Avrupa İşletmeler Ağı Gaziantep Konferansı, iş insanlarını bir araya getirdi. Toplantıda KOBİ’lerin uluslararası düzeyde rekabet edebilirliklerini artırmayı amaçlayan program tanıtıldı
Tarih: 22 Aralık 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Türk KOBİ’lerinin 2021 yılında 80 milyar dolar ihracat yaptığını kaydederek “Bu 80 milyarın önemli kısmı Avrupa ülkelerine gidiyor. Bunlar sanayi malı. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu kadar dinamik bu kadar iş yapma arzusunda olan başka bir toplum bulmak kolay değil. Bizim gücümüz girişimci ruhumuzda.” dedi.

Avrupa İşletmeler Ağı Konferanslarının 4’üncüsü Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Konferansa, KOSGEB Başkanı Kurt’un yanı sıra Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Taşdemir katıldı.

Yol Arkadaşlığı

Konferansta bir konuşma yapan KOSGEB Başkanı Kurt, yerel kalkınma bağlamında Gaziantep’in hikâyesi yazılacak en önemli illerden biri olduğunu vurgulayarak “KOSGEB’in Antep ile güzel bir yol arkadaşlığı var. Bundan sonra da KOSGEB olarak KOBİ’lerimizi daha ileri taşımak için var gücümüzle çalışmamız lazım.” dedi.

Ülkenin Liderliği

Hem girişimcilikte hem sanayi üretiminde son 20 yılda Türkiye’nin önemli bir başarı elde ettiğini vurgulayan Kurt, “Bu başarıda ülkenin liderliğinin ve insan kaynağı faktörünün önemi var.” diye konuştu. 

Dijital Yetkinlik

Kurt, pandemiyle birlikte dijitalleşmede ciddi bir hızlanma meydana geldiğini “TÜBİTAK TÜSSİDE ile birlikte dijital yetkinlik ölçen danışmanları yetiştireceğiz. Sertifikalandıracağız bunları. Firmalara gidip senin şu alanlarda şu ihtiyacın var. Şu alanlarda kendini geliştirmen gerek diye bir rapor hazırlayacaklar. Ücretsiz olarak KOBİ’lerimizi sunacağız. Bizim yetkilendirdiğimiz kişiler gidecek bütün işletmelerimizde dijitalleşmeyle ilgili ihtiyacı ortaya koyacaklar.” dedi.

Enerji Verimliliği

Yeşil dönüşüm bağlamında enerji verimliliği danışmanlığı konusunu hızlı bir şekilde devreye alacaklarını bildiren Kurt, “Burada da işletmelerin enerji verimliliği fotoğrafını çekecekler. Elektrik motorları tüketim açısından en fazla dikkat çeken unsur. Bununla ilgili de enerji verimliliği artırmak isteyenlere yönelik bir hibe programı başlatmak istiyoruz.” diye konuştu.

KOBİ’lerin İhracatı

Kurt, 2021 yılında 80 bin KOBİ’nin 80 milyar dolar ihracat yaptığı anlatarak “Bu 80 milyarın önemli kısmı Avrupa ülkelerine gidiyor. Bunlar sanayi malı. Burada Antep’in de payı büyük. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu kadar dinamik bu kadar iş yapma arzusunda olan başka bir toplum bulmak kolay değil. Türkiye’de bizim gücümüz girişimci ruhumuzda.” dedi.

Ekonominin Belkemiği

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in Türkiye’nin sigortası olduğunu belirterek “KOBİ demek ekonominin belkemiği demektir. Bizim üyelerimizin yaklaşık yüzde 90’ı KOBİ’lerden oluşmaktadır. Başta finans olmak üzere bilgiye, eğitime, networke ihtiyaç duyuyor KOBİ’lerimiz. İşte bu noktada KOSGEB’imiz devreye giriyor. Uyguladığı destek programları ile KOBİ'lerimizin gelişimine, ekonomimizin yeni girişimciler kazanmasına destek veriyor.” dedi.

KOSGEB Destekleri Önemli

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in 5 binin üzerinde üreten firmaya ev sahipliği yaptığı kaydederek “Türkiye, geçtiğimiz yıl Çin'den sonra en büyük büyüme hızına sahip ikinci ülke. Gaziantep de bu dönemde ihracatını artıran 2 şehirden birisi oldu. Üretim noktasında farklı bir yerdeyiz. Kendimizi geliştirmek durumundayız. Bunun için de hakikaten KOSGEB’in destekleri bizim için çok önemli.” diye konuştu.

Koordinasyon Toplantısı

Konferansın ardından KOSGEB Başkanı Kurt, Gaziantep ve çevre illerin KOSGEB il müdürleri ile bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2021