KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Ordu’dan 23 Ülkeye Kuruyemiş Makinesi

Ordu’dan 23 Ülkeye Kuruyemiş Makinesi

Girişimcilik Destek Programı ile 2011 yılında üç ortakla kurulan Evrosan, KOSGEB’le büyüyerek gelişti. Bugün geliştirdiği kuruyemiş makineleri ile 23 ülkede ‘biz de varız’ diyor.

Evrosan Makine, 2011 yılında kuruyemiş işleme makinelerinin imalatı konusunda deneyimli üç ortak tarafından Girişimci Destek Programı ile kuruldu. Her geçen gün imalatına yeni makineler ekledi. Bugün 10’uncu yılını geride bırakırken 23 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

KOSGEB’le Başlangıç

2011 yılında KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı ile Ordu Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruyemiş makinelerinin imalatı ile faaliyete başlayan Evrosan Makine, bugün sektörde bilinen bir marka olmayı başardı.

23 Ülkeye İhracat

Kuruyemiş kavurma fırınları, tuzlama ve soslama makineleri, zar silme ve toz alma makineleri, seçme ve taşıma bantları, elevatörler, kıyma, un, püre, ezme ve tartım dolum makineleri ile çikolata mikserleri gibi onlarca makine çeşidini üreten işletme, Ordu’dan 23 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Evrosan Makine, anahtar teslim tesisler de kuruyor. Ürettiği bütün makinelerin tasarımlarını da kendisini yapıyor. Bu makinelerin bazılarının faydalı model ve endüstriyel tasarım patentleri de bulunuyor. 

ABD, Meksika, İsrail, İran, Cezayir, Polonya, Rusya, Hırvatistan, Gürcistan, Makedonya, Vietnam, Hindistan, Türkmenistan, Etiyopya gibi ülkelere  ihracat gerçekleştiren Evrosan Makine, artan müşteri taleplerine yeni yatırımlarla cevap vermeye çalışıyor.  Bu sebeple üretim kapasitesini bu sene iki katına çıkardı.

KOSGEB’le Büyüme

KOSGEB ile iyi bir başlangıç yaptıklarını belirten Evrosan Makine Yönetim Kurulu Başkanı Erol Akbulut, KOSGEB’in girişimcilik desteği ile yola çıktıklarını ve sürekli büyüme odaklı olarak çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi:

2011 yılında KOSGEB ile bir yola çıktık ve bu yolda KOSGEB bizi hiç yalnız bırakmadı. Bugün 10’uncu yılımızda KOSGEB destekleri ile yolumuza devam ediyoruz. Beş ayrı destek programından faydalandık. 2016 yılında almış olduğumuz KOBİ-GEL Destek Programı ile işletmemizin üretim süreçlerini kontrol altına alarak daha verimli hale getirdik. Taleplere yetişebilmek adına yeni yatırımlar yapıyoruz.

Bugünkü geldiğimiz noktada 23 ülkede ‘biz de varız’ diyoruz. Gıda sanayinin büyümesi ve rekabet gücünü artması ülke ekonomisine doğrudan olumlu katkı sağlıyor. Ülkemiz fındık, incir, kayısı ve üzüm gibi birçok ürünün dünyadaki ana üretim merkezi konumunda. Kuruyemiş ihracatında dünyada ABD ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. Kuru meyvelerde ise lider konumdayız. Söz konusu ürünler aynı zamanda iç pazarda da geleneksel olarak tüketimi yoğun olan ürünler. Dolayısıyla kuruyemişlerin Türk ticaret hayatındaki önemi çok büyük. Fakat tarımsal üretimde miktar, kalite ve fiyatlar açısından sektörün ihtiyaçları göz önüne alınarak sürdürülebilir üretime dayalı bir gelecek planı oluşturulmalıdır. Bu hem kuruyemiş sanayisine hem de başka sektörlere fayda sağlayacaktır.