desteği ile ilgili şunları söyledi:

KOBİ’LERE MÜJDE: Yeşil dönüşüm noktasında elektrikli araç ve şarj altyapıları gibi yeni teknolojiler elbette çok önemli bir etki oluşturacak. Ama bu konuya KOBİ’lerimizin de ayak uydurması, özellikle üretici KOBİ’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. İşte bu noktada önemli bir başka müjdeyi de bu kürsüden sizlerle paylaşmak istiyorum. KOSGEB aracılığıyla KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programını başlatıyoruz.

400 BİN LİRAYA KADAR: Bu programla, işletmelerin yetkilendirilmiş kişilere yaptıracakları enerji etüdü maliyetlerini biz karşılayacağız. Bununla da kalmayacağız. KOBİ’lerimizin etüt sonucunda önerilen değişiklikleri yapmaları durumunda buradaki giderlerinin bir kısmını da biz karşılayacağız. Örneğin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile değişimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceğiz.

BAŞVURULAR AÇILDI: Başvuruları bugün itibariyle başlatıyoruz. Ben şahsen bu programın, metal iş kolundaki sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin çok işine yarayacağını düşünüyorum. Bu nedenle de bütün işletmelerimizi koşulları inceleyerek bu destekten yararlanmaya davet ediyorum. Şimdiden tüm KOBİ’lerimize hayırlı uğurlu olsun.

100 Bin KOBİ Kapsamda

KOBİ Enerji Verimliliği Desteği’nden öncelikli olarak  “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan işletmeler dışındaki KOBİ’ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık yaklaşık 100 bin işletme destekten faydalanabilecek.

Önce Etüt Sonra Değişim

Program, Enerji Motorları Desteği ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip. Enerji Motorları Desteği, 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBİ’lere yönelik olarak kurgulandı. Bu desteğin ilk aşamasında Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticileri, işletmelerin motor etütlerini yapacak. Hazırlanan rapor, KOSGEB sistemine girilecek. KOSGEB, işletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL’ye kadar destek verecek. Rapor, KOBİ’nin kullandığı motorun değişimi yönünde olur ve işletme de bu değişikliği yaparsa KOSGEB’den 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak.

Amaç Verimliliği Arttırmak

Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aşamada enerji etüdü yapılacak. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabilecek.

Sırada Yeni Destekler Var

KOSGEB, çevreyi ve yeşil kalkınmayı desteklerine adapte etmek için emisyon azaltılması, daha temiz ve döngüsel ekonomiye geçiş, çevre kirliliği üreten sanayinin ortadan kaldırılması, enerji verimliliğinin artırılması gibi konularda ihtiyaçlar kapsamında yeni destek mekanizmaları da oluşturacak.

Ocak ayında aldığımız kararla MEXT’i de KOSGEB’in Model Fabrika Desteği kapsamına dâhil ettik.

Böylece MEXT’ten alacağınız hizmet ve eğitimlerin 70 bin liraya kadar olan kısmını KOSGEB desteğiyle finanse edebilirsiniz.

 

Desteğin detayları için : https://bit.ly/3O8SNuT

Desteğin videosu için :  https://bit.ly/3jBLQ7l

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2022