KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (SAMKON) tarafından İstanbul’da düzenlenen Samsunlu İş İnsanları Buluşması’na katıldı.
Tarih: 29 Kasım 2022

Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte girişimcilik ve KOSGEB desteklerini anlatan KOSGEB Başkanı Kurt, Samsun özelinde KOSGEB’in verdiği destekleri rakamlarıyla paylaştı.

Samsun’a Verilen Destekler

Kurt, 2022’nin ilk 11 ayında Samsun’da bin 386 işletmeye 117 milyon lira tutarında destek ödemesi yaptıklarının altını çizerek genç istihdamını önceliklendiren Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile bin 333 yeni istihdam sağlayan 772 işletmeye 102 milyon lira destek verdiklerini açıkladı.

KURT, katılımcılara KOSGEB destek programları hakkında şu bilgileri verdi:

GİRİŞİMCİLİK: Girişimcilik destekleri ile geleneksel girişimciliğe 65 bin, ileri girişimciliğe ise 375 bin liraya kadar destek sağlıyoruz. Girişimcilik desteklerimizi en son 2019 yılında güncelledik ve eğitimlerimizi de online olarak uzaktan vermeye başladık.

ONLINE EĞİTİM: 2019 yılından bugüne kadar online olarak 643 bin kişiye eğitim vermişiz. Geleneksel Girişimcilik kapsamında 48 bin işletmeye 408 milyon lira, İleri Girişimcilik kapsamında da 20 bin işletmeye 1,7 milyar lira destek sağlamışız. Yine girişimcilerimize yönelik Kredi Faiz Desteği ile 15 bin işletmeye 73 milyon lira tutarında destek sağlayarak 868 milyon liralık kredi hacmi oluşturduk.

KAPASİTE ARTTIRIMI: İşletme geliştirme destek programı kapsamında KOBİGEL ile 2 milyon, İşletme Geliştirme ile 1 milyon 290 bin, İş Birliği ile 10 milyon, Yurt Dışı Pazar desteği ile de 300 bin liraya kadar KOBİ’lerimizin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik destekler sağlıyoruz. 2019 yılından bugüne kadar KOBİGEL ile 936 işletmeye 346 milyon, İşletme Geliştirme ile 40 bin işletmeye 1 milyar 153 milyon, İş Birliği ile 85 işletmeye 107 milyon, Yurt Dışı Pazar ile de bin 395 işletmeye 112 milyon lira tutarında destek ödemesi gerçekleştirdik.

YENİLİKÇİLİK DESTEKLERİ: KOBİ’lerimizin yenilikçi ve yerlileştirmeye yönelik faaliyetleri kapsamında ise Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek programı ile 6 milyon, KOBİ TEKNOYATIRIM ile 6 milyon, Stratejik Ürün ile 6 milyon, TEKMER Destek Programı ile de 6 milyon liraya kadar destek sunuyoruz. Yine 2019 yılından bugüne kadar Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek programı ile 2 bin 968 işletmeye 3408 milyon, KOBİ TEKNOYATIRIM ile 180 işletmeye 378 milyon, Stratejik Ürün ile 91 işletmeye 259 milyon, TEKMER programı ile 15 işletmeye 13 milyon lira tutarında destek sağladık.

YENİ DESTEKLER: Yeni uygulamaya almış olduğumuz, Enerji Verimliliği ile 930 bin, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Desteği ile 250 bin, Dijital Dönüşüm Danışmanlığı Destek programı kapsamında da 10 milyon liraya kadar KOBİ’lerimizi destekliyoruz.

BAKANLIK DESTEKLERİ: Ayrıca, bakanlığımızın da Yatırım Teşvik Sistemi, Proje Bazlı Teşvik Sistemi, TGB’deki Girişimlere Sağlanan Teşvikler, OSB’lere Uygulanan Teşvik ve Muafiyetler, Ar-Ge Merkezi ve Tasarım Merkezi Teşvikleri ve Hamle Programı gibi destekleri bulunmaktadır.

Yoğun Katılım

KOSGEB Başkanı Kurt’un sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Kurt, İstanbul’da yaşayan Samsunlu iş insanlarının sorularına cevap verdi. Etkinliğe, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, SAMKON Genel Başkanı Hasan Kaya Aşcı, Halk Faktöring Genel Müdürü Selahattin Süleymanoğlu, SETA Vakfı Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Hurşit Bekaroğlu ve E-Ticaret Sendikası Başkanı Erdem Yanık’ın yanı sıra çok sayıda Samsunlu katıldı.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2022