Pasha Ballons

Sıcak hava balonu turizminin en önemli bölgelerinden birisi olan Kapadokya’da faaliyet gösteren Pasha Ballons, iki ayrı Ar-Ge projesi ile sektöründe önemli ivme kazandı

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde sıcak hava balonu ve bileşenlerinin seri üretimini yapan Pasha Ballons, KOSGEB’den aldığı Ar-Ge desteğiyle uçuş öncesi son kontrollerde ateşleme sisteminin çalışmaması durumunda hızlı bir şekilde müdahale edilerek sorunun kısa sürede çözülmesini sağlayacak sıcak hava balonu ateşleme sistemi geliştirdi.

Dışa Bağımlılığı Sona Erdirmeyi Hedefliyor

“Sıcak Hava Balonu Yakıt Silindiri” konulu ikinci bir Ar-Ge projesi ile de yakıt silindiri ham maddesini ve kullanılacak kaynak yöntemini belirleyerek, TS_EN 14140 kapsamında gerekli mekanik testlerin yapılmasıyla birlikte ülkemizdeki sıcak hava balonu ve bileşenlerinin tamamının üretilebilir hale getirilmesini amaçladı. İşletme, böylece sektörün dışa bağımlılığını sona erdirmeyi hedefliyor.

Pasha Ballons, 2017 yılında yerli üretim Sıcak Hava Balonu üretimi fikri ile yola çıktı. Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak hava aracı kategorisinde yer alan sıcak hava balonunun üretimini planladı.

Hava Aracı Tasarım ve Üretim Faaliyetleri

2018 yılında Pasha Balloons’un kuruluşu gerçekleştirilerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile çalışmalara başlandı. Hava aracı tasarım ve üretim faaliyetleri kapsamında SHGM’nin sertifikasyon alanında uzman kadrosu tarafından yapılan denetlemeler ile yer ve uçuş testleri sonrasında Ekim 2019 tarihinde Tasarım Organizasyonu Onayı, Üretim Organizasyonu Onayı ve Tip Sertifikası SHGM tarafından yayınlandı.

Tip Sertifikası’na, 23 farklı hacimde hava aracı (kubbe), 18 farklı boyutta sepet, 3 farklı konfigürasyonda ısıtıcı sistemden oluşan tüm modeller ve parçalar eklendi. Mevcut sistemde projesi tamamlanan sıcak hava balonu ve bileşenlerinin seri üretimi gerçekleştiriliyor.

Yurt Dışını da Uçuruyor

Pasha Balloons, ülkemizin balon üretiminde dışa bağımlılığını yüzde 80 oranında sona erdirdi. Başta Kapadokya bölgesi olmak üzere sıcak hava balonu faaliyetlerinin devam ettiği Denizli, Afyonkarahisar, Soğanlı Vadisi ve Çat Vadisi’ne üretim yapıyor. Gana, Güney Kore, Mısır, Ruanda, Katar ve Azerbaycan’a ihracat gerçekleştiriyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2023