Sıkça Sorulan Sorular
Kategori Seçiniz
Sorular için lütfen aşağıdaki kutudan ilgili kategoriyi seçiniz
Arama Yapınız
Sorular için lütfen aşağıdaki kutuya ilgili kelime yazıp "enter" tuşuna basınız.
Endüstriyel Uygulama Destek Programına nasıl başvurabilirim?
Başvuru sahibi girişimci ise: KOSGEB Müdürlüğü’ne müracaat ederek kullanıcı adı ve şifre alır, proje başvurusunu yapar. Projenin desteklenme kararı alındıktan sonra işletmesini kurar ve işletme olarak destek adımlarını takip eder. Başvuru sahibi işletme ise: KOSGEB’e kayıt olan işletme KOBİ Beyannamesini doldurarak KOSGEB Müdürlüğüne teslim eder. Bu aşamada işletmenin işlemlerini yürütmek üzere 1 KOBİ uzmanı atanır. İşletmenin beyannamesi onaylandıktan sonra işletme e-devlet şifresi ile girdiği KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden Endüstriyel Uygulama Destek Programı başvurusu yapmak için projesini hazırlar. Proje hazırlanırken, işletme projede yapılacak harcamalara ilişkin detayları gösteren fiyat tekliflerini ve projede çalışması muhtemel kişilerin özgeçmişlerini de başvuruya ekler. İşletmenin işlemlerini yürütmek üzere atanan KOBİ Uzmanı tarafından proje incelenir ve uygun bulunması durumunda Değerlendirme Kurulu’na sevk edilir. Değerlendirme Kurulu toplantı tarihleri KOSGEB Müdürlüğü tarafından belirlenir. İşletme toplantıya davet edilerek projesini anlatır ve destek başvurusu kabul veya red edilebilir veya düzeltme istenebilir. Kurul tarafından desteklenmesi uygun bulunan gider kalemleri ve KDV hariç tutarlar Kurul Kararı ile işletmeye bildirilir. Kurul Kararının bildirilmesinin ardından işletme Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Taahhütnamesini e-devlet şifresi ile girdiği KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden onaylar.
COSME Programı nedir?
İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (Competitiveness of Enterprises and SMEs-COSME) 2014-2020 döneminde, 2.3 Milyar Avroluk bir bütçe ile yürütülen bir Birlik programıdır. Bu program ile Birlik işletmelerinin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi ile KOBİ'lerin kurulması ve büyümesi desteklenmektedir.
COSME programının temel hedefleri nelerdir?
• KOBİ'lerin finansmana erişimlerinin geliştirilmesi (öz sermaye ve borç finansmanı ile), • Özellikle Birlik ve aynı zamanda küresel düzeyde pazarlara erişimin geliştirilmesi, • Birlik işletmelerinin ve özellikle KOBİ'lerin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin iyileştirilmesi (turizm sektörü de dahil olmak üzere), • Girişimcilik ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi.
COSME Proje Çağrılarına kimler başvurabilir?
Çağrılara, yayınlanan çağrının konusuna göre KOBİ’ler ve İşletmeler, Girişimciler, KOBİ’lere hizmet veren kurum/kuruluşlar (kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, araştırma merkezleri, finansal kuruluşlar)
Finansman Destekleri nedir?
Finansman kurum/organizasyon/işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için gerekli mali kaynakları temin etmesi ve yönetmesidir. Finansman; banka kredileri gibi geleneksel yöntemlerle olabilirken girişim sermayesi, leasing, faktoring, ara finansman ve bireysel katılım sermayesi gibi alternatif finansman yöntemleriyle de sağlanabilir. Örneğin; KOSGEB tarafından sunulan Kredi Faiz Destekleri işletmelerin finansmana doğrudan ulaşabilmesine yardımcı olan bir finansman desteğidir.
KOSGEB Kredi Faiz Desteği nedir?
İdare Başkanlığımız tarafından; ülkemizin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında KOBİ’lerin payını ve etkinliğini arttırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, ihracattaki paylarını arttırmak, ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde sanayide entegrasyonu gerçekleştirmek, araştırma-geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve girişimcilik kültürünü geliştirmek üzere destek programları yürütülmektedir. Sözkonusu programlardan biri olan KOSGEB Kredi Faiz Destekleri, işletmelere bankalarca kullandırılacak makine teçhizat ve işletme kredilerinin faiz/kâr payı giderlerinin bir kısmının KOSGEB tarafından karşılanması amacıyla belirli kriterler dâhilinde verilmektedir. Kredi Faiz Destekleri, bütçe imkânlarıyla sınırlı olarak, KOSGEB İcra Komitesi Kararları doğrultusunda, belirli bir program dâhilinde uygulanmakta, bireysel ve münferiden uygulanmamaktadır. Kredi Faiz Desteği Programlarımızın yanı sıra İdare Başkanlığımız, KOBİ’lerin yönetim becerilerini ve kurumsal yetkinliklerini geliştirmek, Ar-Ge ve inovasyona dayalı faaliyetlerini artırmak, girişimcilik kültürünü geliştirmek ve başarılı yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmek amacıyla farklı destek programlarıyla KOBİ ve girişimcilerimize destek olmaktadır. Destekler hakkında bilgi almak ve sözkonusu programlar kapsamında işletmenizin desteklenmesine yönelik olarak internet sitemizi (kosgeb.gov.tr) ziyaret edebilirsiniz.
Bitiş süresi yazmayan vekaletnameler için uzman onay esnasında hangi tarih girilmelidir?
Bitiş süresi belirtilmeyen vekaletnamelerde bitiş tarihi alanına boş bırakılarak onaylanan vekaletnameler süresiz olarak kabul edilmektedir.
İşletmeye yetkilisi olmama rağmen sisteme giriş yapamıyorum (Vekaletname sayfası çıkıyor)?
İşletmenin vergi numarasını MERSİS(Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) web servisinden sorgulama yaparak işletmedeki temsilciler kısmından aktif olan yetkililerinden Temsil Yetki Şekli 'Münferiden Temsile Yetkilidir.' şartı aranmaktadır. Aktif ve münferiden yetkili olan temsilcilerin son olarak TC Kimlik numaralarını MERNİS(Merkezi Nüfus İdare Sistemi) web servisinden TC Kimlik numaraları ile sorgulama yapılarak doğruluğu kontrol edilmelidir. Bu bilgilerin kontrollerinin doğru olmaması sonucunda sisteme giriş yapılamaz ve çözüm olarak da işletmenin bağlı bulunduğu sicil müdürlüklerinden bu düzenlemeleri ve güncellemeleri yaptırtmaları gerekmektedirler.(NOT: https://uygulama.gtb.gov.tr/firmasorgulama adresinden yetkili olunan firma bilgileri sorgulanarak kontrol edilebilir.)
"İşletmenin onaylı vekaletnamesindeki vekalet verilen kişinin T.C kimlik numarası ile sizin T.C kimlik numaranız uyuşmamaktadır" uyarısı ne anlama gelmektedir ?
E-Devlet doğrulamasını yapan kişi ile, ilgili işletme için vekaleti onaylanan kişinin aynı olma zorunluluğudur. Yani e-devlet giriş sırasında girilen TC kimlik numarası ile vekaleti uzman tarafından onaylanan kişinin TC kimlik numarasının aynı olma zorunluluğu vardır. Uzman ile görüşülüp onaylanan vekaletnamedeki kimlik numarasıyla e-devlet doğrulaması yapılan kimlik numarası kontrolü yapılarak ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Vergi numarası değişen işletmeler sisteme nasıl giriş yapabilir?
E-Devlet doğrulaması yapıldıktan sonra gelen sayfada sağ alt köşede 'Vergi Numarası Değişen İşletmelerin Girişi İçin (Nevi Değişikliği) Tıklayınız' butonuna basarak eski ve yeni vergi numaralarını girerek sisteme giriş yapabilirler.
Girişim Sermayesi (Risk Sermayesi) Nedir?
Dinamik, yenilikçi ancak finansal kaynaklara erişimi kısıtlı girişimcilerin ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşabilmesini sağlayan bir yatırım finansmanı biçimi olan Girişim/Risk Sermayesi kavramı 19. yüzyılda ortaya çıkmış ve 20.yüzyıl ortalarından itibaren gelişimini hızlandırarak ABD ile Avrupa’da yaygınlaşmaya başlamıştır.
Fon fazlasına sahip yatırımcıların, gelişme potansiyeli yüksek olan işletmelere yaptıkları uzun vadeli yatırımlar olarak da ifade edilebilen girişim sermayesi sayesinde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler yatırım fikirlerini gerçekleştirme fırsatı bulmaktadır.
Bulundukları ülkelerde işletmelerin %90’dan fazlasını oluşturan KOBİ’lerin iş fikirlerini hayata geçirmede yardımcı olan Girişim Sermayesi ülkemizde, Sermaye Piyasası Mevzuatına dayalı bir modelin düzenlendiği 90’lı yılların ardından sektöre genel ilginin geliştiği 2000’li yıllar ve Girişim Sermayesinin bir sektör olarak Türkiye’de kendisini kabul ettirdiği 2005 yılı sonrasında önemli ilerlemeler kaydetmiştir.
KOSGEB, 1999 yılında KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla TOBB, Halk Bankası, KOSGEB, TESK ve 16 Sanayi ve Ticaret Odası’nın ortaklığında kurulan ve Türkiye’deki ilk Girişim Sermayesi uygulamalarından biri olan “KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.” ve 2007 yılında Avrupa Yatırım Fonu (European Investment Fund-EIF) ve KOSGEB’in kurucu ortakları olduğu ve Türkiye’nin ilk Fonların Fonu yapısı olan “Türk Yatırım Girişimi” (Turkish Investment Initiative-TII) ile Türkiye’de Girişim Sermayesi ortamının gelişmesine öncü olarak önemli ilklere imza atmıştır.
KOSGEB 2011-2017 yılları arasında, işleyişin yönetim ve performansından sorumlu ve yardımın nihai alıcısı konumunda olduğu Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında geliştirilmiş bir AB projesi olan G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu Projesini yürütmüştür. G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu Türkiye’nin ilk bölgesel fonu olması sebebiyle önemli bir yere sahiptir. Bu proje ile Türkiye’nin Nuts II ölçeği bazında az gelişmiş bölgelerindeki (43 il) KOBİ’lerin bir girişim sermayesi fonu yardımıyla finansmana erişiminin artırılması amaçlanmıştır.
İdare Başkanlığımız Aralık 2021’de Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş. Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’ye ait olan Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.’nin yönettiği Bölgesel Kalkınma Fonu’na kaynak aktararak Girişim Sermayesi konusundaki çalışmalarına yenilerini eklemiştir.
KOSGEB en son Haziran 2022’de Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’ye ait olan Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.’nin yönettiği Teknoloji ve İnovasyon Fonu’na kaynak aktararak girişim sermayesi alanındaki iştirak sayısını beşe çıkartmıştır.
İşletme Değerlendirme Raporu nasıl alınır?
İşletme Değerlendirme Raporu’nun temin edebilmesi ve paylaşabilmesi için Findeks platformuna üye olunması gerekmektedir.
Findeks üyesi işletmelerin https://www.findeks.com sitesinden giriş yaparak talep oluşturması yeterlidir.
Üye olmayan işletmeler; TCKN ile işlem yapıyorsa (şahıs işletmeleri) doğrudan Findeks web sitesinden üyelik yapabilirler. Tüzel kişi işletmeler ise Findeks platformundan doldurdukları üyelik sözleşmelerini çalıştıkları bankalara vermek suretiyle üyelik işlemelerini tamamlayabileceklerdir.
İşletme karekodlu çek kullanıyor ise Findeks Platformu’nda mevcut üye olarak İDR’yi talep edebilecektir.
Üniversite öğrencisiyim, birlikte çalıştığım grubum ile patent başvurusu yapmak üzereyiz. Şimdilik bir şirketimiz yok. Sınai mülkiyet hakları desteğine başvurmak istiyoruz. Desteklerden faydalanmak için bir işletme olma şartı var mıdır?
KOSGEB tarafından yürütülen destek programlarından yararlanabilmek için işletme sahibi olmanız ve KOBİ tanımı kapsamına giriyor olmanız gerekmektedir. 18/11/2005 tarihli ve 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yer alan ve KOSGEB’in desteklediği sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler KOSGEB desteklerinden yararlanabilmektedir.
Nitelikli eleman istihdam desteği kapsamında istihdam edilecek nitelikli elemanın özellikleri nelerdir?
Ödeme talebinde bulunan işletmede işe giriş tarihi itibariyle son 12 ay içinde istihdam edilmemiş, yükseköğretim kurumundan mezun ve işletmede tam zamanlı olarak çalışan eleman için verilir. İşletmenin son 2 aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az 120 gün olması gerekmektedir.
Destek kapsamında istihdam edilecek nitelikli elemanın işe girişi ne zaman yapılmalıdır?
Destek programı süresi içerisinde yeni istihdam edilen nitelikli eleman için destek verilir. İşletmenin son 2 aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az 120 gün olması gerekir.
İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamındaki desteklerde üst limitleri ne kadardır?
|
İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI DESTEKLERİ |
DESTEK ÜST LİMİTİ (TL) |
DESTEK ORANI |
1 |
Yurt İçi Fuar Desteği |
50.000 |
%60 |
2 |
Yurt Dışı İş Gezisi Desteği1 |
60.000 |
|
3 |
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği2 |
50.000 |
|
75.000 |
|||
4 |
Tasarım Desteği |
50.000 |
|
5 |
Sınai Mülkiyet Hakları Desteği3 |
50.000 |
|
6 |
Belgelendirme Desteği4 |
150.000 |
|
7 |
Test ve Analiz Desteği5 |
100.000 |
|
8 |
Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği6 |
80.000 |
|
9 |
Bağımsız Değerlendirme Desteği |
20.000 |
|
10 |
Model Fabrika Desteği |
70.000 |
|
11 |
Teknik Danışmanlık Desteği7 |
40.000 |
|
50.000 |
(1) KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri kapsamında her yıl belirlenen finalistler, KOSGEB tarafından düzenlenen yurt dışı iş gezisi programından bir defaya mahsus olmak üzere üst limitler dikkate alınmaksızın %100 oranında desteklenir.
(2) Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında;
- İstihdam edilecek elemanın; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına %20 ilave edilir.
- Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler ile Ar-Ge merkezleri ve tasarım merkezleri için Nitelikli eleman istihdamı desteğinin üst limiti 75.000 TL’dir.
(3) TÜRKPATENT’ten alınacak belgeler, destek üst limitleri dahilinde %80 oranında desteklenir.
(4) Belgelendirme desteği kapsamında;
- TSE’den alınacak hizmetler, destek üst limitleri dahilinde %80 oranında desteklenir.
- TÜRKAK ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan, HAK ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan, TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den alınacak belgeler %70 oranında desteklenir.
- İşletmelerin yurtdışından alacakları CE Uygunluk İşareti Belgesi için TSE tarafından verilenlerine destek sağlanmaz, sadece TSE tarafından verilmeyen belgeler %60 oranında desteklenir.
- Destek programı süresince yurtdışından alınacak CE Uygunluk İşareti Belgesi için destek üst limiti 150.000 TL olup, diğer belgeler için desteğin üst limiti 50.000 TL’dir.
(5) Test ve analiz desteği kapsamında;
- TSE’den alınacak hizmetler %80 oranında desteklenir.
- Kamu kuruluşlarından, üniversite laboratuvarlarından veya TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den alınacak hizmetler %70 oranında desteklenir.
- Yurtdışından alınacak hizmetlerden, TSE tarafından verilenlerine destek sağlanmaz, TSE tarafından verilmeyen hizmetler %60 oranında desteklenir.
(6) Enerji verimli elektrik motorları değişimi desteği kapsamında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13/09/2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, belirlenen destek oranlarına %15 ilave edilir.
(7) Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler için Teknik danışmanlık desteğinin üst limiti 50.000 TL’dir.
Girişimcilik Eğitimi nasıl alabilirim?
Girişimcilik Eğitimlerine https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden Online Girişimcilik Eğitimleri bölümünden veya https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden katılım sağlanan eğitimler ücretsizdir. E-devlet şifrenizi başkaları ile paylaşmamanız gerekmektedir. Online eğitimlerle ilgili herhangi bir soru veya varsa yaşanan teknik bir aksaklık için akademi@kosgeb.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programına nasıl başvuru yapılır? Hangi adımları izlemeliyim?
İzlenmesi gerekli süreç adımları özetle şu şekildedir:
A-Girişimcilik Eğitiminin Tamamlanması
Geleneksel Girişimci Destek Programına başvuru yapabilmek için öncelikle, işletmenizi kurmadan önce KOSGEB Girişimcilik Eğitimini tamamlayarak KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmış olmak gereklidir. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden “Online Girişimcilik Eğitimleri” bölümünden e-devlet şifreniz ile girişimcilik eğitimlerine giriş yapabilirsiniz. Online Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık olup, ücretsizdir.
(Dikkat: Eğer İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapma durumunuz varsa sadece Geleneksel Girişimci Eğitimi değil, İleri Girişimci Eğitimini de tamamlamış olmanız gereklidir.)
İlgili eğitimi tamamladıktan sonra lütfen sistem üzerinden Katılım Belgenizi görüntüleyip doğrulamasını yapınız.
B-İşletme Kuruluşu
İşletme kuruluş tarihinin ilgili eğitimin katılım belgesinin alındığı tarihten sonra olması gerekir. Örneğin İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapacak bir girişimcinin İleri Girişimci Eğitimi tamamlanma tarihi 05.03.2020 ise, işletmesini kurabileceği en erken tarih 06.03.2020’dir.
Kurulacak işin bulunduğu sektörün (NACE kodu ile belirlenir) KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alması gerekmektedir.
Desteklenen sektörlere kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor
Genel anlamda bu sektörler imalat, hizmet ve ticaret olup, tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi alanlar KOSGEB tarafından desteklenmemektedir.
-İşletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi (şahıs şirketi) veya sermaye şirketi (Ltd, A.Ş) statüsünde kurulmuş olması gereklidir. (Adi Ortaklıklar desteklenmemektedir)
-Girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Program süresinde de girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir.
C- KOSGEB’e Kayıt
İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız ve hemen ardından KOBİ Beyannamenizi doldurmanız gerekmektedir.
İşletmenizi KOSGEB Veri Tabanına kayıt etmeniz ve KOBİ Bilgi Beyannamesini doldurmanız sonrasında artık KOSGEB’in destek programlarına başvuru yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler online olarak gerçekleştirilmektedir. Kayıt ve beyanname için izlenmesi gereken adımlara ve detaylı bilgiye kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/180/nereden-baslamaliyim
D- Başvuru
KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile online olarak bu programa başvuru yapabilirsiniz. Başvuru ve yararlanma koşulları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi
Başvuru formu ve iş modeli formunu hazırlamak için danışman kullanmam gerekir mi?
Hayır. e- Akademi üzerinden sağlanan Girişimcilik Eğitimi’nin amacı, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, girişimci adaylarının kendi iş yerlerini açarken karşılaşacakları durumlara karşı hazırlıklı olması ve başvuru formu ve iş modeli formunu kendilerinin hazırlayabileceği bilgi birikimini edinmesidir. Bu kapsamda KOSGEB olarak kendi iş modeli formunuzu kendinizin doldurmasını beklemekteyiz. İş modeli formu oldukça basit, aslında iş fikrinizi kısaca anlatan bir formdur.
Başkasıyla ortak bir limited şirket kurarak program başvurusu yapabilir miyim?
Evet, başvuru yapabilirsiniz. Ancak, girişimci olarak program başvurusunda bulunduğunuz işletmeyi kurarken olan ilk kurucu ortak payınız en az %50 olmalıdır. Program süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir ve girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
İşletmemin faaliyet konusu İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosunda yer almasına rağmen, doğrudan geleneksel girişimci destek programına başvurabilir miyim?
Evet. İleri Girişimci Programına başvuru yapabilecekler, tercih etmeleri durumda İleri Girişimci Destek Programı yerine Geleneksel Girişimci Destek Programına başvuru yapabilirler. Ancak tersi durum söz konusu değildir.
İki yıl önce açtığım işletme için başvuru yapabilir miyim?
Hayır. İşletmenin program başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcinin daha önce KOSGEB’in herhangi bir girişimcilik programından faydalanmamış/reddedilmemiş olması gerekmektedir. Başvuru ve yararlanma koşullarının detayları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi
Geleneksel Girişimci Destek Programı başvurum nasıl değerlendiriliyor?
KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak Geleneksel Girişimci Destek Programı Başvurunuzu sistem üzerinden oluşturup (Başvuru formunun doldurulması, iş modeli formunun ve diğer eklerin yüklenmesi) ile “Başvuruyu onayla” butonuna basmanızla resmi olarak başvuru yapılmış olur. Geleneksel Girişimci Programına yapılan başvurular işletmenizin bağlı olduğu ilgili Uygulama Birimi tarafından değerlendirilir.
Başvurunuz hakkında, başvuru koşullarının sağlanıp sağlanmadığı ile Geleneksel Girişimci Destek Programı Başvuru Değerlendirme Kriterleri Formunda yer verilen hususlar ile birlikte değerlendirilerek karar alınır.
Değerlendirme sonucu KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden işletmeye bildirilir.
Başvurunun reddedilmesi durumunda 1 defaya mahsus olmak üzere, itiraz gerekçeleri ve buna ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte kararın KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden işletmeye bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yine KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden itiraz edilebilir.
Başvurum reddedildi, itiraz hakkım var mı?
Başvurusu reddedilen işletme, Uygulama Biriminin verdiği ret kararına bir defaya mahsus olmak üzere, itiraz gerekçeleri ve buna ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte kararın KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Geleneksel Girişimci Destek Programı İtiraz Formu ile yine KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden itiraz edebilir.
Düzeltmeye açılan başvurunun süresi içinde düzeltme yapılarak KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden onaylanmaması durumunda itiraz hakkı bulunmamaktadır.
Geleneksel Girişimci Destek Programında ne tür destekler alabilirim?
Lütfen linkte yer alan Destek Unsurları alanına bakınız. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi
Destek sürecinde aynı zamanda başka bir işletmede çalışabilir miyim?
Hayır. Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir. Ancak aşağıda sayılan özel durumlarda bu fıkra hükmü uygulanmaz;
-İnkübatörlerde yer alan öğretim elemanı,
-5510 sayılı Kanunun 87. Maddesi birinci fıkrasının h bendi uyarınca SGK primi ödenen girişimci,
-Başka bir firma ortaklığından kaynaklı SGK primi ödenen girişimci,
-Desteklenen işletmesi dışında yaptığı geçici işlerden kaynaklı yasal zorunluluk (örneğin bir yandan zorunlu mesleki staj yapıyor olmak, üniversitede kendi işi dışında tecrübelerini aktarmak üzere misafir ders veren öğretim görevlisi gibi vb.) nedeniyle SGK primi ödenen girişimci gibi.
Başvurum onaylandı; destek ödemesini nasıl alabilirim?
Destek ödemesi alabilmek için işletme tarafından KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden Ödeme Talep Formu düzenlenerek onaylanması gerekir.
Programı sonlandırılan, tasfiyesi başlayan veya kapanan işletmelere ödeme yapılmaz.
Ödemeler ile ilgili detaylar için lütfen ilgili Uygulama Esasları inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi
Tamamladığım Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesini nasıl alabilirim?
KOSGEB’in e-Hizmetler menüsünden “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” alanından veya lms.kosgeb.gov.tr adresinden belgenize ulaşabilirsiniz.
Hangi sektörde işyeri açarsam destek alabilirim?
İleri Girişimci Destek Programına yalnızca İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosunda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletme başvurabilir. Bu tabloya https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi bağlantısı Başvuru Formları bölümünden ulaşabilirsiniz.
Öncelikle kendi yeterliliklerinize, geçmiş bilgi birikim ve tecrübelerinize, aynı zamanda elinizdeki kaynaklara uygun bir iş fikri seçmeniz beklenmektedir.
Girişimcilik Eğitimini nasıl alabilirim?
Girişimcilik Eğitimlerine https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden Online Girişimcilik Eğitimleri bölümünden veya https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden katılım sağlanan eğitimler ücretsizdir. E-devlet şifrenizi başkaları ile paylaşmamanız gerekmektedir. Online eğitimlerle ilgili herhangi bir soru veya varsa yaşanan teknik bir aksaklık için akademi@kosgeb.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
KOSGEB İleri Girişimci Destek Programına nasıl başvuru yapılır? Hangi adımları izlemeliyim?
İzlenmesi gerekli süreç adımları özetle şu şekildedir:
A-Girişimcilik Eğitiminin Tamamlanması
İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapabilmek için öncelikle, işletmenizi kurmadan önce KOSGEB İleri Girişimci Eğitimini tamamlayarak KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmış olmak gereklidir. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden “Online Girişimcilik Eğitimleri” bölümünden e-devlet şifreniz ile girişimcilik eğitimlerine giriş yapabilirsiniz. Online Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık olup, ücretsizdir.
İlgili eğitimi tamamladıktan sonra lütfen sistem üzerinden Katılım Belgenizi görüntüleyip doğrulamasını yapınız.
B-İşletme Kuruluşu
İşletme kuruluş tarihinin ilgili eğitimin katılım belgesinin alındığı tarihten sonra olması gerekir. Örneğin İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapacak bir girişimcinin İleri Girişimci Eğitimi tamamlanma tarihi 05.03.2020 ise, işletmesini kurabileceği en erken tarih 06.03.2020’dir.
Kurulacak işin bulunduğu sektörün (NACE kodu ile belirlenir) KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında olmalıdır.
Desteklenen sektörlere kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor
Genel anlamda bu sektörler imalat, hizmet ve ticaret olup, tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi alanlar KOSGEB tarafından desteklenmemektedir. İleri Girişimci Destek Programına başvuru için işletmenizin faaliyet kodunun İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosunda yer alması gerekir.
-İşletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi (şahıs şirketi) veya sermaye şirketi (Ltd, A.Ş) statüsünde kurulmuş olması gereklidir. (Adi Ortaklıklar desteklenmemektedir)
-Girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Program süresinde de girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir.
C- KOSGEB’e Kayıt
İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız ve hemen ardından KOBİ Beyannamenizi doldurmanız gerekmektedir.
İşletmenizi KOSGEB Veri Tabanına kayıt etmeniz ve KOBİ Bilgi Beyannamesini doldurmanız sonrasında artık KOSGEB’in destek programlarına başvuru yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler online olarak gerçekleştirilmektedir. Kayıt ve beyanname için izlenmesi gereken adımlara ve detaylı bilgiye kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/180/nereden-baslamaliyim
D- Başvuru
KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile online olarak bu programa başvuru yapabilirsiniz. Başvuru ve yararlanma koşulları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi
Başvuru formu ve iş modeli formunu hazırlamak için danışman kullanmam gerekir mi?
Hayır. e- Akademi üzerinden sağlanan Girişimcilik Eğitimi’nin amacı, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, girişimci adaylarının kendi iş yerlerini açarken karşılaşacakları durumlara karşı hazırlıklı olması ve başvuru formu ve iş modeli formunu kendilerinin hazırlayabileceği bilgi birikimini edinmesidir. Bu kapsamda KOSGEB olarak kendi iş modeli formunuzu kendinizin doldurmasını beklemekteyiz. İş modeli formu oldukça basit, aslında iş fikrinizi kısaca anlatan bir formdur.
Başkasıyla ortak bir limited şirket kurarak program başvurusu yapabilir miyim?
Evet, başvuru yapabilirsiniz. Ancak, girişimci olarak program başvurusunda bulunduğunuz işletmeyi kurarken olan ilk kurucu ortak payınız en az %50 olmalıdır. Program süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir ve girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
İşletmemin faaliyet konusu İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosunda yer almasına rağmen, doğrudan geleneksel girişimci destek programına başvurabilir miyim?
Evet. İleri Girişimci Programına başvuru yapabilecekler, tercih etmeleri durumda İleri Girişimci Destek Programı yerine Geleneksel Girişimci Destek Programına başvuru yapabilirler. Ancak tersi durum söz konusu değildir.
İki yıl önce açtığım işletme için başvuru yapabilir miyim?
Hayır. İşletmenin program başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcinin daha önce KOSGEB’in herhangi bir girişimcilik programından faydalanmamış/reddedilmemiş olması gerekmektedir. Başvuru ve yararlanma koşullarının detayları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi
İleri Girişimci Destek Programı başvurum nasıl değerlendiriliyor?
KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak İleri Girişimci Destek Programı Başvurunuzu sistem üzerinden oluşturup (Başvuru formunun doldurulması, iş modeli formunun ve diğer eklerin yüklenmesi) ile “Başvuruyu onayla” butonuna basmanızla resmi olarak başvuru yapılmış olur. İleri Girişimci Programına yaptığınız başvuru önce Başvurunun Kontrolüne tabi tutulur. Bu aşamada başvurunun; başvuru ve yararlanma koşullarını sağlaması, dokümantasyon formatına uygun olması, eklerinin bulunması gibi hususların kontrolü sağlanır. Başvuru, kontrol sonucu eksik ve/veya hata tespit edilmesi durumunda veya işletmenin talebi üzerine KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden düzeltmeye açılır. İşletmeye gerekli düzeltmeleri yapması için KBS üzerinden bilgi verilir. Verilen sürede düzeltme yapılması ve sistemden onaylanması gerekmektedir.
Kontrol sonucu uygun bulunan başvurular, kurul marifetiyle değerlendirilir. Kurul İleri Girişimci Destek Programı Kurul Değerlendirme Formu ile başvuruyu değerlendirir.
Değerlendirme sonucu KBS üzerinden işletmeye bildirilir.
Başvurunun kurul tarafından kabul edilmesi ile destek süreci başlar.
Başvuruya Kurul tarafından düzeltme verilmesi durumunda işletme tarafından KBS üzerinden düzeltilerek kurul kararında belirtilen süre içerisinde onaylanması gerekir. Aksi takdirde belirtilen sürede onaylanmayan başvurular KBS üzerinden ret durumuna getirilir. Bu durumda işletmenin itiraz hakkı bulunmamaktadır.
Başvurunun Kurul tarafından reddedilmesi durumunda 1 defaya mahsus olmak üzere, itiraz gerekçeleri ve buna ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte kararın KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden işletmeye bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yine KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden itiraz edilebilir.
Başvurum reddedildi, itiraz hakkım var mı?
Başvurusu reddedilen işletme, Kurulun verdiği ret kararına bir defaya mahsus olmak üzere, itiraz gerekçeleri ve buna ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte kararın KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Geleneksel Girişimci Destek Programı İtiraz Formu ile yine KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden itiraz edebilir.
Düzeltmeye açılan başvurunun süresi içinde düzeltme yapılarak KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden onaylanmaması durumunda itiraz hakkı bulunmamaktadır.
İleri Girişimci Destek Programında ne tür destekler alabilirim?
Lütfen linkte yer alan Destek Unsurları alanına bakınız.
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi
Destek sürecinde aynı zamanda başka bir işletmede çalışabilir miyim?
Hayır. Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir. Ancak aşağıda sayılan özel durumlarda bu fıkra hükmü uygulanmaz;
-İnkübatörlerde yer alan öğretim elemanı,
-5510 sayılı Kanunun 87. Maddesi birinci fıkrasının h bendi uyarınca SGK primi ödenen girişimci,
-Başka bir firma ortaklığından kaynaklı SGK primi ödenen girişimci,
-Desteklenen işletmesi dışında yaptığı geçici işlerden kaynaklı yasal zorunluluk (örneğin bir yandan zorunlu mesleki staj yapıyor olmak, üniversitede kendi işi dışında tecrübelerini aktarmak üzere misafir ders veren öğretim görevlisi gibi vb.) nedeniyle SGK primi ödenen girişimci gibi.
Başvurum onaylandı; destek ödemesini nasıl alabilirim?
Destek ödemesi alabilmek için işletme tarafından KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden Ödeme Talep Formu düzenlenerek onaylanması gerekir.
Programı sonlandırılan, tasfiyesi başlayan veya kapanan işletmelere ödeme yapılmaz.
Ödemeler ile ilgili detaylar için lütfen ilgili Uygulama Esasları inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi
Tamamladığım Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesini nasıl alabilirim?
KOSGEB’in e-Hizmetler menüsünden “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” alanından veya lms.kosgeb.gov.tr adresinden belgenize ulaşabilirsiniz.
İş Planı Ödülü Destek Programı kapsamında kurum/kuruluşlar düzenledikleri yarışmalar için doğrudan KOSGEB’den mi destek alıyor?
Hayır. Girişimcilik ekosistemindeki kurum/kuruluşlar yarışma düzenlenmeden KOSGEB’e başvuru yapar. KOSGEB söz konusu yarışmayı İş Planı Ödülü Destek kapsamında bir yarışma olarak onaylar ise, bu yarışmalar sonucu başarılı bulunan iş planlarının/iş modellerinin/iş fikirlerinin sahiplerinin işletmeleri, mevzuatta belirtilen ödül miktarları kapsamında desteklenir. Yarışmayı düzenleyen kurum/kuruluşa bir aktarım yapılmaz, dereceye giren girişimcilerin işletmeleri bu haktan faydalanabilir.
İş Planı Ödülü Destek Programı kapsamında dereceye giren girişimciyim. Bu destek programı kapsamındaki ödülümü nasıl alabilirim?
İş planı ödülü yarışmasında dereceye girenlerin girişimci olması durumunda jüri karar tarihi/yarışma sonuç tarihi itibariyle 24 ay içerisinde işletmesini kurmuş olması gerekir.
İş planı ödülü yarışmasında dereceye girenlerin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde işletmesi olması durumunda; bu işletme, jüri karar tarihi/yarışma sonuç tarihi itibariyle en fazla 24 ay önce kurulmuş olmalıdır.
İşletme kuruluş tarihi, şahıs işletmeleri için vergi levhasında yer alan işe başlama tarihi, tüzel kişiliğe haiz işletmeler için ticaret siciline tescil tarihidir.
İş planı ödülü yarışmasında dereceye giren iş planı/iş modeli/iş fikri konusu ile kurulu/kurulacak olan işletmenin vergi levhasında yer alan ana faaliyeti uyumlu olmalıdır.
İş planı ödülü yarışmasında dereceye girenlerin kuracakları/mevcut işletmelerindeki ortaklık payı, İş Planı Ödülü Destek Programı İşletme Başvuru Formu ile başvuru yaptığı tarih itibariyle en az yüzde %50 olmalıdır. Dereceye girenlerin destek programı süresinde ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir.
Ödül almaya hak kazanan girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
İşletmenin, İş Planı Ödülü Destek Programı İşletme Başvuru Formunu jüri karar tarihi/yarışma sonuç tarihi itibariyle 24 ay içerisinde KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden hazırlamış ve onaylamış olması gerekir. Aksi takdirde başvuru hakkı kalmamaktadır
Destek programından yararlanma koşulları nelerdir?
Girişimci; Geleneksel Girişimci Eğitimini işletme kuruluş tarihinden önce tamamlamış olması gerekmektedir.
İşletme Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş olmalı ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir.
Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
İşletme, destek programı başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olmalıdır.
Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
- gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
- tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması
- Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.
- Girişimci, işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
Destek programından yararlanma koşulları nelerdir?
Girişimci; İleri Girişimci Eğitimini işletme kuruluş tarihinden önce tamamlamış olması gerekmektedir.
İşletme Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş olmalı ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir.
Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
İşletme, destek programı başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olmalıdır.
Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
- gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
- tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması
- Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.
- Girişimci, işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na kimler başvurabilir?
Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programından araştırma geliştirme ve inovasyon konularında projesi olan İşletmeler/girişimciler ile ürün geliştirme konusunda projesi olan işletmeler yararlanabilir.
Ar-Ge/İnovasyon fikrim var ancak bir işletmem yok yine de başvurabilir miyim?
Evet. Ar-Ge,Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında işletmesi olmayan girişimciler başvuruda bulunabilir. Desteklenmesine kurul tarafından karar verilen girişimciler kurul kararının bildirim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde işletmelerini kurmalıdır.
Ar-Ge, Ür-Ge Ve İnovasyon Destek Programı’na nasıl başvurabilirim?
Başvuru sahibi KOSGEB’e kayıtlı değilse https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler?ReturnUrl=%2f adresinden kayıt işlemlerini gerçekleştirir. Girişimci olarak başvuru yapan başvuru sahipleri kayıt işleminden sonra başvurusunu yapabilir. İşletme statüsünde başvuru yapan başvuru sahipleri ise kayıt işleminden sonra KOBİ beyannamesi ekranına yönlendirilir. KOBİ beyannamesi onaylanan işletme proje başvurusunu yapabilir.
Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler adresinden ilgili destek programına başvur linkine tıklanarak başvuru formu ekranına geçiş yapılır ve başvuru formu doldurulur.
Projem hangi kriterler baz alınarak değerlendirilir?
Kurul, Ar-Ge, Ür-Ge Ve İnovasyon Destek Programı Kurul Değerlendirme Kriterleri Formu ile;
- Projenin ekonomik katkısı ve yaygın etkisi,
- Proje faaliyet-zaman planlaması,
- Proje sahibinin/girişimcinin ve projede çalışacak personelin yeterliliği,
- Bütçe ve maliyet etkinliği gibi hususlar doğrultusunda projeyi değerlendirir.
Girişimci olarak başvuru yapacağım maaş desteğiniz var mıdır?
Evet. Ar-ge ve inovasyon projesi kapsamında işletmesini sermaye şirketi statüsünde kuran girişimcinin kendisi ve/veya projede görevli bir ortağı öğrenim durumu katsayısına göre Nitelikli Personel Giderleri Desteğinden yararlandırılır. Bu durumda, destek alacak başvuru sahibi girişimcinin veya projede çalışacak olan ortağının başvuruda bulunduğu işletme dışında; gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması veya başka bir İşletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekir
İşletme kuruluş desteğinden yararlanabilir miyim?
İşletme kuruluş giderleri kapsamında, girişimci olarak ar-ge ve inovasyon proje başvurusu yapan yararlanıcılar için bu destek bir defaya mahsus sağlanır. Bu destek kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10.000 TL geri ödemesiz destek sağlanır.
Destekten yararlanma koşulları nelerdir?
Destek programından yararlanılabilmesi için işletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve sistemde kayıtlı, işletme beyanının güncel ve aktif durumda olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
Girişimci, İş Geliştirme Desteğine başvuru yapmadan önce Girişimcilik Eğitimi Usul Esasları kapsamında sunulan ileri girişimci eğitimini tamamlamış olmalıdır.
Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki ortaklık payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
İşletme; iş geliştirme desteğine kuruluş tarihinden itibaren üç yıl içerisinde başvuru yapabilir.
İşletmenin, iş geliştirme desteğine başvuru yapabilmesi için, NACE kodu; Kısım C-İmalat, Bölüm 61-Telekomünikasyon, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63-Bilişim altyapısı, veri işleme, barındırma ve diğer bilgi hizmeti faaliyetleri veya Bölüm 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet göstermesi gerekir.
İş kurma desteğine başvuru yapılabilmesi için; girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %25 ve üzeri ortaklığının/sahipliğinin bulunmaması gereklidir. İşletmenin başvuru tarihi öncesinde tür değişikliği yapması; değişikliğin sicil gazetesinde yer alması koşuluyla bu fıkra hükümlerine aykırılık teşkil etmez. Bu durumda işletme kuruluş tarihi olarak ilk kuruluş tarihi kabul edilir.
Girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
Destek Başvuru Formunda seçilen faaliyet konusu ile başvuruya konu projede/iş fikrinde belirtilen faaliyetin uyumlu olması gerekir.
İşletme/girişimci bu programdan bir kez faydalanabilir. İşletme, iş kurma desteğinden ve iş geliştirme desteğinden birlikte yararlanabilir.
Girişimcilik Destek Programı Yeni Girişimci Desteği, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Yeni Girişimci Programı, Geleneksel Girişimci Destek Programı veya İleri Girişimci Destek Programından yararlanan girişimci/işletme bu destek programından yararlanamaz.
Girişimcilik Eğitimini nasıl alabilirim?
Girişimcilik Eğitimlerine https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden Online Girişimcilik Eğitimleri bölümünden veya https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden katılım sağlanan eğitimler ücretsizdir. E-devlet şifrenizi başkaları ile paylaşmamanız gerekmektedir. Online eğitimlerle ilgili herhangi bir soru veya varsa yaşanan teknik bir aksaklık için akademi@kosgeb.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tamamladığım Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesini nasıl alabilirim?
KOSGEB’in e-Hizmetler menüsünden “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” alanından veya lms.kosgeb.gov.tr adresinden belgenize ulaşabilirsiniz.
KOSGEB İş Geliştirme Desteğine nasıl başvuru yapılır? Hangi adımları izlemeliyim?
İzlenmesi gerekli süreç adımları özetle şu şekildedir:
A-Girişimcilik Eğitiminin Tamamlanması
İş Geliştirme Desteğine başvuru yapabilmek için öncelikle, başvurudan önce KOSGEB İleri Girişimci Eğitimini tamamlayarak KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmış olmak gereklidir. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden “Online Girişimcilik Eğitimleri” bölümünden e-devlet şifreniz ile girişimcilik eğitimlerine giriş yapabilirsiniz. Online Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık olup, ücretsizdir.
İlgili eğitimi tamamladıktan sonra lütfen sistem üzerinden Katılım Belgenizi görüntüleyip doğrulamasını yapınız.
B-İşletme Kuruluşu
İşletmenin, iş geliştirme desteğine başvuru yapabilmesi için, NACE kodu; Kısım C-İmalat, Bölüm 61-Telekomünikasyon, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63-Bilişim altyapısı, veri işleme, barındırma ve diğer bilgi hizmeti faaliyetleri veya Bölüm 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet göstermesi gerekir.
Genel anlamda bu sektörler imalat, bilişim olup, tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi alanlar KOSGEB tarafından desteklenmemektedir.
İşletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi (şahıs şirketi) veya sermaye şirketi (Ltd, A.Ş) statüsünde kurulmuş olması gereklidir. (Adi Ortaklıklar desteklenmemektedir)
Girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki ortaklık payı en az %50 olmalıdır. Program süresinde de girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir.
C- KOSGEB’e Kayıt
İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız ve hemen ardından KOBİ Beyanınızı doldurmanız gerekmektedir.
İşletmenizi KOSGEB Veri Tabanına kayıt etmeniz ve KOBİ Beyanını doldurmanız sonrasında artık KOSGEB’in destek programlarına başvuru yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler online olarak gerçekleştirilmektedir. Kayıt ve beyanname için izlenmesi gereken adımlara ve detaylı bilgiye kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/180/nereden-baslamaliyim
D- Başvuru
İş Geliştirme Desteğine ilan edilen dönemlerde başvuru yapılabilir.
KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile online olarak bu desteğe başvuru yapılabilir.
İşletme başvurusunu, İş Geliştirme Desteği Proje Başvuru Formunu sistem üzerinden hazırlayıp onaylayarak tamamlar. Ayrıca işletme, iş geliştirme desteği proje başvurusuna ek olarak girişimcinin projesini sunduğu, işyerinin genel görünümü ve üretim/hizmet sunum aşamalarının da yer aldığı en fazla 10 dakika uzunluğunda video yükleyecektir.
Başvuru ve yararlanma koşulları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz.
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi
İş Geliştirme Desteği kapsamında ne tür destekler alabilirim?
Lütfen linkte yer alan Destek Unsurları alanına bakınız.
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi
Başkasıyla ortak bir şirket kurarak destek başvurusu yapabilir miyim?
Evet, başvuru yapabilirsiniz. Ancak, Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki ortaklık payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez ve girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
Dört yıl önce açtığım işletme için başvuru yapabilir miyim?
Hayır. İşletme, iş geliştirme desteğine kuruluş tarihinden itibaren üç yıl içerisinde başvuru yapabilir ve girişimcinin daha önce KOSGEB’in herhangi bir girişimcilik programından faydalanmamış olması gerekmektedir. Başvuru ve yararlanma koşullarının detayları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz.
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi
İş Geliştirme Desteğine başvurum nasıl değerlendiriliyor?
KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak İş Geliştirme Desteği Proje Başvurunuzu sistem üzerinden oluşturup (Proje başvuru formunun doldurulması, proje bilgi dokümanının ve diğer eklerin yüklenmesi) ile “Başvuruyu onayla” butonuna basmanızla resmi olarak başvuru yapılmış olur.
Başvuru önce İş Geliştirme Desteği Başvuru Kontrol Formu doğrultusunda sistem üzerinden kontrol edilir. Bu aşamada başvurunun; başvuru ve yararlanma koşullarını sağlaması, dokümantasyon formatına uygun olması, eklerinin bulunması gibi hususların kontrolü sağlanır. Uygun bulunan başvurular değerlendirme aşamasına geçer. Kontrol sonucu eksik ve/veya hata tespit edilmesi durumunda başvuru değerlendirme aşamasına geçemez ve işletmeye bilgisi verilir.
Kontrol sonucu uygun bulunan başvurular, kurul ve jüri marifetiyle değerlendirilir. Değerlendirmeye alınan başvurular sistem üzerinden değerlendirilerek 100 (yüz) üzerinden puanlanır. Yapılan sıralama sonucunda desteklenecek başvurular belirlenir.
Desteklenmeye hak kazanmış başvurular için işletmenin talep ettiği giderlerden destek kapsamına alınacakların konusuna, miktarına, tutarına, asgari nitelikleri/teknik özelliklerine karar verilerek Kurul Karar Formuna işlenir. Destek süreci başlar.
İş Geliştirme Desteği kapsamında yapılan kontrol ve değerlendirmeler nihai olup itiraz edilemez. Desteklemeye hak kazanamayan işletmeler sonraki başvuru dönemlerinde programdan yararlanma koşullarına haiz oldukları sürece iş geliştirme desteğine başvuru yapabilir.
Başvurum onaylandı; destek ödemesini nasıl alabilirim?
İş Geliştirme Desteği kapsamında Dönemsel İzleme Formunun işletmeden sorumlu personel tarafından sisteme kaydedilmesinin ardından Ödeme Talep Formu işletme tarafından sistem üzerinden doldurulur ve eki ödeme belgeleri yüklenerek onaylanır ve ödeme talep edilir.
Desteği sonlandırılan, tasfiyesi başlayan veya kapanan işletmelere ödeme yapılmaz.
Ödemeler ile ilgili detaylar için lütfen ilgili Uygulama Esasları inceleyiniz.
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi