Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Genç Girişimcilerden Ortak Cam Tesisi

Genç Girişimcilerden Ortak Cam Tesisi

İş Birliği Destek Programı ile Merzifon OSB’de faaliyete başlayan Merglass Cam, son teknoloji makine teçhizat ile üretim yaparak ürünlerini ülkenin dört bir yanına ulaştırıyor

İnşaat sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren 5 arkadaşın bir araya gelerek cam sektöründe bir yatırım yapmaya karar vermesiyle başlayan Merglass Cam’ın kuruluş öyküsü, 2020 yılında 3 bin metrekare kapalı alanlık bir tesiste üretime başlamalarıyla hayat buldu. Merzifon OSB’de faaliyet gösteren Merglass Cam, temper fabrikası plaka şeklinde aldıkları camları amaca uygun farklı üretim süreçlerinden geçirerek alıcılara ulaştırıyor. Firma olarak ilerde camla ilgili farklı projelere de imza atacaklarını dile getiren Merglass kurucularından Ahmet Hatap’ın başarı yolculuğuna birlikte göz atalım:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Yurt dışında doğmuş gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak ailemin Türkiye’ye dönüş kararından sonra memleketimiz Çorum’a yerleştik. Lise eğitimimi tamamlayana kadar Çorum’da öğrenim görmeye devam ettim. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdikten sonra iş hayatına atıldım. Çalışma hayatıma hazır giyim sektöründe başladım. Sonrasında otomotiv sektöründe çalışmaya devam ettim. İş hayatımda analitik düşünebilen, kriz yönetiminde başarılı ve sektörel tecrübeleri olan yöneticilerle çalışmanın benim kişisel gelişimimde önemli rolü oldu. Bu süreci kendi hayatımdaki dönüm noktası olarak görüyorum. Hepsine sizin aracılığınızla teşekkürü bir borç bilirim.

Kendi işimi kurmak hep hayalimdi ve kendimi hazır hissettiğimde ticaret hayatıma adım attım. Babamın mesleği olan inşaat işleriyle uğraşmaya başladım. Bu alanda kendimi geliştirmeye gayret ettim. İşin içinde olduğunuzda bazı zorlukların karşınıza çıkması size birtakım fikirler ve fırsatlar sunar. Biz de bu alandaki açığı görerek bir fırsat olduğunu düşündük ve cam sektöründe yatırım yapmaya karar verdik. İnşaat alanının farklı dallarında faaliyet gösteren 5 arkadaş bir araya gelerek bu alana yatırım yapma kararı aldık.

Merglass Cam, 5 şirketin bir araya gelerek oluşturduğu bir konsorsiyum olarak nitelenebilir. Yani 5 farklı küçük hacimli şirket bir araya gelerek Merglass Cam’ı ortaya çıkarmıştır. Şirketimizi, herkesin görevlerinin belirli olduğu ve bütün ortakların büyümesi için canla başla çalıştığı bir bebek olarak görüyoruz şirketimizi. Bebek dedik çünkü daha önümüzde büyüyerek ve olgunlaşarak geçireceğimiz uzun yıllarımız var.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçlerini anlatır mısınız?

14 Şubat 2020’de şirket kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Makina ve teçhizatlarımızın siparişlerinin verilmesi, üretim aşaması, fabrikamıza sevk edilip deneme üretimlerinin tamamlanması ile birlikte 2020 yılının Eylül ayında üretime başladık. Üretime başladıktan 2 ay sonra maalesef ham madde krizi ile karşı karşıya kaldık. Tüm dünyayı etkileyen pandemi, Türkiye’de birçok sektör gibi cam sektöründe de kriz yaşanmasına neden oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen azimle ve inançla çalışarak iki senemizi tamamladık. 18’inci ayın sonunda projemizi başarıyla tamamladık. 21 Şubat 2023 yılına kadar projemizin izleme süremiz devam etmektedir.

Faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Merglass Cam, cam işleme üzerine kurulmuş bir tesis. 2 bin 750 metrekare kapalı alanda üretimlerimizi son teknoloji makine ve teçhizatlar ile yapıyoruz. Plaka şeklinde aldığımız camları farklı üretim proseslerinden geçirerek partnerlerimize ulaştırıyoruz.

Ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Özellikle mimari camlar konusunda üretim yapıyoruz. Cam balkon camı, duş kabini camları, cephe camları ve çift cam olarak çeşitlendirebiliriz. Müşterilerimizin istedikleri ölçülerde camlarımızı işledikten sonra temperleyip güvenliğini arttırıyoruz. Güvenlikli cam haline getiriyoruz. Normal cama göre 5 kat daha fazla mukavemet sağlıyoruz.

Yeni yatırımımızla birlikte beyaz eşya üreticilerine özellikle ankastre firmalarına endüstriyel cam (işlenmiş, boyalı, temperli cam) konusunda üretim yapmayı hedefliyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Yurt içinde özellikle bölgemizde Amasya, Çorum, Samsun, Tokat ve Kastamonu gibi şehirlerde 250’den fazla partnerimizle iş birliği sağlayarak ürünlerimizi pazarlıyoruz. Ayrıca proje bazlı işlerimizde de müşterilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Merzifon Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan fabrikalara cam tedariki sağlıyoruz. Yakın zaman planlamamızda endüstriyel cam üretimi ile birlikte ihracat yaparak ülkemize döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz.

Devlet desteklerinden ne şekilde ve hangi kurumlardan faydalandınız?

Devlet desteklerinden KOSGEB İş Birliği Destek Programı’ndan faydalandık. Ayrıca İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları’ndan da faydalanmaya devam ediyoruz.

Almış olduğunuz KOSGEB destekleri nelerdir? Bu destekler  işletmenize ne gibi katkılar sağladı?

Projeyi hayata geçirme fikrinden sonra KOSGEB desteklerini araştırdık. İş birliği desteğine başvurumuzdan sonra şayet projemiz onay alamasaydı yine de bu sektöre yatırım yapmaya karar vermiştik. Çünkü inanıyorduk ve kararlıydık. Merglass Cam’ı kurma hayalimizden hiç vazgeçmedik. Bu kararlılığımız ve inancımız sayesinde projemizden onay alarak kuruluş sürecine başladık. Bu süreçte desteklerini bizden esirgemeyen Amasya Üniversitesi Rektörü ve KÜSİ heyetine, Merzifon Yüksek Okulu’nun değerli hocalarına, KOSGEB Amasya Müdürümüz ve ekibine, ortaklarım ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.

İş Birliği Destek Programı’nda makine - teçhizat, yazılım, personel ve ham madde desteklerinden faydalandık. Firmamıza çok büyük katkıları oldu. Firmamızı kurarken daha sağlam temeller atmamıza olanak sağladı. Özellikle pandemi sürecindeki kriz zamanında tüm desteklerin fazlasıyla yararını hissettik.

Gelecekteki yapacağınız projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Bu projeler ile neyi amaçlıyorsunuz? Projeler hangi aşamada?

Öncelikli hedefimiz endüstriyel cam üretimine başlayarak beyaz eşya sektörüne cam tedarik etmektir. Sonraki hedefimiz özellikle çift cam gruplarında kaliteli üretimi arttırabilmek ve patentli üretim yapabilmek için şişe cam yetkili üreticisi olmayı istiyoruz. Yapacağımız yeni yatırımlarla birlikte bu süreci başlatmayı hedefliyoruz. Bu süreçte amacımız teknolojik tüm yenilikleri takip ederek sektörel olarak kendi hücrelerimizi oluşturacak know-how geliştirmektir. Böylelikle butik üretim yapan ve birçok farklı sektöre hizmet edebilecek kabiliyette ve dinamizmde bir şirket olmayı hedefliyoruz. Bu projelerle daha fazla istihdam sağlayan karlılığı yüksek ve dolayısıyla fazla vergi ödeyen, ihracat ile ülkeye döviz girdisi sağlayan bir firma olmayı amaçlıyoruz.

Aldığınız herhangi bir ödül var mı?

Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası, üretime başladığımız hafta bizi onurlandırarak Merzifon ekonomisine ve istihdamına sağladığımız katkılardan dolayı ödül verdi. Sizin aracılığınızla Sayın Başkan Dursun Dağdelen ve tüm yönetim kuruluna şükranlarımızı sunarız.

Küçük işletmelere ve girişimcilere tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Küçük işletmelere birlikten kuvvet doğar prensibini benimseyerek ortaklıktan korkmamalarını yeter ki baştan herkesin görev ve yetkilerinin belli olduğu her şeyin kâğıt üzerinde yazılı ve net olduğu bir sistem oluşturarak büyümelerini tavsiye ederim.

Genç girişimci arkadaşlara asla pes etmemelerini, kötü bir sonun belki de yepyeni bir başlangıca vesile olduğunu asla unutmamaları gerektiğini hatırlatırım. Birçok global firmanın ortaya çıkışının sebebini hemen yaptılar ve oldu diye düşünmesinler. Denediler yanıldılar ve sonunda tecrübe kazanarak başardılar diye düşünmelerini tavsiye ederim.