Türkiye ile Filistin arasındaki ticari ilişkileri arttıracak eylem planı KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile Filistin Türkiye Büyükelçisi Faed Mustafa tarafından imzalandı
Tarih: 07 Mart 2022

Filistin Büyükelçiliği’nde imzalanan eylem planı imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, eylem planı sayesinde iki ülke ticaret hacminde de artış, Filistin lehine de ilerlemeler olacağını söyledi.

Başkan Kurt, konuşmasında Türkiye ve Filistin halklarının kardeşliğine çok önem verdiklerini belirterek, “Her zaman Filistin konusunu kendi konumuz olarak gördük. Bu konuyu kendi derdimizden, kendi sevincimizden uzak görmüyoruz” dedi.

Filistin Davasının Her Daim Destekçisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da belirttiği gibi Türkiye’nin Filistin meselesinin çözümü ve barış sürecinin hayata geçirilmesi konusunda ilkeli tutumunu sürdüreceğini kaydeden Kurt, “Filistin davasının her daim destekçisi olacağız” diye konuştu.

İki Ülke Arasındaki Ticaret Hacmi Artacak

Kurt, Türkiye daha çok Filistin’e mal satan pozisyonunda olduğunu ifade ederek, “İnşallah bu anlaşma sayesinde karşılıklı ticaret hacmi artacak ve Filistin lehine de ilerlemeler olacaktır” dedi.

Tecrübe Paylaşımı

Kurt, konuşmasına şöyle devam etti:

Sürekli KOBİ’lerden konuşuyoruz ancak girişimcilik de çok önemli bir alan. Bu konuda da KOSGEB’in çok ciddi tecrübeleri var. Bu eylem planıyla beraber girişimcilik ekosistemiyle ilgili tecrübelerimizi de Filistin Devleti ile paylaşıp katkı sağlamak istiyoruz. Son dönemde özellikle teknoloji alanında insan kaynağı büyük ihtiyaç noktasına geldi. Filistin’de genç bir nüfus var. Bu genç nüfusu desteklememiz gerekir diye düşünüyorum. Bu konu ile ilgili üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Filistinli gençlerimizin teknoloji alanlarında yetiştirilmesi konusunda neye ihtiyaç varsa o konuda destek olmak istiyoruz.

Kapıyı Ardına Kadar Açacak

Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa da Türkiye ile Filistin arasındaki iş birlikleri ve ilişkilerin artarak devam etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün imzalayacağımız belge kapıyı ardına kadar açacaktır” dedi.

Filistin KOBİ’leri Yönünü Türkiye’ye Çevirdi

Büyükelçi Mustafa konuşmasına şöyle devam etti:

En son yaptığımız görüşmelerden sonra Türkiye ile Filistin arasındaki ticari ilişkilerde bazı gelişmeler yaşandı.  Ticaret hacmimiz küçük ekonomimize rağmen büyüktür. İthalatçılarımız Çin’den mal alıyordu. Taşımada yaşanan maliyet artışları KOBİ’lerin yönünü Türkiye’ye çevirdi. Yaşanan bu gelişmelerden sonra Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin iki katına çıkması bekliyoruz.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2022