KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Dünya Markalarına Türk Araç Fren Sistemleri

Dünya Markalarına Türk Araç Fren Sistemleri

Araç fren sistemi parçalarının üretimini ve satışını yapan Orsan Araç Sistemleri, müşterinin beklentisine göre tasarım ve üretim yapmakla birlikte ürünlerini dünyaya da ihraç ediyor

Kadir Orman tarafından 1972 yılında ticari araçların sac aksamlarının üretilmesi amacıyla Aksaray’da kurulan Orsan Araç Sistemleri, 1997 yılında ISO 9002 sertifikasyonu ile birlikte yeni ürünlerin ve teknolojilerin uygulanmaya başlanmasıyla kalıp üretimi, derin sıvama, robot ve otomatik kaynak, boya (ACC ve elektrostatik toz boya) ve montaj işlemlerini yüksek otomasyon ile devreye aldı. 2000 yılında QS 9000 sertifikasyonu ve müşteri odaklı kalite güvence felsefesinin uygulanması ile en yüksek cirosuna ulaşan ve yıllık 5 bin tonun üzerinde çelik ham madde kullanmaya başlayan firma; ulaştığı kalite seviyesi, modern teknoloji uygulamaları ve etkin yönetim sistemiyle müşterilerine ekonomik, etkin ve sorunsuz hizmet sunarak günümüze kadar devam edecek yatırımlar yaptı.

Kuruluştan İtibaren Gelişen Üretim

90'lı yıllarda dünya pazarındaki önemli fren ekipmanları üreticileriyle ortaklık kuran Orsan Araç Sistemleri, Tekirdağ - Çorlu fabrikasının temellerini atarak üretim faaliyetlerini bu yeni fabrikaya taşıdı. Çorlu fabrikasında fren körüğü imalatının yanı sıra ana faaliyet konusuna fren hava tanklarını da ekleyerek ürün gamını geliştirdi. Fabrika yatırımlarını yakın zamanda tamamlayan Orsan Araç Sistemleri, 12 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 22 bin metrekarelik alana sahip Çorlu fabrikasında ürettiği fren körükleri ve hava depolarının yüzde 50'sini ihraç etmeye başlayarak ülkemiz sanayisi için önemli bir tesis haline geldi.

Yeni makine yatırımlarıyla üretim kapasitesini üç katına çıkardı. Türkiye’de Mercedes Benz Türk A.Ş, FORD, IVECO, ISUZU; yurt dışında Daimler Truck AG, EvoBus Iberica S.A. , EvoBus GmbH firmalarına orijinal ekipman üretimi yapmaya başladı. Üretimini zaman içinde kalite standartları ve kalite yönetim sistemleri ile geliştirmesiyle birlikte modern üretim yöntemlerini de uygulayarak ve Ar-Ge yatırımlarıyla da tüm ürün test ve tasarımlarını yapabilen Orsan Araç Sistemleri, MAN ve Scania gibi ticari araç üretimi yapan firmaların kalite ve süreç denetimlerinde başarı elde ederek 2023 yılı için bu firmalardan sipariş almayı başardı.

Dijitalleşme Sürecinde İlk Destek KOSGEB’den

“Üç Eksenli Endüstriyel Temizleme Robotu Nesnelerinin İnternet Uygulama Yazılımı Lisansı ve Bu Yazılımın Yönetim-Programlama Eğitiminin Verilmesi ile Boyama Üretim İş Süreçlerinin İyileştirilmesi ve Boyama Pistollerinin Temizlenmesi İhtiyacına Çözüm Üretilmesi” projesi ile KOSGEB’e başvurarak KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’ndan destek almaya hak kazanan Orsan Araç Sistemleri, projenin tamamlanmasının ardından üretim iş süreçlerini iyileştirdi.

Üretimini yaptığı hava tüplerinin mevcutta kaynak işlemleri bitirip testleri geçen hava tüpleri, boyahaneye sevk edilip içi ve dışı boyanmak üzere bant tipi konveyör üzerine takılı askılardaki boya pistollerine endüstriyel robot marifeti ile dizilerek bu süreç nesnelerin internet uygulamaları üzerinden izlenebildi. Bu proje ile üretim iş süreçlerindeki robot teknolojilerininin genişletilmesi, temizleme robotu yönetim/entegrasyon yazılım lisansının mevcut üretim süreçlerine entegre edilmesi ve nitelikli insan kaynağının artırılması ile boyama pistollerinin insansız temizlenmesi sağlandı. Boyama pistollerinin her boyamadan sonra kirlenmesi ve temizleme sürecinin manuel olarak Endüstri 4.0 nesnelerin internet uygulamalarından bağımsız olarak yürütülmesi gibi nedenlerden dolayı ihtiyaç duyulan bu sisteme KOSGEB destek programları sayesinde ulaşıldı.

Küresel Pazarda Hedef Liderlik

Küresel otomotiv sektörünün en prestijli kalite sertifikalarından olan Ford Q1 ödülünü almaya hak kazanarak dünya pazarına sektöründe liderlik adına en büyük adımı atan Orsan Araç Sistemleri, hızla gelişen ülkemiz sanayisinde müşteri beklentileri doğrultusunda tasarım ve üretim yapmaya, kendi ürünlerini dünyanın her yerine ihraç eden önemli bir firma olarak her geçen yıl geliştirdiği mevcut kapasitesini daha da ileriye taşımaya çalışıyor.

Dünyadaki gelişmeleri takip ederek müşterileri için en kaliteli ve en güvenli ürünleri üretmek için çalışan Orsan Araç Sistemleri, tüm şirket içi süreçleri dünya standartlarında seviyeye getirmek için ‘Dünya Klasında Üretim Yöntemleri’ kapsamında çalışmalar yürütüyor.