Asos Proses Makina

Sektörlerin taleplerine göre anahtar teslim tesis ve fabrika kuran Asos Proses Makina, yaptığı çalışmalarla ve kurduğu 200’ün üstünde tesislerle ilklere imza atmaya devam ediyor

Asos Proses Makina, bugüne kadar yalnızca maden, kimya ve biomass sektörlerine 200’ün üzerinde tesis kurdu. Ülkemizin en büyük firmaları için projelendirdiği ve daha sonra üretim fabrikasını kurduğu proseslerden bazıları şöyle:

  • Çaykur için Avrupa’nın en büyük modern çay paketleme tesisi.
  • İGSAŞ için Türkiye’de ilk defa üretilen potasyum nitrat ve amonyum klorür üretim tesisi.
  • Eti Maden İşletmeleri için Türkiye’de ilk defa üretilen Çinko Borat Tesisi.
  • Kimya sektörü için farklı üreticilere üretmiş olduğu Magnezyum Sülfat Anhidrat ve Bakır Sülfat Tesisleri.
  • Biomass ve atık sektörü için Orgonomineral Gübre Tesisi, Çamur Kurutma ve Zero Liquid Discharge Tesisleri.
  • Humic Asid Tesisi (Almanya).
  • Eti Maden İşletmeleri için Borlu Gübre (Etidot).
  • Medmar Rafine Tuz Tesisi.
  • Lityum Tesisi.

KOSGEB’den Ödül

Asos Proses Makina, 2019 yılında KOSGEB tarafından düzenlenen 6. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’nde ‘İş Birliği-Güç Birliği Yapan KOBİ Ödülü’ kategorisinde finale kalan üç işletme arasına girmeyi başardı. İşletme yetkilisi Önder Filiz,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın elinden üçüncülük belgesini aldı.

KOSGEB’den 4 Ayrı Destek

İşletme, ilk olarak 2016 yılında KOSGEB’in desteklerinden etkin bir şekilde faydalanmaya başladı. Son beş yılda 4 ayrı destek programını başarı ile tamamladı.

Endüstriyel otomasyon alanında 2006 yılında faaliyete başlayan Asos Proses Makina, başlangıçta bir mühendislik ofisi gibi çalışmaya başladı. Bu çerçevede faaliyetlerini yürütürken, piyasadan gelen talepler ve fırsatlar neticesinde sanayide kurduğu atölyede küçük üretimlere yöneldi.

Şirket ortaklarının, makine-ekipman üretimi ve tekstil teknolojileri alanlarındaki tecrübeleri, işletmeyi bu alanlara yönelik özel üretimi ve mekatronik çözümler geliştirilmeye yönlendirdi. Tekstil sektörü başta olmak üzere, sanayi kuruluşlarının mekatronik ve özel çözüm gerektiren projeleri üzerine yoğunlaşan işletme, bu kapsamda birçok yenilikçi özgün ürünler geliştirdi. 2008 yılında, daha önceden kullandığı fabrika binasına geçerek üretim faaliyetlerini kurumsallaştıran Asos Proses Makina, dönüşüm süreçlerini hızlandırdı. İşletme bu süreçte tekstil sektörü için yıkama, boyama, kurutma, ısı geri kazanım sistemleri gibi makinelerin seri üretimini gerçekleştirdi.

Yeni Sektörler

Asos Proses Makina, stratejik hedefleri doğrultusunda yüksek katma değerli ürünleri odağına alan bir çalışma modeli benimsedi. Tekstil sektöründeki yatırım daralmaları ve yeni pazar arayışı, 2010 yılından itibaren kurutma ve maden sektöründe görülen açık teknolojik yetersizlik sebebiyle işletmenin yönünü sektöre yönelik çalışmalara çevirdi. Kurutma alanında üst üste yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde rotary kurutucular, bantlı kurutucular, akışkan yataklı kurutucular, flash kurutucular, sprey kurutucular, paddle kurutucular gibi farklı kurutma sistemleri için özgün tasarımlar ve ürünler ortaya çıktı.

Asos Proses Makina, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5746 sayılı kanun kapsamında Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında 2017 yılında Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazandı.

Yerli Mühendislik ile Yerli Üretim

Yerli mühendislik ve yerli üretim anlayışı ile ülke ekonomisine büyük ölçüde katma değer sağladıklarını anlatan Asos Proses Makina yetkilisi Önder Filiz, şu şekilde açıklamalarda bulundu:

Yüksek Katma Değer

Son 10 yılda pek çok sektörde, endüstriyel boyutta tesis kurulumuna ön adım olan Proses Mühendisliği departmanımız, gelişen ve değişen ihtiyaçlara global anlamda cevap verebilmek için Asos Test Merkezi yatırımına da büyük önem verdi. 3 yılda tamamladığımız merkezimiz aslında çok uzun zamandır, üzerinde titizlikle çalıştığımız, eksiksiz olmasına özen gösterdiğimiz bir projeydi.

Çok kısa zamanda Asos Proses, Ar-Ge anlayışı ile hayata geçirdiği bu tesislerde yerli mühendislik ve yerli üretim anlayışı ile ülke ekonomisine 100 milyon Euro’nun üzerinde katma değer sağladı. Hedefimiz bu değerleri arttırarak daha da ileriye götürmektir. Aynı zamanda dünyaya teknoloji ihraç eden bir firma olabilmektir.

Sunacağımız proses çözümleri ile yerli ve yabancı tüm endüstriyel firmaların dikkatini yeni nesil proses mühendisliğine çekmek ve hedef pazarımızı genişletmek arzusundayız.

Mekatronik Sistemler Üretimi

Asos Proses Makina, 20 yıllık makine tecrübesini otomasyon ile birleştirerek endüstri tesisleri için mekatronik sistemler üreten Türkiye’nin en büyük firmalarından biri oldu.

‘TOBB Türkiye 100’ değerlendirmesinde 2016-2018 yılları arasında satış gelirlerindeki yüzde 257 oranında büyüme ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmalar arasında 65. sıradan listeye girerek Tekirdağ’dan listeye girebilen tek firma oldu.

Asos Proses Makina olarak 2019 yılında başvuruda bulunduğumuz KOSGEB 6. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri töreninde ‘İş Birliği-Güç Birliği Yapan KOBİ Ödülü’ kategorisinde yapmış olduğumuz proje ile finale kalan üç firma arasında yer aldık.

Ar-Ge 250 TURKISHTIME Dergisi’nin yapmış olduğu Ar-Ge harcamalarına göre en büyük 250 şirket sıralamasında; 2018 yılında 23 milyon 602 bin TL harcama ile 53’üncü, 2019 yılında da 8 milyon TL harcama ile 175’nci sırada yerimizi aldık.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2021