KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Kedi Kumu Üretimi ile Sürdürülebilir Büyüme

Kedi Kumu Üretimi ile Sürdürülebilir Büyüme

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 35 yıldır madencilik sektöründe faaliyet gösteren Netaş Madencilik, 2016 yılında başladığı Beyaz Bentonit Kedi Kumu üretimi ile büyümeyi başardı.

Başlangıçta maden ocağı işletmeciliği ile faaliyetlerine başlayan Netaş Madencilik, 2016 yılında yurt dışından kurutulmuş, aktive edilmiş beyaz bentonit tedarik etmek suretiyle kırma-eleme ve paketleme tesisini kurarak ‘kedi kumu’ üretimine başladı.

Netaş Madencilik, doğal beyaz bentonitin aktifleştirilmiş karbon ile hazırlanan formulünden doğal kedi kumu üretiyor. Bentotit, kumla oynamayı seven kediler için topakların parçalanmasını engelleyen güçlendirilmiş bir formüldür. Aktif karbon, koku partiküllerini yok ediyor.

2021 yılının başında aktivasyon ve kurutma tesisi kurarak ham bentonit madeninden paketlemeye kadar tüm işleri kapsayan kedi kumu üretimi prosesini tamamladı. Firma, bugün geldiği noktada yıllık 50 bin ton kedi kumu üretimi ile 34 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Beyaz Bentonit Kedi Kumu Üretimi

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yol ve altyapı müteahhitliği ile iş hayatına atılan Netaş Madencilik, 1980’li yıllarda Orta Karadeniz Bölgesi’nde Ünye ve Fatsa yakınlarında bentonit maden yataklarının tespit edilmesi ile bentonit madeni ocak işletmeciliği alanına yöneldi. Firmanın, 1986 yılında başlayan bentonit madeni ocağı çalışmaları serüveni, 2008 yılında komple bentonit madeni ocak işletmeciliğine dönüştü. 2015 yılı başlarında kedi kumu üretimi konusunda ilk adımını attı. 2016 yılı ortalarında kedi kumu üretimi ve paketleme tesisini devreye aldı.

Yüksek Kalitede Ham Madde

İşletme, bölgedeki en yüksek kalite ve rezerve sahip beyaz kalsiyum bentonit ocağından temin edilen ham maddeyi kullanıyor. Kedi kumu üretim prosesinde ileri teolojiye sahip olan firma, bölgenin en kaliteli butik kedi kumu üretimini gerçekleştiriyor. İşletmenin bugünkü kedi kumu üretim kapasitesi bulk olarak yıllık 50 bin ton civarında.

KOSGEB ile İhracatta Büyüme

Şirket kuruluşundan itibaren yurt dışı satışlarına öncelik verdi. Yurt dışı satışlarını yıldan yıla arttıran Netaş Madencilik’in 2019 yılı üretimindeki ihracat payı yüzde 50 oranında olup 25 ülkeye mal ihracatı yapmaktaydı. 2020 yılında ihracat payını yüzde 70’e yükseltti ve bugün 32 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İşletmenin ihracatını arttırmasında KOSGEB destekleri büyük rol aldı.

İki Ayrı KOBİ-GEL

2018 yılında desteklenen KOBİGEL-KOBİ Gelişim Proje Destek Programı kapsamındaki “İhracat Payının Artırılması” projesi ile öncelikle kaliteyi standartlaştırma yoluna giden firma, kendi laboratuvarını kurdu ve kimyager istihdam etti. Böylelikle her ürün sevkiyatında kaliteyi sürekli bir şekilde kontrol etmeyi başararak müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutmayı sağladı.

Bu süreçte işletmeye büyük fayda sağlayan ve uluslararası geçerliliği olan ISO 9001:2015 belgesini de proje bünyesinde sağlayan işletme, proje öncesinde Hindistan ve Mısır’a yapmış olduğu ihracat ağına proje sonrasında Polonya, Rusya ve Malta gibi ülkeleri de ekledi.

2020 yılında da desteklenen ikinci KOBİGEL-KOBİ Gelişim Proje Destek Programı kapsamındaki “Kedi Kumu Eleme ve Kurutma Tesisinin Otomasyonlaştırılması” projesi ile işletmeye kazandırılan otomasyon sistemi ile bakım onarım maliyetlerini düşürdü.

Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden Netaş Madencilik, bugün Almanya, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Polonya, İtalya, Katar ve Tunus gibi ülkeler başta olmak üzere bugün 34 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.