KOSGEB, genç istihdamını kolaylaştıran “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nın dördüncü başvuru döneminde destek tutarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkarttı. Covid-19’dan etkilenen işletmelere yönelik destekte şartları taşıyan işletmeler, 10 Ekim’e kadar online olarak başvurularını yapabilecek. Başvurusu onaylanan işletmeler, koşullara uygun personeli istihdam ettikten sonra 28 Kasım’a kadar KOSGEB’den ödeme talebinde bulunacak. Kesin destek onayı, bütçe kapsamında ödeme talep sırasına göre verilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile bugüne kadar 47 bin işletmeye 4 milyar liraya yakın destek verdiklerini belirterek bu kapsamda 63 bin gencin istihdam edildiğini açıkladı. Programın 4’üncü başvuru döneminde destek miktarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkardıklarını ifade eden Bakan Varank, “Genç ve kadın istihdamının önceliklendirildiği programa başvurular, 10 Ekim’e kadar devam edecek. Başvurusu onaylanan işletmelerimiz de 28 Kasım’a kadar KOSGEB’den istihdam başına 125 bin lira olan ödemelerini talep edebilecek.” dedi.
Bakan Varank, IFCO – İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın açılışını yaptı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından İstanbul Fuar Merkezinde törende konuşan Bakan Varank, KOSGEB’in istihdama yönelik desteğiyle ilgili şunları söyledi:
47 Bin İşletme Faydalandı
Bu senenin başında Sayın Cumhurbaşkanımız, KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programını kamuoyuyla paylaşmıştı. Şu ana kadar 3 ayrı etapta uyguladığımız bu program kapsamında 47 bin işletmeye 4 milyar liraya yakın destek verdik. Hamdolsun bu sayede 63 bin genç kardeşimizin istihdam edilmesini sağladık.
Başvurular 10 Ekim’e Kadar
Aldığımız çok güzel geri dönüşler var. Bazı iyileştirmeler de yaparak programın 4. dönemini aslında bu hafta itibariyle başlattık. İstihdam edilen kişi başına sağladığımız destek miktarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkardık. Genç ve kadın istihdamının önceliklendirildiği programa başvurular, 10 Ekim’e kadar devam edecek. Başvurusu onaylanan işletmelerimiz de 28 Kasım tarihine kadar KOSGEB’den istihdam başına 125 bin lira olan ödemelerini talep edebilecek.
Firmalarımız Faydalansın
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de destek alabileceğine inanıyorum. Burada özellikle küçük işletmeler, mikro işletmeler bu destekten faydalanabilirler. 3 yıldır işi olmayan üniversite mezunu, meslek lisesi mezunu gençlerimizi istihdam ettiğinizde biz size 125 bin lira faizsiz kredi veriyoruz. 4 senede ödemek kaydıyla 2 senesi geri ödemeli. Yani biz size bedava para vermiş oluyoruz. Niye? İstihdam oluşsun diye. Lütfen buradaki arkadaşlarımız da özellikle STK’larımız da bu destekleri tanıtsınlar, duyursunlar, firmalarımız bunlardan faydalansın.
Kimler Kapsamda?
Genç, yeni mezun ve kadın istihdamını hedefleyen programda, belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, 1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olan yeni personeli istihdam edebiliyor. Destekten, üniversite mezununun yanı sıra meslek lisesi, teknik lise veya mesleki ve teknik lise mezunu olan kişileri istihdam eden işletmeler yararlanabiliyor.
Başvuru Nasıl Olacak?
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programın dördüncü dönemine www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden başvuru yapabilecek. Dördüncü döneme, 2021 Aralık – 2022 Mart arasında yani üçüncü dönemde başvurusu onaylanan işletmeler başvuru yapamayacak. Ayrıca, üçüncü başvuru döneminde herhangi bir işletmede destek kapsamında istihdam edilen personel de bu başvuru döneminde istihdam edilemeyecek.
25 Bin Lira Arttırıldı
Destek Programının 1 Temmuz 2022’de ilan edilen dördüncü başvuru dönemi yararlanıcıları için destek tutarı arttırıldı. Asgari ücrette yapılan artış ile ekonomideki farklı dinamikler de dikkate alınarak yeni istihdam edilecek her bir personel için verilen destek, 100 bin liradan 125 bin liraya çıkartıldı. İşletmelerin desteğin ilk taksitini 50 bin lira, ikinci taksitini de 75 bin lira olarak alacak.
Kadınlar İçin 135 Bin Lira
Destek Programı ile son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmeler, 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için geri ödemeli bu destekten yararlanacak. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu desteği kullanabilecek. İşletme sahibinin veya işe alınan personelin kadın olması durumunda destek üst limiti 135 bin liraya çıkacak.
Geri Ödeme Nasıl Olacak?
Desteği kullanan işletmeler, ilk 24 ay bir ödeme yapmayacak. Sonraki 24 ayda 6 eşit taksitle KOSGEB’e geri ödemede bulunacak. Geri ödemede, herhangi bir faiz veya komisyon alınmayacak.
İstihdama Odaklanıldı
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın ilk iki başvuru döneminde 12 bin 289 işletmeye, istihdamlarını salgın öncesindeki seviyede korumaları şartı ile 368 milyon lira işletme sermayesi desteği verildi. Programın üçüncü ve dördüncü başvuru dönemlerinde genç istihdamına odaklanıldı.