Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Psikolojide Sanal Gerçeklik

Psikolojide Sanal Gerçeklik

Isparta Teknokent’te Gama Yazılım çatısı altında projelendirilen VRPsiko, psikoloji alanında sanal gerçeklik teknolojisi ile yeni nesil danışmanlık deneyimi sunuyor

Psikologlar, psikiyatristler ve psikolojik danışmanlar tarafından kullanılabilecek sanal gerçeklik gözlükleri ile danışmanlık hizmetlerini yeni bir boyuta taşıyan VRPsiko senaryoları, içerisinde egzersiz (kış sahnesi - yaz sahnesi), temizlik davranışı, erteleme davranışı, uyku hijyeni, ders çalışma davranışı ve sağlıklı cinsel davranışlar gibi 7 farklı tip uygulama bulunduruyor. Satın alım sonrası kullanım ve kurulum destekleri ile danışanların kolayca odaklanmasına yardımcı oluyor.

KOSGEB Destekleri ile Geliştirdi

‘’Öğrenme her zaman ortam ile bağlantılıdır’’ prensibiyle yola çıkan Psikolog Ali Yasin Kafes, 2022 yılında başvurduğu Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na hak kazanarak proje kapsamında psikolog, psikiyatrist ve psikolojik danışmanlar için sanal gerçeklik teknolojisini danışmanlık süreçlerine dahil edecek bir yazılım geliştirdi.  

İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında 142 bin TL, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan da 118 bin TL olmak üzere toplamda 260 bin TL KOSGEB desteği aldı. Projeyi geçtiğimiz günlerde başarılı bir şekilde tamamlayan işletme 25 yurt içi, 5 yurt dışı satışı gerçekleştirdi.

Psikoloji Alanında Yepyeni Bir Tasarım

VRPsiko markasıyla ülkemizde psikolojik danışmanlık süreçlerine değer katmayı amaçlayan Süleyman Demirel Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Merkezi Öğretim Görevlisi Psikolog Ali Yasin Kafes, 2023 yılında Isparta Göller Bölgesi Teknokent’te kurmuş olduğu firma ile çalışmalara başladı. 2012 yılından itibaren bu süreçte her sene “Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Psikolojik Müdahale Süreçlerinde Kullanımı” başlığı altında farklı okullarda aralıksız şekilde çok değerli hocalardan eğitim aldı. 10 yılı aşkın süredir her sene teorik olarak öğrendiği bu konunun uygulama noktasında nadir ve yaygın olmayan örneklerine rastladı. Yurt dışında psikolojik danışmanlık süreçlerinde sıklıkla kullanılan bu teknolojinin ülkemizde de her meslektaşının ulaşabileceği bir teknoloji olmasını sağlamak isteyen Ali Yasin Kafes; uygun maliyetli, yapılandırılmış, bilimsel literatür temelli ve alanında dünya üzerinde birtakım ilkleri barındıran sanal gerçeklik gözlüğü senaryoları geliştirdi. Gama Yazılım ve Danışmanlık olarak uzman psikolog ve yazılım kadrosu ile dünyada ilkleri de barındıran ve VRPsiko markasıyla endüstriyel tasarım tescillerini aldığı senaryolarını meslektaşlarına sundu.

Sanal Gerçeklik Deneyimi

2023 yılında hayata geçirilen VRPsiko senaryoları psikolojik danışmanlıklarda ve sanal gerçeklik deneyimi kullanarak danışmanlık deneyimini iyileştirmeyi amaçlarken uzmanlara daha az maliyet ile pek çok kez tekrarlanabilen teknikler sunuyor. Hem uygulanan kişinin hem de uzmanın kontrolünün daha fazla olmasıyla güvenli bir ortam sağlanıyor. Gerçek hayattaki uygulamaları başkalarının önünde yapmak zorunda kalmayan kişinin mahremiyetini sağlarken uzmanın doğal gözlem yapma ve doğru bilgi edinmesine katkıda bulunuyor. Etkileşimli katılımlar danışanın hemen görüşme odasında harekete geçmesini sağlıyor ve uzmanın danışmanlık sürecindeki yükünü hafifletiyor. Kısa sürede etkin çalışma ile danışmanlık sürecinde uzmanına beklediği öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini gözlemleme imkânı sunuyor.

İnteraktif Katılım

Öğrenme konusunda görerek ve yaşayarak öğrenmeyi sağlayan ve bu sayede daha kalıcı öğrenmeyi mümkün kılan geliştirilmiş VRPsiko senaryoları, müdahaleler zaman ve maddi açıdan daha az maliyetli bir hale getiriyor. VRPsiko tarafından geliştirilen yazılımda bulunan sahneler, danışanların interaktif katılımını gerektirdiğinden sahneler danışanların gerçek hayattaki sorunlarını temsil edecek şekilde hazırlanarak kişinin oturduğu yerden video izler gibi değil de gerçek hayatta gibi hareket ederek sahneye katılımı sağlanıyor. Böylece danışanlar sahne içerisinde etkin katılım göstererek gerçek hayattaki davranışlarını sergileyebiliyor ve uzmanın doğal bir gözlem yapma ve doğru bilgi elde etmesine olanak sağlıyor.

El Takibi (Hand Tracking) Sistemi

Oldukça ileri bir teknoloji olan El Takibi (Hand Tracking) Sistemi ile geliştirilen yazılım sayesinde kişiler kumandaya ihtiyaç duymadan kendi elleri ile etkileşime girebiliyor, öğrenme konusunda görerek ve yaşayarak deneyimleyebiliyor. Oculus Quest 2 marka sanal gerçeklik gözlüğünde bulunan Hand Tracking özelliği ile farklı menü seçeneklerine erişmek için ellerin kullanılması sağlanırken sistem gözlükteki kameralar aracılığıyla ellerinizi ve parmaklarınızı algılayarak hangi eylemi gerçekleştireceğinizi belirlemek için bu bilgiyi girdi olarak kullanıyor.

Elleri bilgisayardaki fare (mouse) gibi kullanma imkânı sağlayan bu özellik sayesinde sahne içerisinde kişilerin kumandaya ihtiyaç duymadan bir nesneyi kavraması gerektiğinde tuşa basmak yerine gerçek hayattaki kavrama hareketini eliyle yaparak nesneyi almasını sağlıyor. Böylece kullanıcıların gözlük içerinde daha kolay etkileşimde bulunabiliyor.

Oculus’un kendi uygulamasını telefona indirerek gözlüğü takan kişinin gördüğü tüm görselleri takip etmek mümkün oluyor ve bu durum uzmanın müdahalesini kolaylaştırıyor.

Genişletilmiş Senaryo Seçenekleri

Dünyada geliştirilenlerin aksine VRPsiko yazılımları, fobiler haricinde duygudurum düzenleme, çökkün duygudurum, nefes ve gevşeme egzersizleri, güvenli alan, erteleme davranışı, sağlıklı uyku davranışı, zorlantılı temizlik davranışı ve ders çalışma alışkanlığı gibi birçok durumda kullanılması için tasarlandı. Son yıllarda tüm dünyada kabul gören boylamsal model (HiTOP modeli) göz önüne alınarak yenilikçi, bilimsel yaklaşımla hazırlanan bu senaryolar boylamsal model referans alınması sebebiyle oldukça geniş kullanım yelpazesine sahip oldu. Birinci basamak psikolojik danışmanlık hizmetlerine başvuru yapan bireylerin mustarip olduğu durumlara bakıldığında senaryoların tamamı danışmanlık hizmetlerine başvuran kişilerin yüzde 70’ine uygulanabilecek seviyeye getirildi.

VRPsiko senaryoları geliştirmeye açık senaryolar olduğu gibi güncel senaryolar süreç içerisinde hem teknik hem yazılımsal olarak geliştirilebiliyor ve yeni senaryolar da düzenli olarak eklenebiliyor. Kullanıcılarının her güncellemeye anında erişim sağlayarak kullanabilecekleri VRPsiko senaryoları kişilerin hayat kalitelerini arttırmaya yönelik danışmanlık süreçlerinde var olan uygulamaların sanal gerçeklik gözlüğü aracılığı ile uygulanmasını sağlıyor.