2003 yılında KOSGEB desteğiyle Kastamonu’da kurulan Matriks Kimya, su ve atık su analizlerinde kullanılan fotometrik yöntem test kitlerinin imalatını gerçekleştiriyor
Matriks Kimya’da laboratuvar için hazır kültür ortamları, model hamurları, kompozit diyagnostik reaktifler ve laboratuvar reaktifleri üretiliyor.
Atık Su Test Kitleri
2003 yılında KOSGEB desteğiyle faaliyetine başlayan firma, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Üretim Firması Projesiyle fotometrik yöntem reaktif test kiti geliştirdi. Sonrasında da KOİ reaktif test kitinin üretim ve satışına başlayan Matriks Kimya’nın bu dönemde ürettiği KOİ testleri ağırlıklı olarak atık su arıtma tesislerine satıldı ve genel olarak tekstil, süt ürünleri, ağır sanayi gibi alanlardaki tesisler tarafından satın alındı. KOİ atık sulardaki toplam organik madde yükünü belirlemek için kullanılıyor.
Yerli Üretim
Matriks Kimya, kurulduğu 2003 yılından bu yana su ve atık su analizlerinde kullanılan fotometrik yöntem reaktif test kitlerinin ülkemizdeki ilk ve tek üreticisi olarak faaliyet gösteriyor. Test kitleri çoğunlukla firmanın kendi imkânlarıyla gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda üretilmiş bulunuyor. Ürünlerin 6 tanesinin (KOİ, NH4, TN, NO3, OP ve TP) yerli ham maddeyle üretimini başaran Matriks Kimya, bu ürünlere ait “Yerli Malı Belgesi” alan tek firma olarak çalışmalarını sürdürüyor. İşletme bünyesinde 18 personel istihdam ediliyor. İşletmenin yurt dışı satışıysa henüz bulunmuyor.
Yurt İçi Pazarı
Firmanın müşteri grupları arasında genel olarak içme sularını analiz eden kamu ve özel laboratuvarlar, atık suları analiz eden kamu ve özel laboratuvarlar, üniversite ve araştırma kurumları, atık suları analiz eden fabrikalar ve OSB’ler yer alıyor. Matriks Kimya, hâlihazırda ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak taşra teşkilatında su analizleri yapan yaklaşık 200 laboratuvarın 50 tanesiyle aktif olarak çalışıyor. Diğer kurumlarda, üniversitelerde ve özel sektörde var olan binlerce müşteri potansiyelinin çok azına (yaklaşık yüzde 1) ulaşılıp çalışılır duruma gelindiğinden bu alanda çok fazla potansiyel pazar da mevcut bulunuyor.
Birden Fazla KOSGEB Desteği
Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı’ndan yararlanan Matriks Kimya; Genel Destek Programı kapsamında Nitelikli Eleman İstihdam Desteği’nden, İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında da Yurtiçi Uluslararası İhtisas Fuarı Desteği ve Sanayide Nitelikli Eleman İstihdam Desteği’nden yararlandı. İşletme, 2012 yılında KOSGEB’in KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında Amonyum (NH4), Nitrat (NO3) ve Toplam Azot (TN) fotometrik yöntem reaktif test kitleri geliştirilmesiyle ilgili KOSGEB desteği aldı. KOSGEB’in vermiş olduğu çok sayıda destekten yararlanan firma, son olarak kredi finansman destekleriyle Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan da faydalandı.
İşletme Değerlendirme Raporu
KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporunu temin ederek işletmenin durumunu incelediklerini de belirtine işletme yetkilisi Musa Demirci İDR ile ilgili şunları söyledi:
"İDR ile işletmemizin genel olarak sektör ortalamalarından daha iyi bir performans gösterdiğini gördük. Firmamız görece daha güçlü ve daha karlı bir konumdadır. Bunu görmek bizi mutlu etti. Ancak verimlilik ile ilgili kendimizi geliştirmemiz gereken yönler olduğunu ve henüz başlayamadığımız ihracat ile genel performansımızı daha da arttırabileceğimizi anladık. Bu konularda da kısa süre içinde atılımlar yapmayı planlıyoruz"