SAMM Teknoloji

Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’ne(CERN), ‘Türk Malı’ damgalı ürünler gidecek.  CERN’in gerçekleştirdiği fiber optik kablo ihalesini Gebze’de faaliyet gösteren SAMM Teknoloji kazandı

SAMM Teknoloji, 2018 yılında KOSGEB- KOBIGEL Programı ile Türkiye’de daha önce üretilmemiş ‘MPO/ MTP tipi çoklu fiber optik konektör’ üretimini gerçekleştirdi. Üretilen bu ürünler artık CERN’de de kullanılacak. CERN deneylerde saniyede çekilen milyonlarca yüksek çözünürlüklü fotoğraf verisini bu tür kablolar üzerinden taşıyarak kendi sunucularına iletecek. Fiber optik kablo ve aksesuarları temini için CERN ile 3+4 yıllık bir sözleşme imzalayan ve ülkemizi gururlandıran firmanın Genel Müdürü Mustafa Akşit ile konuştuk:

Fırsatı Gördüler

1973 Kayseri’nin Bünyan ilçesi Hazarşah Köyü’nde doğdum. Babam taksi şoförü, annem ise ev hanımıydı. Kayseri Lisesi’nden 1990 yılında mezun oldum. ODTÜ Fizik Bölümü’nü 1995 yılında bitirdim ve Cambridge Üniversitesi’nden 2014 yılında master derecesi aldım. İş hayatına, 1995 yılında Kayseri Hesfibel Fiber Optik Elektronik Şirketi’nde başladım. İki yıla yakın burada çalıştıktan sonra İstanbul’a gelerek, Netaş’ın Ar-Ge bölümünde çalışıp yeniden kablo sektörüne dönüş yaptım. Fizik bölümünü okurken optik üzerine çalışmıştım. Kayseri’de, böyle bir iş olanağı olduğunu görünce doğrudan bu işe başladım. Fiber optik bağlantı ekipmanları konusunda bir boşluk ve fırsat olduğunu görüp 2003 yılında dört arkadaş SAMM Teknoloji’yi kurduk.  Önceleri distribütör olarak Raychem (tyco electronics) ürünlerini yurt dışından ithal edip satıyorduk. 2005 yılında ise bazı parçaları biz üretmeye başladık. Bilgi birikimimizle birleşince, özel ürünler de tasarlamaya başladık.

250 İstihdam

Firmamızda fiber optik bağlantı ekipmanları üretiyoruz. Şu an ürettiğimiz çoğu ürün kendi yapmış olduğumuz Ar-Ge ürünleridir ve dünyanın en iyi ürünleri ile rekabet edecek seviyededir. Firmamızda 60’ı mühendis, 250’ye yakın kişi istihdam etmekteyiz. 2018 yılında da SAMM Ar-Ge merkezi olmuş, akademik yayınlar patentler ve ortak projelerle üniversite - sanayi iş birliğine örnek teşkil edecek projelere imza atmaktadır. Geçtiğimiz ocak Ayında, CERN ile 3+4 yıllık bir sözleşme yaparak uzmanı olduğumuz fiber optik bağlantı ekipmanları ihalesinin sözleşmesini yaptık. Sanırım bu sözleşme bilgiye ne kadar önem verdiğimizi en iyi anlatan anekdottur.

       KOSGEB ile Üretilmeyeni Üretmek

2018 yılında KOSGEB KOBIGEL ‘Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Artırılması- Katma Değeri Yüksek Üretim Yapısına Geçiş’ projemiz ile Türkiye’de daha önce üretilmemiş ama çok fazla ithalatı yapılan MPO/ MTP tipi çoklu fiber optik konektör üretimini başardık. Böyle bir desteği alabileceğimizi düşündük ve projeyi kurula elimizde numunelerle gidip anlattık. Alacağımız maddi desteğin de cesaretlendirmesiyle hemen işe başladık ve proje süresinde ürünümüzü kullanıma hazırladık.

Ne İşe Yarıyor?

Fiber optik lifler 125 mikronluk yani 0.125 mm’lik cam tellerdir. Bunun ortasında ise 9 mikronluk çekirdek kısmından ışıkla veri iletimi sağlanır. O nedenle bu 0.125 mikronluk cam lifler yaklaşık 2 mm’lik bir koruma ile ancak ilgili cihazlara bağlanmaktadır. Cihazlarda ise ortalama 24 giriş noktası olmakta, aynı cihazdan da tek kabinde on tane bulunabilmektedir. Bu durumda ise bir kabine 240 tane kablo girişi yapılabilmektedir. Bu durum zamanla cihazlarda kablo kontrolün kaybolmasına, kablonun nereden gelip, nereye gittiği gibi karmaşaya neden olmakla beraber sitemin bakımı zorlaşmakta ve ayakta kalma süresi düşmektedir.

Dünyada var olan ve yakın zamana kadar Türkiye’nin de bolca ithal ettiği çoklu konektörlü fiber optik kablolar (MTP/MPO) genelde veri merkezlerinde kullanılıyor. Çünkü veri merkezlerinin birim metrekare maliyeti güvenlik, ısıtma, soğutma, çevresel sebepler, deprem, yangın ve savaş esnasında çalışması gerektiği için çok fazladır. KOSGEB projesi ile geliştirdiğimiz sistemle de 24 adet 2 mm’lik kablo yerine bir tane 3 mm’lik kablo ve içinde 24 tane fiber olabiliyor. Yani tek kablo çekerek 24 taneye kadar bağlantı sağlanabiliyor. Bu da yukarıda bahsettiğimiz karmaşayı büyük ölçüde engellerken, maliyetleri çok aşağılara çekiyor.

Türk Malı

CERN’de yapılan deneylerde saniyede milyonlarca yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor. SAMM’nin üretimini yapacağı fiber optik kablo ve aksesuarlar da bu deneyde veri aktarımı için kullanılacak. Yani KOSGEB projesi ile geliştirdiğimiz bu ürünler artık Türk Malı olarak CERN’de de kullanılacak. Bu nedenle KOSGEB’e bizi desteklediği ve cesaretlendirdiği için bir kez daha teşekkür ederim.

Diğer Projeler

Ar-Ge merkezimizde TÜBİTAK Teydeb desteği ile yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalıştığımız Fiber Optik Akustik Algılama Sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu projemizde, TÜBİTAK Bilgem, GOSB Teknopark, Gebze Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz.

Bu uygulamada ise, etraftaki titreşimleri algılayarak optik fiberin geçtiği yerlerde izinsiz kazı, hırsızlık, gaz kaçağı, su kaçağı gibi istenmeyen durumları 50 km boyunca algılayabiliyoruz. Bu sistemin pek çok kullanım alanı var. Şu anda Çamlıca TV kulesi etrafındaki çitlere fiber optik kablo çekildi. Dışarıdan çitlere gelebilecek bir tehdit güvenlik odasına kurulu FOTAS cihazımızla anında tespit edilerek hem kamera sistemine hem de operatöre haber vermekte ve müdahale etmesi istenmektedir.

Aynı sistem şu anda, GOSB’da ve Bilişim Vadisi’nde de kurulmaktadır. Bunların yanında Raspberry Pi ve Farnell ile olan iş birlikteliğimizle IoT (Nesnelerin interneti) konularında birçok Ar-Ge faaliyeti yapıyor ve ürünler geliştiriyoruz.

Yurt Dışı Pazarı

Elektrik enstrüman ve kalibrasyon, endüstriyel ısıtma gibi alanlarımız pandemi dolayısıyla sadece Türkiye’de iş yapabilmektedir. 2021 yılı sonuna kadar olan yatırım planlamamızla da sadece yurt dışı pazarını hedefledik. CERN projesi ile birlikte İsviçre, Fransa, İngiltere’de büyümeyi hedefliyoruz. Şu an ciromuzun yüzde 5’i ihracattan geliyor. Bunu çok hızlı bir biçimde yüzde 50’lere taşıyacağımızdan eminiz.

Kazancımızı Yatırıma Harcadık

‘Ne kadar kazandığın değil, nereye harcadın?’ sorusunu tekrar ele aldığımızda, ‘Kazandığın parayı nereye yatırdın?’  bizim için daha isabetli bir sorudur. Biz şirket olarak tüm kazancımızı yatırıma harcadık. Böyle olmasa dört mühendisin sıfırdan kurduğu bir firma, bugün dünya devleri ile rekabet edemezdi. KOSGEB de aynı mantıkla kaynağını ülkemizin gelişimine ve istihdama katkıda bulunacak faydalı projelere harcamaya çalışıyor. Aldığımız desteklerin bir kısmını KOSGEB’in karşıladığını bilmek bile bizleri çok rahatlatmıştı. Bu vesileyle KOSGEB’e bir kez daha teşekkür ederim.

Bir Öneri

Devletimizin destek vererek ürettirdiği bir ürünü önce devlet kurumları, sonra tüm özel sektöre duyurması bizim açımızdan çok önemli. Bu konu hakkında çalışmalar var ancak yeterli değil. Devlet desteği ile geliştirdiğimiz ürünü kendi bankalarımıza satamıyorken CERN’e satabiliyor olmamız, devletimizin bu konu üzerinde daha çok çalışması gerektiğini bizlere gösteriyor.

2023 Hedefleri

İki yıl üst üste TOBB’un duyurduğu Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmaları arasına girdik.  Kocaeli Sanayi Odası tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl ilk kez online olarak TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımlarıyla 13.’sü gerçekleştirilen Sektörel Performans Ödül Töreni’nde; Üretim Artışı, Ar-Ge, İstihdama Verilen Önem konularında Elektrik, Elektronik ve Otomasyon Ürünleri Sanayi Ödülü’ne layık görüldük. Kurulduğumuz yıl, Cumhuriyetimizin 100. yaşı aynı zamanda şirketimizin 20. yılı olan 2023’te gerçekleştirmek üzere bazı hedefler belirlemiştik. Bu hedeflerin birçoğunu şu an gerçekleştirdik. Bir kısmı için halen iki yılımız var. Dünyada konusunda en çok bilinen markalardan birisini yaratmayı ve bunu sürdürülebilir kılmayı çok arzu ediyor ve bunun için çalışıyoruz.

Yeni Nesillere Aktarmak

Ben şirketin kurucu ortağı, aynı zamanda Genel Müdürüyüm. Bunun benim ve ortaklarım için pek maddi bir değeri yok. Firmayı kendi firmamız olarak değil, Türkiye’nin bir firması olarak görüyoruz. Çalışanlarımıza da firmamızın ortağıymış gibi davranmaya çalışıyoruz. Bu konuda çok şeffafız. İngiltere’de bile uygulanmayan metotları uygulayarak çalışanlarımıza yönetim ve kararlara ortak etmeye teşvik ediyoruz. Bu anlayış ve yönetim şeklimizle de, en kısa zamanda firmamızı bizden daha iyi olan genç arkadaşlara emanet etmenin planlarını yaparak, SAMM Teknoloji’nin bu başarısını yeni nesillere aktararak büyütmek istiyoruz.

 

Hazırlayan: Şule ÇOMÇALI

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2021

Galeri