Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

KOSGEB ile Savunma Sanayisinde Yerli Ürünler

KOSGEB ile Savunma Sanayisinde Yerli Ürünler

Kırıkkale’de savunma sanayisi için mühimmat parçaları üreten Karmetal, Stratejik Ürün Destek Programı ile ithal edilen mühimmat mayonlarını yerli imkânlarla üretmeye başladı

Karmetal, KOSGEB desteği ve Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) iş birliği ile mühimmat mayonları, mühimmat kutuları ve mühimmat tamamlayıcı parçalarını yerli imkânlarla üretiyor.

Ağır veya hafif makineli tüfeklerde kullanılan, fişeklerin üzerine dizildiği bez ya da metalden mamul şeritler, mühimmat mayonu diye adlandırılıyor.

İşletme, Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında “Mühimmat Mayonlarının Yerli ve Milli Üretimi” konulu projesi ile yurt dışından ithal edilen küçük kalibreli 12,7 mm M9 ve M15A2 mayonları ile orta kalibredeki 20 mm M12 ve M14A2 Mayon Komplelerinin millileştirmesini sağladı. 

MKE ile Başlangıç

Karmetal, 1998 senesinde kuruldu ve savunma sanayisi alanında faaliyetlerine 2005’te başladı. Öncelikle MKE ile çalışmalara başlayan işletme, günümüzde yaptığı ürünleri ihraç eder hale geldi. Firma, ürün gruplarını belirlerken öncelikle ithal ikamesi olan ürünler üzerine çalışarak ülkemizin döviz girdisine katkı sağlıyor.

Türkiye’nin Öncüleri Arasında

ATK-Amerika’nın da onaylı tedarikçisi konumunda olan işletme, özellikle otomatik silahların ve uçaksavarların mayonlarının üretimi konusunda Türkiye’nin öncü firmaları arasında yer alıyor.

Üç ayrı konumda faaliyetlerini sürdüren Karmetal, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde 150 metrekarelik alanda sadece ihracat faaliyetlerini yürütüyor. Merkez ofis ve fabrikası bin metrekare kapalı alanda İstanbul İkitelli OSB’de bulunuyor. 10 bin metrekarelik Kırıkkale OSB’de bulunan fabrikası ile de savunma sanayisinde ağırlıklı olarak hizmetlerini sürdürüyor.

Kırıkkale OSB’de Üretim Tesisi

Karmetal, 2014 yılında tamamen savunma sanayisi üretimini bir çatı altında toplamak için Kırıkkale Organize Sanayii Bölgesi’nde fabrikasını kurdu. Türkiye’de üretimi olmayan stratejik öneme sahip birçok ürünü yerli ve milli imkânlar ile üretmeye başladı. Bu ürünlerin yurt dışına satışını gerçekleştirdi. Aynı zamanda müttefik ülkelere üretim hattı ve tesis kurulumu üzerine çalışmalar yürütüyor.

Mayon ve mayon komplesi üretiminde Türkiye’de tek ve kapasite olarak yıllık 200 bin adet üretim kapasitesi ile dünyanın sayılı üreticileri arasında olan firma, yurt dışı birçok akredite kuruluş ve askeri fabrikaların onaylı tedarikçisi konumunda.

İşletme, İstanbul ve Kırıkkale’de 80’i aşkın kadrosu, mühendis ve mavi yaka üretim personeli ile faaliyetlerine devam ediyor. Katar, Çek Cumhuriyeti, Umman, Ürdün, Filipinler, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracat yapıyor.

Uçak Bombası ve Havan Topları

Karmetal’in faaliyet ve çalışmalarını dergimize değerlendiren Karmetal A.Ş kurucusu Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Bayramoğlu, şu şekilde açıklamalarda bulundu:

Modern savunma sanayiinin geliştirilmesi sürdürülebilir hale getirilmesi misyonu ile çıktığımız yolda, firmamız kuruluşundan bugüne bu misyonu yerine getirme yönünde önemli başarılara imza attı.

Uçak bombaları, havan topları, tank ve top mühimmatları, otomatik top ve tüfeklerin mühimmat tamamlayıcı aksamlarını üreten şirketimiz, ürün gurubu çeşitliliği olarak Türkiye’de ve dünyada tek firma özelliğini koruyor. Amacımız; kendi gurubunda kalitesi ve üretim teknolojileri ile dünyada aranılan bir firma olmak ve küresel savunma sanayiine katkı sağlamaktır.

Şirketimiz mühimmat grubu tamamlayıcı ürünler konusunda uzman bir firma haline geldi. Hâlihazırda toplamda 4 bin 500 metrekare kapalı 10 bin metrekare açık alanda üretim yapıyoruz.

Ar-Ge Çalışmaları

Ar-Ge faaliyetlerimizi ve ürün geliştirme projelerimizi Kırıkkale Üniversitesi’nde bulunan teknopark ofisimizde geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Karmetal olarak yeni yatırımlarımıza devam edecek ve ülkemiz ekonomisi için katma değer yaratmayı sürdüreceğiz.

Savunma Sanayisine Yön Verecek Çalışmalar

İleri teknolojiyle ürettiğimiz ürünlerimizle yurt içi piyasasının yanı sıra yurt dışında da büyümeyi ve ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. Üretim parkurumuzu büyüterek uluslararası iş birlikleri gibi fırsatları değerlendiriyor, global bir oyuncu olma vizyonumuz çerçevesinde planlarımızı hayata geçiyoruz. Hedefimiz, amaçlarımız doğrultusunda azimli ve istikrarlı bir şekilde ilerlerken bu pozisyonumuzu ülkemiz yararına en iyi şekilde kullanmaktır. Sahip olduğumuz güvenilirlik, yenilikçilik, müşteri ve tedarikçilerimizle birliktelik değerlerimiz çerçevesinde iş arkadaşlarımıza, müşterilerimize ve ülkemize daha önce olduğu gibi önümüzdeki dönemde de en yüksek faydayı sağlamak için olabildiğince çalışmaya devam edeceğiz. Karmetal olarak kısa ve orta vadeli planlarımızda bulunan otonom, robotik ve elektronik sistemler ile ilgili fizibilite çalışmalarına devam etmekteyiz. Yakın zamanda savunma sanayi sektörüne yön verecek yeni çalışmaların yatırımı ile karşınıza çıkmaktan onur ve gurur duyacağız.