Pratik Havacılık

Kapadokya Teknopark'ta 2021 yılında firmasını kuran Eray Sakarya, tasarladığı havada ve karada hareket etme yeteneğine sahip keşif robotunu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine kazandırmayı hedefliyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik Elektronik mezunu Eray Sakarya, küçüklüğünden beri savunma sanayi alanına merakı olması sebebiyle tasarladığı araçlarla savunma sanayisine destek sunmak istiyor.

24 yaşındaki Sakarya, 2021 yılında kurduğu savunma sanayi firmasında askerlerin can güvenliğini sağlamak amacıyla ‘Pratik5000’ adını verdiği projeyi yaptı. Pratik Havacılık adını verdiği firmasında, KOSGEB’den almış olduğu İleri Girişimci Destek Programı’ndan faydalanarak şirketini ve robotik faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor.

TEKNOFEST 2020’de Türkiye Birinciliği

Eray Sakarya, TEKNOFEST 2020'de kendi kategorisinde Türkiye birinciliği elde ettiği Pratik5000 adlı paletli platformu, ilk testleri başarıyla tamamladı.

TSK’nın Envanterine Kazandırılması Hedefi

Savunma sanayi alanında kullanılması hedeflenen robot, tünellerin 3 boyutlu olarak haritalandırılmasında kullanılıyor. PRATİK5000 olarak isimlendirilen robot havada ve karada hareket yeteneğine sahip bir keşif robotu olarak tasarlanmış. Personeli tehlikeye atmadan keşif ve gözetleme görevini icra edebilmesi amacıyla geliştiren genç girişimci savunma sanayisine destek sunuyor. Robot tünel ve mağara gibi ortamların 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü haritasını ve modelini çıkarabilme ve herhangi bir yanıcı gaz olup olmadığını tespit edebilme gibi birçok özelliğe sahip. Görev ortamı dikkate alınarak tasarlanan küçük yapılı robot 400x170x190 mm boyutlarında olup 2,5 kg kütlede.

Pratik5000 Düşmana Korku Salacak

Bölgedeki tüm mağara yapıların taranarak modellenmesi ve terör örgütü tarafından kullanılabilecek potansiyel noktaların belirlenmesi için veri tabanı oluşturuyor. Mağaralarda ölçüm yaparak yanıcı gaz, tuzaklanmış patlayıcı veya saklanan kişiler olup olmadığı bilgisini anlık olarak kullanıcıya bildiriyor. 30 gramlık TNT patlatıcı taşıyabilen robot tünel içinde canlı görüntü aktarımı sağlayabiliyor. Maden işletmelerinde belirli aralıklarla tünellerin 3 boyutlu modellerinin çıkarılması ve afet durumunda tünel duvarlarında herhangi bir yer değiştirme olup olmadığının tespitini yapılabiliyor. Turizm bölgelerinde, arkeolojik kazı alanlarında yer yüzeyinin yüksek hassasiyet ile modellenmesini sağlıyor.

Sırada ‘Pratik 9000’ Var

Sakarya'nın tasarlayıp geliştirdiği ‘Pratik 9000’ insansız hava aracı da üzerinde taşıdığı patlayıcı yüklü birden fazla mini droneler ile zırhsız ve hafif zırhlı araçlara saldırı gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılabilecek.

Eray Sakarya, güvenlik güçlerinin mağara ve meskûn mahallelerde teröristlere karşı yürüttüğü operasyonlara dair görselleri haber bültenlerinde izledikten sonra bu yönde çalışmaya başladığını belirtti.

Atölyesinde ürettiği her iki projenin de kendisi için gurur kaynağı olduğunu kaydeden Sakarya, tasarımlarının TSK envanterine gireceği günü heyecanla beklediğini ifade etti.

Paletli mini kara aracının güvenlik güçlerine operasyonel katkı sunacağını aktaran Sakarya, şöyle konuştu:

"Ana projemiz tünellerin üç boyutlu haritasını çıkartan bir kara aracı platformudur. Bu platform, paletlerle hareket ediyor ve aşamayacağı engelle karşılaşması durumunda drone formuna da geçebiliyor ve engeli uçarak aştıktan sonra paletlerle yeniden yoluna devam edebiliyor. Robotun arkasında bulunan mekanizma sayesinde 360 derece dönerek tünelin üç boyutlu haritasını çıkartabiliyor. Tünel içinden canlı görüntü aktarımı ile herhangi bir yanıcı gaz olup olmadığını da tespit edebiliyoruz. Tünel içindeki en önemli sorunlardan biri kablosuz iletişimin devamlılığı. Bunu çözebilmek adına robotun gövdesinin sağ ve soluna iletişim modülleri ekledik. Elektronik mıknatısla gövdeye tutunan bu modüller sinyal zayıfladığında gövdeden ayrılıyor. Böylelikle arkada kalan modüller kullanıcı pilotla iletişimin kesintisiz olarak devam etmesini sağlıyor"

Mini İHA'lar Üzerinde 30 Gramlık TNT Patlatıcı Taşıyor

Türkiye'de son yıllarda büyük ivme kazanan savunma sanayisinin büyümesine katkı sunabilmek için farklı projeler üzerinde de çalıştığını anlatan Eray Sakarya, tasarlanan ürünlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ülkelerin savunma alanlarında yaygın olarak kullanma başladığı insansız hava araçlarının yeni tasarımlarla güçlenebileceğini aktaran Sakarya, şöyle devam etti:

"Drone projemiz de bir silah sistemi. Ana İHA ve mini İHA'lar var. Mini İHA'lar üzerinde 30 gramlık TNT patlatıcı taşıyor. Bunlar tünel veya meskun mahalde kör noktalara gönderiliyor, mini İHA'lar daha sonra gövdeden ayrılıyor ve karşıdaki hedefe güdümleniyor. Hedefe ulaştığında ise TNT'yi patlatıyor. Bir yıllık proje sürecinin sonuna yaklaştık ve çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Testlerimiz de tamamlanmak üzere. Hedefimiz 2023'te projemizi ticari olarak hayata geçirmek ve TSK envanterine sunmaktır. Bu şirketi kurarken yurt dışında çalışma imkânım da

vardı. Bu projeleri üretmenin gurunu yaşıyoruz"

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2023