Babasının yaralarını tedavi etmek için krem üretti. Dermokozmetik sektörüyle tanıştı ve KOSGEB desteğiyle üretici oldu
Kadın Girişimci Aylin Kaya, bugün 158 kişiye istihdam sağlıyor ve bu istihdamın yüzde 97’sini kadınlar oluşturuyor.
Uluslararası bir firmada satış müfettişi olarak görev yaptığı sırada babası beyin felci geçiren ve yatağa bağımlı hale gelen Kaya, bu süreçten sonra tüm ilgisini ailesine yoğunlaştırdı.
Babasının yatağa bağımlı hale gelmesinin ardından vücudunda oluşan yaraların tedavisi için yurt içi ve yurt dışından ürünler getiren Kaya, daha sonra annesiyle birlikte krem yapmaya karar verdi. Ürettikleri kremle babasında iyileşme gözlemleyen Kaya, çevresinde aynı hastalıkla uğraşan kişilere de bu üründen verdi.
8 Ülkeye İhracat Yapıyor
Çok fazla talep alması ve bazı hastanelerin de kremle ilgili kendisiyle görüşmesi üzerine şahıs firması kuran Kaya, dermokozmetik alanına giriş yaptı. KOSGEB destekleriyle Duaderm Natural isimli işletmesini kuran ve işlerini büyüten Kaya, 158 kişiye istihdam sağlıyor ve bu istihdamın yüzde 97’sini kadınlar oluşturuyor.
Aylin Kaya, 2019 yılında KOSGEB’in KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’nde Başarılı Kadın Girişimci Ödülü’ne layık görüldü. Dört ayrı destek programından faydalanan işletme, toplamda 515 bin TL destekten faydalandı.
2019 yılında ihracata başlayan Duaderm Natural, bugün geldiği noktada 8 ülkeye ürün ihraç ediyor ve bu sayıyı arttırmak için yeni iş birlikleri yapıyor.
Kaya, yaptığı açıklamada babasının yatalak olmasından dolayı vücudunda yaraların oluştuğunu, onun daha rahat edebilmesi için formüller aradıklarını belirtti.
Kremin, ticari olarak değil sadece babasının daha iyi olması için verdikleri uğraş sonucu ortaya çıktığını dile getiren Kaya, "Biz yakın çevremize bunu deneyince ve iyi sonuçlar almaya başlayınca bambaşka bir boyuta ulaştı. İnsanlar ikinci, üçüncü kez istediklerinde para teklif etmeye başladılar. Ticari adımı da önce bir hastanenin deneyimlemesi ve olumlu sonuç alması üzerine sipariş vermesiyle attık. Bunun üzerine ben de şahıs firması kurdum" dedi.
Önemli Olan Vazgeçmemek
İşinden ayrıldığını ve tüm enerjisini dermokozmetik alanına verdiğini anlatan Kaya, ilk olarak kremin patentini ve gerekli izinlerini aldığını aktardı.
Başlarda olumsuzluk yaşadığını ancak hiç vazgeçmediğini söyleyen Kaya, şöyle konuştu:
"KOSGEB girişimcilik programlarına ve seminerlerine katıldım. İşletmemin kuruluşunda ve sonrasında KOSGEB desteklerinden faydalandım. Tek başına her şeyle ilgilenirken daha sonra benimle birlikte yaptığımız işe ve ürünlerimize inanan çok iyi yol arkadaşlarım oldu. O süreçte olumsuz deneyimlerim de oldu ama asıl önemli olan vazgeçmemek. Demokozmetik alanında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Şu anda 88 ürünümüz var ve çalışmalarımıza devam ediyoruz"
2019 yılında ihracata başladıklarını, ilk kez Almanya, Dubai ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ihracat yaptıklarını ve şu anda ise 8 ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
Üretmek Bizi Geliştirecek Tek Şey
Birçok ülkeyle de irtibat halindeyiz. Meyve vermek üzere olan birçok projemiz var. Burada en büyük güç, manevi güç. Bütün buluşlar duyguyla başlar. Biz yola babamızın yarasını iyileştirme çabasıyla çıkmıştık ama iş bambaşka bir hale geldi. Konuyla ilgili hiçbir fikrim ve bilgim olmamasına rağmen o girişimcilik ruhuyla şu anda bulunduğum konuma geldim. Girişimcilik düşünen kadınlarımız da korkmadan devam etsinler. Üretmek zorundayız, üretmek bizi geliştirecek tek şey.
Ürününe güveninin tam olduğunun altını çizen Kaya, "Rahmetli babam için çabalarken Allah bana böyle bir fırsat sundu. Şimdi hedefim dünyaya açılmak. Türk kadınının gücünü, becerisini herkese göstermek istiyoruz. Allah'ın izniyle de bunu ekip arkadaşlarımla birlikte başaracağız" dedi.