MÜSİAD Genel Merkezi’inde düzenlenen “Türkiye – Azerbaycan İş Dünyası 100 Yılın Zirvesi” programına KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’un yanı sıra MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, KOBİA Başkanı Orkhan Mammadov, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) Yönetim Kurulu Başkanı Nigar Aleskerova, Azerbaycan İhracat ve Yatırım Teşvik Ajansı (AZPROMO) Başkanı Yusuf Abdullayev ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) Başkanı Hüseyin Büyükfırat katıldı.
Türkiye Yüzyılı’na İthaf
Türkiye ve Azerbaycan KOBİ’leri arasındaki bağları güçlendirmek için yapılan zirvenin adı, Azerbaycan’ın efsane lideri Haydar Aliyev’in doğumunun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına ithafen konuldu.
Türkiye ve Azerbaycan yatırım fırsatları ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik panel, oturumlar ile devam etti. Programlar, mini fuar etkinliği ve B2B görüşmeleri ile sürdü.
"Türkiye-Azerbaycan İlişkileri ve Gelecekteki Perspektifleri" panelinin ilk oturumunda açılış konuşmasını MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı yaparken, panelde KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt şu ifadelere yer verdi:
Birbirimize Hep Destek Olduk
“Azerbaycan ile her zaman bir kardeş olmamızın yanı sıra, yakın çalışma hevesinde olan iki ülke olarak bulunuyoruz. Her zaman da birlikteyiz. Bunu değişik vesilelerle gördük. Depremde de Karabağ’da da bunu gördük. Ben Azadlık sonrası Şuşa’ya ilk gidenlerden biriyim.
Küçük işletmelerimiz bizim istihdam oluşturan, yenilik inovasyon noktasında attığı adımlarla bütün dünyada kabul gören bir güçtür. Sadece ekonomik faaliyet açısından değil, bu güç ekonomik faaliyet yanında hem sosyal istikrar hem de yasal istikrar noktasında da KOBİ’lerin faaliyeti çok önemli.
Dünyada kabul gören iktisat çalışmaları veya ülkelerin genel tarihine de baktığımızda doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve büyük sermaye yatırımları başlı başına önemli bir iştir. Ancak ülkelerin kalkınmasını ve ilerlemesini sağlayan en önemli güçlerden biri onların KOBİ’leridir.
Azerbaycan’a Tecrübelerimizi Aktaracağız
Şu anda Türkiye 250 milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştiriyor ve bu ihracatın yüzde 95’inden fazlası sanayi ürünleri. Bu ihracatın yaklaşık yüzde 40’lık bir dilimi olan 100 milyar dolarlık kısmını bu yıl KOBİ’lerimiz gerçekleştirecek. Türkiye’de 100 binin üzerinde KOBİ’siyle ihracat gerçekleştiriyor ve bunların yaklaşık 45 bini imalat sektöründe bizzat bulunan KOBİ’lerdir. Biz, değişik vesilelerle Azerbaycan’a Türkiye’nin bu alandaki tecrübesini aktarma ve birlikte iş yapma noktasında da katkılarımız olacaktır.
Girişimcilik Ruhu Çok Önemli
Yeni dönemin belki en önde gelen alanlarından bir tanesi de teknoloji girişimciliği ve bu alana yapılan yatırımlardır. Bu yatırım sayesinde daha az iş gücüyle daha fazla üretim gerçekleştirilmektedir. Burada fikir çok önemli. Girişimcilik ruhu çok önemli. Bu sayede birçok dünyanın unicorn dediği ifadeye biz turcorn diyoruz.
Azerbaycan KOBİ’lerine Can Suyu Verilecek
Bizim yatırımcılarımız, ağırlıklı olarak daha konvansiyonel alanlara yatırım yapmaya eğilimlidir. Ancak son dönemde bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla Bilişim vadisi önemli bir nokta. Biz burada bu yeni oluşturduğumuz teknoloji girişimcileriyle birlikte önümüzdeki dönemde Bilişim Vadisi’ne bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Orası gerçekten dünyada mobilitenin belki en önde gelen merkez noktalarından bir tanesi haline gelecek. Çünkü orada TOGG var. TOGG’un yanında ciddi bir ekosistem gelişiyor. Bu alana da yatırım yapmayı, konvansiyonel ve farklı sektörlerden gelen yatırımcılarımızın bu alana yatırım yapması çok önemli. Bu daha genç, yeni ve dinamik bir alan. Çok büyük yatırımlar olmadan, çok büyük fabrikaların çevre kirliliği etkisi olmadan daha az insan kaynağıyla büyük işler yapmak mümkün. Bunu da biz farklı vesilelerle Azerbaycan’la ve uluslararası düzeydeki toplantılarda bir araya gelerek dile getiriyoruz. Onların da çok büyük bir çabası var. Bu alanda da biz ortak bir girişim sermayesi fonu oluşturmak üzere bir ön mutabakat imzaladık. Bunu da inşallah hayata geçireceğiz. Türk ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin teknoloji girişimlerine bir girişim sermayesi fonu olarak ilk can suyu verecek ve bu yapıyı da birlikte oluşturacağız.”