Yüzüak Makine

Kırklareli’nde faaliyet gösteren Yüzüak Makine, sulama ve zirai mücadelede kullanılan cihazları üreterek 56 ülkeye ihraç ediyor

Yüzüak Makine, 1981 yılında yağmurlama başlıklarının üretimi ile başlamış olduğu üretim serüvenine sulama cihazları, pülverizatörler, zirai mücadelede kullanılan portatif sıvı ve toz püskürtücüler ve don pervanelerinin üretimi ile devam ediyor.

Yeni Ürünler

İşletme, bugün geldiği noktada KOSGEB desteklerinden çok etkin bir şekilde faydalanarak tarımsal arazi üzerinde kendi hortumunu taşıyabilen, hareket hızını üzerindeki sayaç ile gösterebilen ve üzerindeki ışık sayesinde gece de sulama imkânı sunabilen yeni bir ürün geliştirdi.

İhracat Potansiyeli Arttı

KOBİGEL Destek Programı kapsamındaki Yüzüak Makine İhracat İle Büyümeye Devam Ediyor  proje desteği ile de yeni yurt dışı satış ağları geliştirerek ihracat potansiyelini arttırdı. Bugün Avustralya, Amerika, Meksika, Peru, İspanya, Kolombiya, Venezuela, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Vietnam, Tayland ve Yeni Zelanda gibi ülkeler başta olmak üzere 56 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Mehmet Yüzüak, kendi kurduğu şirketinde mandıralar için krema makineleri ve müzik aletleri akort anahtarları yapımı ile iş hayatına girdi. İlerleyen süreçte yakın çevredeki çiftçilerden oluşan sulama ihtiyaçları doğrultusunda yağmurlama tabancası yapma fikri doğdu. Mehmet Yüzüak, 1981 yılında yağmurlama tabancası üzerindeki ilk modelini üretti. İlerleyen yıllarda yakın çevreden gelen çiftçiye satış yaparak üretimine devam etti.

Mehmet Yüzüak’ın oğlu Tolga Yüzüak, 2003 yılında ziraat mühendisliğinden mezun olduktan sonra şirkete dâhil olduğu gibi şirketin işleyişine dinamik form kazandırma çalışmalarına başladı. Öncelikle yurt içi tarım fuarlarına katılım ve yeni kurulan web sitesi ile satış rakamlarında artışlar yakalandı. Ürünlerin sadece civar çevrede değil tüm Türkiye’de tanınır hale gelmesi sağlandı.

Birkaç yıl içinde de yurt içi fuarlarının yanına yurt dışı fuarları da ekleyerek dünya pazarına giriş yapıldı. Yüzüak Makine, 2023 yılı itibariyle yurt içinde 200 noktaya ulaşırken, yurt dışında  ise yaklaşık 56 ülkeye ihracat yapar hale geldi.

Sulama Fıskiyeleri ve Makinaları

Yüzüak sulama fıskiyeleri, 18 ile 43 derece arasında gövde açıları ile farklı ölçü ve özelliklere sahip 19 farklı modelde üretiliyor. Yüzüak  gezgin sulama makinelerinde ise 13 farklı tip ile sektöre üretim gerçekleştiriyor.

2004  yılında 4 personel ile başlayan üretim sürecine 2023 yılı itibariyle 61 kişi olarak devam ettiklerini belirten işletme yetkilisi Tolga Yüzüak, işletmenin gelişim süreci ile ilgili şu şekilde açıklamalarda bulundu:

Dünyada Marka Bilinirliği

“2014 yılı içerisinde limited şirketten anonim şirkete  nevi değişikliği kurumsallaşma noktasında atılan ilk adımdır. 8 dildeki web sitemiz, toplam 6 dilde baskısı bulunan ürün broşürlerimiz, yurt dışı web satış sitelerinde yer alan ürünlerimiz ile kurumsallaşma çalışmalarımız devam ettirilmektedir.Yurt içinde 4 adet, yurt dışında ise toplam 6 adet  marka tescil belgemiz bulunmaktadır. Dünya pazarına ilk çıktığımızda Çin malları ile kıyaslanan ürünümüz Avrupa standartlarında görülmeye başlanmış, marka bilinirliğimiz dünyada sağlanmıştır. 2023 yılı itibariyle 56 ülkeye ihracatımız devam etmektedir.

KOSGEB ile Ar-Ge

KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile çalışmalarını tamamladığımız ‘Kendi Yürür Makinemiz’ dünya pazarında yerini almış, ürün üzerinden Araştırmalı Patent ve Faydalı Model hakkı kazanmış bulunmaktayız. Minimum enerji ile çok verim sağlamak şirket önceliğimiz. Çevreye olan duyarlılığımız ile üretim hattımızda yer alan aydınlatma panelleri ile daha az elektrik tüketimi sağlıyoruz. Şirket üretim hattında 2016 yılı itibariyle oluşturduğumuz ERP sistemi ile giren-çıkan ürün ve üretim planlama takipleri yapılabilir hale geldi.

Bir Yılda Yüde 65’lik Büyüme

Amerika’da yer alan ve akredite kuruluş kabul edilen Fresno State University’de gerçekleştirilen ürün performans ölçümleri ile dünyadaki tüm müşterilerin ortak kabul ettiği değerlerde veriler sunabilmekteyiz. KOSGEB ile başladığımız yolculuğumuz hızlanarak devam ediyor. KOSGEB destekleri sonrası işletmemiz yurt içi ve yurt dışı satış rakamları ile personel sayımız katlanarak artıyor. 2023 yılı ilk 3 ay verilerimiz, TL bazında 2022 yılına oranla yurt içinde yüzde 50, yurt dışında ise yüzde 65’lik büyüme sağladı. Personel sayımız 2023 yılı itibariyle 2004 yılına oranla 15’e katlandı.

Amacımız; ilerleyen yıllarda markamızın dünya pazarında bilinirliğini arttırmak ve istihdama sağladığımız katkıyı büyüterek ülkemize katma değer sağlamaktır”

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2023