Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nde akademisyen olan Çağatay Yılmaz, gittiği kayak merkezindeki snowboardların çoğunluğunun ithal olduğunu görünce snowboard üreticisi oldu
Kayak yaparken ithal ürünlerin fazlalığı dikkatini çeken Çağatay Yılmaz, TÜBİTAK desteğiyle işletmesini kurdu. KOSGEB’den aldığı destekle de ürün prototipini geliştirdi ve snowboard (kar tahtası) üreticiliğine başladı.
Abdullah Gül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Yılmaz, bundan üç yıl önce Erciyes Dağı'na kayak yapmak için çıktığında ithal snowboardların kullanıldığını görünce yerli üretim için proje hazırladı. TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı'na başvuran ve yaklaşık 350 bin lira geri ödemesiz destek alan Yılmaz, snowboard üretmek için firma kurdu. KOSGEB’in Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon desteğinden de faydalanarak 185 bin lira destek aldı ve yerli snowboard üretimini gerçekleştirdi.
İlk etapta yaklaşık 200 snowboard üreten ve ürünleri çeşitli mecralarda satışa sunan Yılmaz, ihracat hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
KOSGEB Desteği
Kayak tutkunu Yılmaz, snowboard üretmek için 13 farklı ham malzeme gerektiğini anlattı. Yılmaz, "Prototip ürettikten sonra öz güvenimiz biraz daha yükseldi. Bu işi yapabileceğimizi daha iyi anladık ve KOSGEB'e de bu işi hızlandırmak için başvuruda bulunduk. KOSGEB'den Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında desteklendik" dedi.
Türkiye'de snowboard üreten birkaç firma bulunduğun belirten Yılmaz, onlarca kayak merkezinde kullanılan malzemelerin neredeyse tamamının ithal olduğuna dikkati çekti. Yerli snowboardı kullananların memnun olduğunu anlatan Yılmaz, hedeflerinin ürünleri yurt dışına da satmak olduğunu bildirdi.