Eğinlioğlu Zincir

İngiltere’den Amerika’ya, Fransa’dan Almanya’ya kadar 45 ülkeye zincir ihracatı yapıyor

Eğinlioğlu, zincir sektöründe Avrupa’nın ilk üç öncü kuruluşu arasında yer alarak, ülkemizin zincir ihracatının büyük bir bölümünü tek başına gerçekleştiriyor. 75 yıllık tecrübesi ve 2-16 mm arasındaki ürünleri ile otomotiv, ormancılık, yapı marketler, taşımacılık ve denizcilik gibi 10 farklı sektöre hizmet veriyor.

Mithat Eğinlioğlu tarafından 1940’lı yılların başında kurulan Eğinlioğlu Zincir Sanayi ve Ticaret, Türkiye’nin ilk zincir üretimi yapan tesisi unvanına sahip.

İnşaat Ustasından Esinlendi

Eğinlioğlu Zincir Sanayi’nin kurulduğu yıllarda, ülkemize zincir o zamanki adıyla Çekoslavakya’dan geliyordu. İnşaatta deprem bağlantısı yapan ustayı izlerken, inşaat demirinin diğer ucunu da kıvırarak zincir üretilebilecegini düşünen Mithat Eğinlioğlu, teknolojik yetersizliklere ve ham madde sıkıntısına rağmen fedakarlık, çalışkanlık ve kararlılıkla 200 kişilik bir kadro kurup, el emeği ile ülkemizde ilk kez zincir üretimini gerçekleştirdi.

Eski Tezgahları Revize Etti

1950’li yılların başında makineleşme ile birlikte kalite, hizmet ve standardizasyonda kendini geliştiren işletme, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ithal ettiği, eski, yıpranmış, ticari ömrünü doldurmuş ve üretim yapmanın neredeyse imkansız oldugu tezgahları revizyon ederek, üretime başladı. Bir başka deyişle Eğinlioğlu Zincir Sanayi’nin, bilinen ilk Ar-Ge çalışmaları 1960’lı yıllarda başladı.

1978 yılında Eğinlioğlu Zincir Sanayi yönetimine, ailenin ikinci kuşağı olan Hasan Ali Eğinlioğlu’nun gelmesinden sonra işletmenin Ar-Ge çalışmaları 1985’li yıllarda hız kazandı.

İlk İhracat Almanya’ya

Eğinlioğlu Zincir Sanayi, 1990’ların başında kendi makinelerini üretebiliyor ve tecrübe birikimi ile mevcut makinelerini modernize edebiliyordu. Bunun sonucu olarak 1993 yılında ilk ihracatını Almanya’ya yapan işletme, gelişmiş  ülkelere ihracat yaparak hem know-how transferi hem de sürdürülebilir kaliteyi yakalama ile ilgili ilk adımını atmış oldu.

Ar-Ge Çalışmalarında Hız

2000’li yılların başında üçüncü kuşak yöneticilerin, yönetimde aktif rol almaya başlaması ile markalaşma, pazarlama, üretimde çeşitlilik, Ar-Ge yatırımları ve üretimde bütünleşme hız kazandı. Zincir üretiminin tüm yan prosesleri de firma çatısı altında toplandı ve küresel rekabet gücü arttırıldı. (elektro galvaniz kaplama, ambalaj için plastik enjeksiyon hatları, sıcak daldırma galvaniz kaplama, ısıl işlem, elektrostatik toz boyama gibi.)

Ayrıca, ‘’Domuz Yemleme Zincirleri’’ alanında bir patent başvurusu yapmış olan işletme, 2012 yılında ‘’Elektro Galvaniz Zincir Kaplama Makinesi’’ buluşu ile de faydalı model almaya hak kazandı. Ar-Ge faaliyetlerinin daha sistematik olarak yapabilmesi amacıyla 2015 yılında Eğinlioğlu Ar-Ge Sanayi Ticaret AŞ. kuruldu.

Son 10 Yılda 3 Kat Büyüme

Eğinlioğlu Zincir Ticaret; müşteri odaklı yaklaşımı , hızlı üretim , ulaşılabilirlik , üretim kalitesi ile sürdürülebilir büyümeyi yakalayıp yurt dışı pazar payını son 10 yılda yaklaşık olarak 3,3 kat artırdı. 2015 itibariyle de 2 mm ile 16 mm arası zincir üretiminde Türkiye’de sektör lideri konumunda yer aldı. ‘’Force Chain’’ markalı ürünlerini yine bir aile şirketi olan Oğullar Metal Sanayi aracılığıyla halen 4 kıta ve 45 ülkedeki 116 distribütörü ile tüketicilere ulaştırıyor. Eğinlioğlu, ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, Amerika, Avusturya, İngiltere gibi rekabetin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde “Türk Malı” imajını başarıyla temsil ediyor.

Avrupa’da İlk 3’te

Aylık 1200 ton üretim kapasitesi ile Avrupa’da sektöründeki öncü ilk üç kuruluş arasında yer alan Eğinlioğlu Zincir Ticaret, şu an Türkiye’nin tek küresel oyuncusu konumunda. Ülkemizdeki zincir ihracatının da büyük bir bölümünü tek başına gerçekleştiren işletme, KOSGEB destekleri ile yoluna emin adımlarla devam ediyor.

KOSGEB Destekleri

İşletme, KOSGEB’in Genel Destek Programı, İşletme Geliştirme Destek Porgramı ve KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı’ndan faydalandı.

KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı’nda “Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Arttırılması” başlıklı çağrıda “İhracat Kapasitesinin Arttırılması ve Yeni Pazarlara Açılım” konulu projeyi başarı ile tamamlayarak proje ile mevcut üretim hattında yer alan makinelere ek olarak altı adet yeni model yerli üretim Kaynak Punta Makinesi ilave ederek üretim kapasitesini dış pazarlardaki müşteri ihtiyaçlarına istenilen ölçüde cevap verebilecek seviyeye getirdi.

Birbiriyle tamamen entegre olan iki yeni yazılım (Tiger 3 ve Logo Neon) ve alt paketleri ile operasyonel süreçlerini optimize eden işletme, daha profesyonel bir şekilde takip edilmeye başlandı.

Yurt dışı pazarlarda küresel firmalarla rekabet edebilmek için kurum içi yetkinlikler iyileştirildi. Özellikle yurt dışı pazarlarında güçlü olmak adına egitim ve danışmanlık hizmetleri ile etkili ekip çalışmalarını teşvik ederek; inovasyon, satış – pazarlama ve marka yönetimi gibi süreçlerde daha profesyonel bir yapı kuruldu.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2020