Cibutili Bakandan KOSGEB’e Övgü:"Öğreneceğimiz çok şey var. İş birliği yapmak için sabırsızlanıyoruz."
Tarih: 20 Şubat 2020

Doğu Afrika ülkesi olan Cibuti’nin sanayiden sorumlu Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, KOSGEB’den öğrenecekleri çok şey olduğunu ifade ederek, “İş birliği yapmak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Mutabakat Zaptı İmzalanmıştı

Türkiye - Cibuti Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısında KOSGEB ile Cibuti Liderlik ve Girişimcilik Merkezi (CLE) arasında mutabakat zaptı imzalanmıştı. Ticaret Bakanlığındaki törende KOSGEB Başkanı Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile CLE Genel Müdürü Oubah Ahmed Malow zapta imza atmıştı.

KOSGEB’e Ziyaret

İmza törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile birlikte refakat eden Cibutili Bakan Dawaleh, aralarında Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi ve CLE Genel Müdürü Malow’un da yer aldığı 10 kişilik heyetle KOSGEB’i ziyaret etti.

Uçağını Erteledi

Bakan Dawaleh’in KOSGEB programı nedeniyle uçağını bir gün sonraya ertelediği öğrenildi.

Destek Programlarını Anlattı

Bakan Dawaleh ve heyetinin ziyaretinde ev sahipliğini KOSGEB Başkanı Prof Dr. Uzkurt, yaptı. Kabulde konuşan KOSGEB Başkanı Uzkurt, kurumunun Türkiye’de üstlendiği misyonu anlatarak destek programları hakkında bilgilendirme yaptı.

63 Ülke ile İş Birliği

Uzkurt, KOSGEB’in Türkiye’de KOBİ’lerden sorumlu en önemli kuruluş olduğunu ifade ederek özetle şunları söyledi:

KOSGEB olarak bir taraftan ülkemizdeki KOBİ’leri desteklerken, diğer taraftan da diğer ülke KOBİ’lerin gelişimi için iş birlikleri yapıyoruz. Bugüne kadar 63 ülke ile mutabakat zaptı imzaladık. Bu mutabakatlar çerçevesinde bilgi paylaşımı, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gibi çalışmaları yürütüyoruz. Ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek adına da B2B çalışmaları yapıyoruz.

Deneyimlerimizi Cibuti ile Paylaşacağız

Türkiye’de KOSGEB’in 30 yıllık geçmişi var. Daha öncesinde de küçük oluşumlar vardı. KOSGEB, bu oluşumlar üzerine kuruldu. KOSGEB, bu 30 yıllık süreçte çok büyük deneyim ve tecrübe kazandı. Bu tecrübeleri de Cibuti ile paylaşmak isteriz.

KOSGEB, Birçok Ülke Tarafından Örnek Alınıyor

Bugüne kadar çalışmalarımız birçok ülke tarafından örnek olarak alındı. Destek programlarımızı Cibuti tarafından da uygulanmak istenirse bu konuda elimizden gelen yardımları yaparız.

Öğreneceğimiz Çok Şey Var

Cibutili Bakanı Dawaleh, KOSGEB ile imzalanan mutabakat zaptının Cibuti hükümeti için büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, “KOSGEB’in deneyim ve başarılarından öğreneceğimiz çok şey var.” dedi.

Kritik Öneme Sahip

Hükümetinin kalkınma modellerini geliştirme kararı aldığını anlatan Dawaleh, “Bu anlamda girişimcilik konusu gençlerimiz için büyük önem arz ediyor. Kamu yönetimi konusunda yeniden yapılanıyoruz. Bu konu Cibuti için kritik bir öneme sahip.” diye konuştu.

İş Birliği İçin Sabırsızlanıyoruz

Dawaleh sözlerine şöyle devam etti: Ülkemizde Türk KOBİ’lerinin faaliyetleri takdirle karşılanıyor. Gençlere girişimciliği teşvik etmek için yeni çalışmalar başlattık. Bu anlamda KOSGEB’le yapılan iş birliği de bizim için çok önemli. KOSGEB ile iş birliği yapmak için sabırsızlanıyoruz. Türkiye tarafından Cibuti’ye verilecek en büyük hediye bu çalışmalar olacaktır.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2020