Her sene olduğu gibi TEKNOFEST Ankara’da da tanıtım ve etkinlik stantlarıyla katılımcı firmalar yer aldı. 103 paydaş kurum ve 16 sponsor, 11 sektörden 90 firma ve 41 Food Court katılımcısı olmak üzere 131 katılımcı firma tarafından açılan 158 stant ile beraber toplam 261 stant festivale katıldı.
Festival, teknoloji geliştiren bir Türkiye hedefiyle Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde ülkemizin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 125 kurumla birlikte düzenlendi.
Etimesgut Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Ankara’da bu yıl eğitimden tarıma, ulaştırmadan uzaya girişimcilik alanında ilk kez düzenlenen yarışmalarda en iyi girişim ödülleri sahiplerini buldu.
KOSGEB Destekli Yarışmacılar
Düzenlenen yarışmalara katılan işletmelerin birçoğu KOSGEB’in Girişimcilik, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon, İşletme Geliştirme, KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programlarından faydalanıyor. Destek alan işletmelerden yarışmaya onlarca firma katıldı. Yarışmalarda dereceye giren ve ödül alan işletmelerden birkaçı şu şekilde:
Otonom Traktör Birinci Oldu
T3 Vakfı tarafından gerçekleştirilen TEKNOFEST Girişim Yarışmalarının ‘Hızlandırma Kategorisi’nde en iyi girişim ödülüne layık görülen MOVE ON Tarım Teknolojileri, KOSGEB desteği ile TAS ismini verdiği proje sayesinde yapay zekâ ile traktörleri otonom hale getiriyor.
Atık Pamuk Toplama Robotu
KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile hasat sonrasında yere dökülen kalıntı pamukları toplayan uluslararası PCT patent başvurulu bir tarım robotu geliştiren ‘AFARA Tarım Teknolojileri’ ise ikincilik ödülünü aldı.
Ürünlerin Sanal Kopyasını Yapıyor
Take Off Ön Etkinliği, Haberleşme ve İletişim Teknolojileri, Erken Aşama Girişimleri kategorisinin 1. si de Girişimcilik desteği ile kurulan Simularge A.Ş oldu. İşletme, Ar-Ge desteği ile ‘Dijital İkizler’ ismini verdiği bir platform geliştirdi. Bu platform, işletmelerin makine, uçak, robot ve araç gibi üretecekleri ürünlerin sanal ortamda daha önceden kopyasını oluşturuyor ve ürün çıktılarının ön izlenimini gerçekleştiriyor.
Yapay Zekâ ile Balıkların Gramajını Tespit Ediyor
Tarım Teknolojileri, Hızlandırma kategorisinde 4. olan ARGEMA Teknoloji de Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile balık çiftliklerinde yapay zekâ ile balıkların gramajının tespitini gerçekleştiriyor. Yine aynı kategoride Akıllı ilaçlama Kiti geliştiren FARMİNGO işletmesi ise 5. olarak dereceye girdi.