KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Şanlıurfa’da Güneşi Parlayan Kadın Girişimci

Şanlıurfa’da Güneşi Parlayan Kadın Girişimci

KOSGEB desteğiyle işletmesini kuran Şanlıurfalı kadın girişimci Rojda Günbeği, ürettiği güneş enerjisi panelleriyle Şanlıurfa’da bu işi yapan ilk kadın girişimci olmanın mutluluğunu yaşıyor.

KOSGEB'in kadın girişimcilere sunduğu 100 bin liralık destek ve faizsiz kredi imkânından faydalanan Rojda Günbeği, büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu sanayi sitesinde iş yerini açtı. Günbeği, hem üretim yapmak hem de çevresindeki çiftçilerin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisi sistemleri kurmaya karar verdiğini söylerken sadece güneş paneli üretimiyle başladığı işinde kısa sürede büyüyerek sistemin arazilere kurulum ve montajına da başladıklarını ifade etti.

Özellikle bölgede tarımsal sulamada çiftçilerin maliyetler nedeniyle zorlandığını belirten Günbeği, "Şanlıurfa güneşin çok etkili olduğu illerden birisi aynı zamanda da tarımın yoğun olduğu bir bölgedir. Burada tarımsal sulamada birçok çiftçimiz gerek mazot gerek gübre gerekse de enerji konusunda zorluklar yaşıyor. Özellikle elektrik konusunda çiftçilerimize daha çok fayda sağlamak adına böyle bir sektöre girmeye karar verdim" diye konuşan kadın girişimci Günbeği, başarı öyküsüne şöyle devam etti:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben Rojda Günbeği, 26 yaşındayım. Şanlıurfa’da dünyaya geldim. Eğitim hayatımı Şanlıurfa’da tamamladım. Harran Üniversitesi Maliye bölümü mezunuyum.

Çalışmalarınızın başlangıç hikâyesini anlatır mısınız?

Güneş enerjisi panelleri üretimi yapma fikri daha çocukluğumdan enerjiye olan merakımdan geliyor. Yaşadığım şehir olan Şanlıurfa’da güneşli gün sayısı fazla şehirlerden biri olduğu için bunu fırsata dönüştürmek istedim ve harekete geçtim.

Bunun yanında çiftçi bir ailenin kızıyım. Tarım girdilerinin büyük bir kısmını elektrik giderlerinin oluşturduğunu bilmem de bu sektöre girmemde etkili oldu.

Tarımda giderleri azaltmak adına güneşten faydalanarak kendi elektriğini kendi üreten çiftçilere önemli ölçüde destek sağlamak adına projemi yürürlüğe koyup Şanlıurfa’da bir ilki yaparak güneş enerjisi paneli sektörüne atıldım.

10- 280 Watt polikristal solar paneller üretiyoruz. Sadece üretmekle kalmayıp montaj ve kurulum da yaparak halkımıza anahtar teslim imkânı sağlıyoruz.

KOSGEB ile nasıl tanıştınız? Hangi desteklerden faydalandınız?

Güneş panelleri imalatı yapan bir tesis açma fikrim tamamen kafama oturunca araştırma yapmaya başladım. KOSGEB'in kadın girişimcilere destek verdiğini duyar duymaz mülakata girerek onay aldım. Makine ve teçhizat için yaklaşık 65 bin TL destek, 30 bin TL de faizsiz kredi aldım. KOSGEB'in desteğiyle üretime başladım. Daha sonra kurulum ve montaj işlerine de yönelerek işimi büyüttüm.

Aldığınız desteklerin çalışmalarınıza nasıl faydaları oldu?

Tarımsal sulamada özellikle bu güneş panelleri sistemi çok faydalı oluyor. KOSGEB destekleri ile kurduğumuz sistemle çiftçilerimiz sulamasını rahatlıkla yapıyor. Elektrik faturası ödemiyor ya da elektrik arıza ve kesinti derdi olmuyor. Kâr oranı tarımsal sulamada, GES ve ev sistemlerinde güneş panelleri kurulunca yaklaşık 1-2 yıl içerisinde masrafını çıkarıyor. Masraf çıktıktan sonra elektrik bedava kullanmış gibi oluyor. Fatura, elektrik kesintisi ve arızası derdi olmuyor. Bu şekilde çiftçi sulama yaparken trafo bozulduğunda veya patladığında çiftçinin ektiği ürün de boşa gidiyordu. Bölgemizde sıklıkla elektrik arızaları oluyor, trafolar patlayabiliyordu. Ürettiğimiz güneş panelleri ile yaşanan mağduriyetlerin de önüne geçmiş olduk.

Müşterilerimize anahtar teslim yapabilmek adına üretimin yanında aynı zamanda bir tedarik ekibi oluşturup kurulum ve montaja da başladık. Söylediğim gibi güneşin etkili olduğu illerden biriyiz ve bunu değerlendirip müşterilerimizden güzel dönüşler almak tabii ki beni çok mutlu ediyor.

Şanlıurfa’da tekrar bir ilki yaparak taşınabilir solar sistem de yaptık. Daha çok çiftçilerimizin tercih ettiği bu taşınabilir sistem tarımsal sulamada da daha sık kullanılmaya başlandı.

Ayakları üzerinde duran bir kadın girişimci olarak özellikle iş hayatında zorluklarla karşılaştığınız durumlar oldu mu?

Tabii ki iş hayatımda çok güzel günlerim olduğu gibi birçok zorlukla başa çıkmam gereken zamanlar da oldu. Çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu sanayi bölgesinde olmak ara ara zorluk çekmeme sebep olabiliyor. Ama üstesinden geldiğimi düşünüyorum. Hiç bir zaman pes etmedim. Kadının gücünü göstermek adına birçok yerde röportajlar verdim. Televizyon programlarına katıldım ve seminerlere katılım sağladım. Kadın girişimcilere ilham kaynağı olmaya çalıştım.

Çevrenizden bu girişiminiz ile ilgili nasıl tepkiler aldınız?

Halkımıza faydalı olmak adına girdiğim bu sektörde çok güzel dönüşler aldım. İlk defa bir kadının bu sektörde yer alması ve bir ilki başarmış olmam hem çevremden güzel tepkiler almamı sağladı hem de beni çok mutlu edip işime dört elle sarılıp çalışmalarımı daha şevkle yapmama sebep oldu.

KOSGEB ile ilgili düşünceleriniz nedir?

Devletimizin kadın girişimciler için verdiği destekleri çok faydalı ve başarılı buluyorum. İş hayatına girmek isteyen veya işini büyütmek isteyen girişimcilere KOSGEB’in büyük katkıları oluyor. Bu destekler işletmelere can suyu olabiliyor.

Hayallerinizden ve gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Gelecek için çok güzel planlarım var. Yurt dışına da açılmayı hedefliyorum. İhracat yapmak için çalışmalara başladım. Aynı zamanda enerji sektöründe yer alan firmamı daha tanındık bir düzeye getirmek için ve dünyaya açılabilmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.