KOBİ'leri yenilikçi, rekabetçi, ikiz dönüşüm ve ihracat odaklı bir yapıya kavuşturarak sürdürülebilir bir ekonomik gelecek inşa ediyoruz.

KOSGEB Desteği İle İşini Kuran Kadın Girişimci, İncir Çekirdeği Yağını İhraç Ediyor


Dünyanın en kaliteli incirinin üretildiği Aydın’da kadın girişimci Huriye Çetinel Aydın, KOSGEB’in desteğiyle taze ve kuru şekilde tüketilen incirin çekirdeğinden yağ çıkartarak yurt dışına ihraç ediyor.

KOSGEB desteği ile işletme kuruluşunda makinelerini alan girişimci yine KOSGEB desteği ile makinelerini yeniliyor.

Aydın’ın Nazilli İlçesine bağlı Prof. Muammer Aksoy Mahallesinde yaşayan 32 yaşındaki Huriye Çetinel Aydın, eşi Fatih Aydın ile birlikte çalıştıkları iş yerinden çıkarılınca bitki kurutarak geçimini sağlamaya karar verdi.

Genç kadın girişimci Aydın, önceleri evinde zor şartlar altında incirden incir unu çıkartıp pastacılık yapan işletmelere paketler halinde gönderdi. Unların yumak haline geldiğini gören işletmeler, Aydın’a yaptığı unları iade etti. Unların yumak haline gelme nedeni üzerinde araştırma yapana Huriye Çetinel Aydın, İzmir’de soğuk pres yağ üretim makineleri yapan bir şirkete gidip yanında bulunan incir çekirdeğini sıktırıp çıkan yağı görünce gözlerine inanamadı. Aydın, yağdan omega, yani balık kokusunun geldiğini fark etti. İncir çekirdeği yağının analizini yapan Aydın, yüksek oranda omega olduğunu öğrendi. Ayrıca vitamin analizini de yaptıran Aydın, incir çekirdeği yağının yüksek oranda E vitaminine sahip olduğunu gördü.

2014 yılında incir çekirdeği yağının çıkartılması yönteminin patentini alan Huriye Çetinel Aydın, çıkardığı yağların numunelerini önde gelen kozmetik sektörü firmalarına gönderdi.

İlk etapta 300 kilo incir çekirdeği siparişi alınca talebi yetiştirmek için kolları sıvayan Aydın, “Eski yöntemlerle bu çekirdekleri çıkarmam çok zordu. Çünkü 3 günde ancak 200 gram çekirdek çıkarabiliyordum. İncir çekirdeğini ayrıştıracak makineleri kendimiz tasarladık. Usta, makineyi yaparken 12 saat başında durduğum günler oldu. Kendimize özel bir ayrıştırma makinesi yaptık” dedi.

KOSGEB’in Desteği İşletmemin Can Suyu Oldu

Genç bir kadın girişimci olarak başladığı işte finansal olarak sorun yaşayınca destek arayışı içine girdiğini belirten Aydın, “KOSGEB’den destek nasıl alabileceğim konusunda araştırmalar yapıp projemi hazırladım. Girişimcilik belgesine de sahiptim. Projem KOSGEB tarafından kabul edildi. KOSGEB’in desteklerinden yararlandım. KOSGEB’in destekleri benim işletmemin büyümesinde can suyu oldu. Geri dönüşümsüz hibelerinden yararlandım. Geçtiğimiz günlerde KOSGEB’in, faizinin büyük kısmını ödediği  70 bin lira KOBİ Finansman kredi desteğine başvurdum ve 3 gün içinde onaylanıp parayı aldım.  KOSGEB’in destekleriyle makinelerimi almıştım. Bu aldığım yeni destekle de şimdi makinelerimi yenileyeceğim” dedi.

Yılda 70 Ton Kuru İncirin Çekirdeği Çıkartılıyor

Aydın’da patentli tek incir çekirdeği yağı üreten kadın girişimci olduğunu ifade eden Aydın, “Yılda yaklaşık 70 ton kuru incirin çekirdeğinin yağını çıkartıyoruz. Yaklaşık 225 kilo kuru incirden 15 kilo çekirdek çıkıyor. 15 kilo çekirdekten ise 3 litre yağ çıkıyor. İncir çekirdeği yağının omega 3, omega 6 ve 9 oranı çok yüksek. İçerisinde üç tane omegayı barından tek ürün. İncir çekirdeği yağındaki toplam omega oranı yüzde 87. Bu çok yüksek bir oran. Omega tamamen beyin destekleyicisi. E vitamini bakımından güçlü olduğu için hücre yeniliyor ve Alzheimer hastalarına iyi geliyor” diye konuştu.

İncir Çekirdeğinden Kahve Bile Yaptılar

İncirin, işletmeye girdikten sonra üç kısma ayrıldığını belirten Aydın, “İncir posası, marmelat ve çekirdeği oluyor. Marmelattı aromacılara ve posasını yem işletmelerine veriyoruz. Çekirdeğin de yağını çıkarıyoruz. Yağını çıkardığımız çekirdekten kalan kısmını ise kahve olarak kullanıyoruz. Bunu yapan şu anda yok. Kendimizi çok geliştirdik. Çıkardığımız incir çekirdekleri de kalitesine göre ikiye ayırıyoruz. Kalitesiz çekirdekleri kuş yemi olarak kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KOSGEB Olduğu Sürece Başaramayacağımız Hiçbir İş Yok

İncir çekirdeği yağının, genelde yurt dışından kozmetik sektöründe kullanılmak üzere talep edildiğini belirten Aydın, “Yurt dışında Almanya, Amerika, Ukrayna, İsveç ülkelerinden yoğun talep var. Yurt içinde ise 81 ile gönderiyoruz. İncir çekirdeği yağını 30ml ve 100 ml halinde perakende satıyoruz. Kadınların önü kesinlikle açılmalı. Bizim bayanlarımız her şeyi yapabilir. Bir iş kurabilmeniz için mutlaka belli bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor. Sağ olsun KOSGEB bize gerekli desteği verdiği sürece başaramayacağımız hiçbir iş yok” dedi.

 

Hazırlayan : Şenol DEMİR