KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Gençlik Bilişim Festivali Gençlik Destekleri Paneli'nde, KOSGEB’in gençlere yönelik verdiği destekleri ve başarılı girişimcilik örneklerini anlattı
Tarih: 16 Mayıs 2022

Gençlik ve Spor Bakanlığı organizasyonunda düzenlenen Gençlik Bilişim Festivali başladı. Bakanlık yerleşkesinde düzenlenen festivalin açılışına; Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe katıldı.

Üç gün sürecek festivalde kamu kurum -  kuruluşları ve teknoloji firmaları stant kurarak faaliyetlerini gençlere tanıtacak. Festival boyunca gençlere yönelik paneller, oyunlar, teknoloji yarışmaları, gibi çeşitli faaliyetler düzenlenecek.

Festivalin ilk gününde “Gençlik Destekleri” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde KOSGEB Başkanı Kurt’un yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürü Mehmet Ata Öztürk katıldı.

Panelde konuşan Kurt, 81 ilde 88 müdürlük, 107 temsilcilik ve 17 Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ile Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşın yanında olduklarını söyledi.

3,9 Milyona Ulaştı

Kurt, 1990-2009 yılları arasında sadece imalat sektörüne destek verdikleri bu kapsamda hedef kitlelerinin 400 bin KOBİ olduğunu belirterek, 2009 yılından itibaren ticaret ve hizmet sektörünü de desteklediklerini ve 2022 yılı itibariyle destek kapsamında 3,9 milyon KOBİ’nin olduğunu ifade etti.

Girişimciye 375 Bin TL

Girişimcilik Desteklerinden bahseden Kurt, “Destek programımıza başvurabilmek için bir iş planı, bir iş fikriyle beraber başvuruyorsunuz. Bu iş fikri, düşük teknoloji standartlarında da olabilir yüksek teknoloji de olabilir, teknoloji seviyesine göre destek veriyoruz. Geleneksel girişimcilikte 65 bin liraya kadar, ileri girişimcilikte ise 375 bin liraya kadar destek sağlıyoruz” dedi.

Ar-Ge Projelerine 750 Bin TL

Kurt, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na işletme ile veya doğrudan girişimci olarak başvurulabildiğine işaret ederek, “Burada biraz daha cesur, yüksek rakamlarımız var. Makine teçhizat ile ilgili 450 bin liraya kadar sizlere destek oluyoruz. Nitelikli personel giderlerine 200 bin, sınai mülkiyet giderlerine 100 bin, test – analiz ve belgelendirme giderlerine 100 bin ve diğer giderlere 50 bin lira olmak üzere toplamda yüzde 75 destek oranı ile 750 bin liraya kadar destek sağlıyoruz” diye konuştu.

TEKMER’lerde Yeni Model

TEKMER programını günün şartlarına uygun olarak revize ettiklerini kaydeden Kurt, “Bu program ön inkübasyonla başlıyor henüz şirket kurmamış oluyorsunuz. Bir masa ve sandalye veriyorlar size orada iş fikrinizi araştırıyorsunuz. Sonra aynı yapı içerisinde size özel ofis isterseniz tahsis ediliyor. Bu yeni modelde TEKMER işleticisi şirket veya TEKMER işleticisi olan yapı sizi takip ediyor, mentörlük yapıyor ve size bir yol gösteriyor” dedi.

Kurt, KOSGEB’in verdikleri desteklerle kendi işini kuran girişimcilerin başarı hikâyelerinden örnekleri de gençlerle paylaştı.

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2022